Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

ABD

16 – 17 Haziran’da gerçekleştirilen Fed FOMC toplantı tutanakları açıklandı. Toplantı tutanaklarında FOMC üyelerinin çoğu faiz artırımı için büyümede daha güçlü sinyaller görmek istiyor. Aynı zamanda Fed üyelerinin Yunanistan’a ait belirsizliğin ve Çin büyümesindeki yavaşlamanın küresel ekonomi üzerinde endişe yarattığı dile getirildi. Aynı zamanda, petrol fiyatlarındaki istikrarın ve doların enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı azaltacağına değinildi. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams Los Angeles'ta yaptığı konuşmada 2015yılında faiz artışının hala mümkün olduğunu değindi. Williams konuşmasında Eylül ayı FOMC toplantısına kadar Yunanistan ve Euro Bölgesinde yaşananların netliğe kavuşmasını umduğunu belirtti. Aynı zamanda ABD'nin ekonomi performansında Çin borsasında yaşanan düşüşün önemli olmadığına değinen Williams, Çin piyasasında yaşanan düzeltmenin süpriz olmadığını söyledi.

Avrupa

İngiltere’de konut fiyatları endeksi beklentilerin üzerinde %1,7 artış gösterdi. Yıllık bazda ise konut fiyatlarındaki artış %9,6’ya yükseldi. Ortalama ev fiyatı ise yaklaşık 200 bin Sterlin düzeyinde açıklandı. 

Avrupa Merkez Bankası, Yunan Bankalarına acil likidite desteğinin yeniden gözden geçirileceğini belirtti. 

Yunanistan Başbakanı Tsipras, Euro Bölgesi ve Yunanistan için kritik bir dönemden geçildiğini belirtti. Referandum sonuçlarının çözüm konusundaki çabaları güçlendirdiğine dikkat çeken Tsipras, Yunan halkına karşı sorumlulukları olduğunun altını çizdi. 

Türkiye

Türkiye’de sanayi üretimi 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,0 azaldı. Verinin detayı incelendiğinde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %4,2, imalat sanayi sektörü endeksi %2,3 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,1 arttı.

Petrol

ABD’de 3 Temmuz ile biten haftada ham petrol stokları değişmeme beklentilerine karşın 384 bin varil artarken, Cushing’teki stok merkezinde ise 299 bin varillik artış var. Verinin detayı incelendiğinde ABD’de günlük üretimin 9 milyon 604 bin varile yükseldiği ve ithalatın ise 197 bin varil azalarak 7,3 milyon varile düştüğü dikkat çekiyor. 

Ons altında sert satış sonrası gelen tepki yükselişleri...

Ons altın dünkü Fed tutanakları sonrasında 1155 seviyesinde tutunma çabası gösterirken önceki gün yaşadığı sert satış sonucu yatırımcılarının endişelerini artırdı. Özellikle yatırımcının güvenli limanı olarak tasvir edilen altın, Dünya gündeminde şu sıra endişe kaynağı olan Yunanistan ve Çin'e yönelik haberlere rağmen henüz güvenli liman algısı oluşturamadı. Fed tutanaklarında FOMC üyelerinin çoğu faiz artırımı için büyümede daha güçlü sinyaller görmek istiyor. Aynı zamanda Fed üyelerinin Yunanistan'a ait belirsizliğin ve Çin büyümesindeki yavaşlamanın küresel ekonomi üzerinde endişe yarattığı dile getirildi. Aynı zamanda, petrol fiyatlarındaki istikrarın ve doların enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı azaltacağına değinildi. Ons altını teknik olarak incelediğimizde 1147 seviyesi destek konumunda fakat bu bölgenin ara destek olduğunu ana desteğin ise 1141.5 seviyesi olduğunu belirtmekte fayda var. En yakın düşüş trendi 1203 seviyesinden başlayarak gelen ve direnci 1170 seviyesinden geçiyor. bu nedenle altın 1170 direncinin altında kaldığı süre boyunca bir üst dirençleri test etme olasılığı düşecek, geri çekilmelerde alt desteklerini test etme olasılığı artacaktır. Bugün açıklanacak olan ABD ilk ve devam eden işsizlik başvuruları yakından takip edilmelidir.

Dirençler: 1170/ 1174/ 1178
Destekler: 1155/ 1147/ 1141

Ham petrolde tepki alımları devam ediyor

ABD ham petrolü dün açıklanan stok verileri ile düşerken, Çin'de piyasaların enflasyon ile moral bulması ardından yeniden yükselişe geçti. Dün açıklanan verilere bakıldığında stoklardaki artışın 2 haftadır devam ettiği görülüyor. Artan üretim ile birlikte rafineri kapasitelerindeki düşüş stokların artmasındaki ana etken olarak karşımıza çıkmakta. Arz kanadında genel görünüm üretim fazlasının devam edebileceği yönünde. Hem OPEC hem de ABD üretimdeki artış trendini ılımlı şekilde koruyor. Talep kanadında ise Çin borsalarının bugün açıklanan Çin enflasyonu verisi ile toparlanması ham petrolün de yukarı yönlü hareketini destekliyor. FOMC tutanaklarından çıkan notlarda da Çin'e yapılan vurgu, ham petrolün talep kanadında Çin'i takip edeceğinin göstergesi olacaktır. 
WTI teknik olarak incelendiğinde 50,50 bölgesinden gelen tepki alımları ile birlikte yeniden 52,00 üzerine yükselirken, bu bölge üzerindeki tutunma çabası dikkat çekiyor. Yükselişin devam etmesi halinde 53,30 ve 54,10 dirençleri öne çıkarken, geri çekilmede ise 51,85 / 50,55 ve 50,00 destekleri takip edilebilir. 

Dirençler: 53,30 / 54,10 / 55,70
Destekler: 51,85 /  50,55 / 50,00

EUR/USD: Parite Fed etkisiyle yükselişe geçti

Dün Strazburg'ta Yunanistan borç sorununa yönelik olağan üstü toplanan Euro Bölgesi liderleri, Yunan Hükümetine 5 gün süre daha tanıdı. Toplantılarda çözümsüz kalan Yunanistan sorunu için Pazar günü kritik gün olarak belirlendi. Zirvede alınan karara göre süreç şu şekilde işleyecek. Yunanistan Hükümetinden talep edilen yeni reform paketi en geç Perşembe gününe kadar sunmasının ardından AB - IMF ve ECB'nin 12 Temmuz'da AB zirvesinde olumlu görüş bildirip bildirmeyeceği takip edilecek. Görüşmelerde alınan sonuç, kemer sıkma konusunda her iki tarafta taviz vermez ise uzlaşma olması zor. Her ne kadar Avrupa cephesinde yardıma hazır bir tavır görülse de görüşmelerde uzlaşmaya yakın görünmüyorlar. Paritenin ABD kanadında ise 16-17 Haziran tarihlerinde gerçekleşen FOMC toplantısına dair açıklanan kayıtların Dolar tarafında kısmi bir değer kaybı yarattığı görülmekte. Faiz artışı konusunda acele etmeyecek olan Fed'in Dolardaki değer artışını yavaşlatmış olduğu görülüyor. Yaşanan bu gelişmeni etkisiyle de parite fiyatının kritik 1.1120 direnç bölgesini baskı altına almaya başladığı görülmekte. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.1410 seviyesinden başlayan düşüş trendinin kırılmış olduğu görülmekte. Trend bölgesi içinde yapılan Fibonacci çalışmasına göre 38.2 'lik dilme denk gelen 1.1040 seviyesi direnç olarak çalışmakta. Bununla birlikte parite fiyatının yakın zamanlı grafikleri incelendiğinde 1.1120 seviyesinin en dikkat çeken direnç noktası olduğu görülüyor. İlerleyen saatlerde 1.1120 direncinin kırılması paritede alış pozisyonların artmasına neden olabilir. Son saatlerde oluşan yükselen takoz formasyonun kırılması ise paritede yeniden geri çekilmenin başlamasını tetikleyebilir.

Dirençler: 1.1040 / 1.1120 / 1.1165
Destekler: 1.1030 / 1.0975 / 1.0915

Fed tutanakları sonrasında GBP/USD paritesi güç kazanmaya çalışıyor 

GBP/USD paritesinde, gün içinde ekonomik veri takviminin sakin olmasına bağlı olarak veri bazlı hareketler görmemiş olsak da, geçtiğimiz gün İngiltere'de açıklanan imalat üretiminde yaşanan gerilemenin yarattığı artçı etkilerini dünde sürdüğünü görüyoruz. Paritenin ABD kanadında ise 16-17 Haziran tarihlerinde gerçekleşen FOMC toplantısına dair açıklanan kayıtların Dolar tarafında kısmi bir değer kaybı yarattığı görülmekte. Faiz artışı konusunda acele etmeyecek olan Fed'in Dolardaki değer artışını yavaşlatmış olduğu görülüyor. Bugün ise İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz oranı kararı takip edilecek. Uzun süredir faiz oranında değişiklik yapmayan BoE'nin faizi sabit bırakması bekleniyor. ABD'de ise haftalık olarak açıklanan işsizlik başvurusu rakamları takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; düşüş trendinin gerisinde fiyatlamanın devam ettiği görülmekte. 1.5420 desteğinden kısmi bir alım tepkisi görülmüş olsa da dün öğlen saatlerine doğru 1.5420 desteğinin kırdığı görüldü. Kırılma sonrasında 1.5170 / 1.5930 arasında yapılan Fibonacci çalışmasına göre 76.4'lük dilime denk gelen 1.5348 seviyesi destek olarak çalışıyor. Saatlik grafik yardımıyla incelenen MACD ise fiyat ile uyumsuzluk gösteriyor. Negatif bölgede yaşanan uyumsuzluk, yükseliş yaşanabileceğini gösteriyor. 

Dirençler: 1.5385 / 1.5420 / 1.5465
Destekler: 1.5350 / 1.5270 / 1.5220

USDTRY'nin gündemi sakin

USDTRY, 2.67-2.70 aralığında yatay bantta seyrediyor. İçeride henüz daha koalisyon çalışmaları başlamadı bu nedenle gündem sakinliğini koruyor. Paritenin dolar kanadında ise beklentileri karşılayamayan ABD verileri sebebiyle Dolar rallisi ara vermiş durumda. Önceki gün Fed 'in 16-17 Haziran'da gerçekleştirdiği FOMC toplantısını tutanakları yayınlandı.  Tutanaklarda faiz artırım sürecine ilişkin FOMC üyelerinin çoğu faiz artırımı için büyümede daha güçlü sinyaller görmek istiyor. Fed 'in faiz artırım takvimi henüz belli değil ancak süregelen verilere baktığımızda yakın süreçte olacağına benzemiyor. Bu nedenle Dolar endeksi Yunanistan endişeleri sebebiyle 96 puan seviyesinde bulunsa da, Dolar diğer gelişen ülke para birimleri karşısında zayıf kalıyor. USDTRY'yi teknik olarak ele aldığımızda 2.65 seviyesinden başlayan yükseliş kanalı devam etse de bu sabah 2.6780 trend desteğine yakın seyirler izliyoruz. 2.6710 USDTRY'de temel destek noktası oldu. Eğer bu bölgenin altına sarkmalar yaşanırsa Dolar/TL'de var olan pozisyonlarda uzak desteklerden alım yapılarak ortalama düşürülebilir. Bugün ABD'den açıklanacak olan ilk ve devam eden işsizlik başvuruları yakından takip edilmelidir.

Dirençler: 2.6880/ 2.6980/ 2.7050 
Destekler: 2.6780/2.6710/2.6610

Dolar/Yen Çin’i takip etmeye devam ediyor

USD/JPY paritesi dün yayımlanan Fed'in Haziran ayı toplantı tutanaklarına tepki vermezken, Asya piyasalarındaki gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Bu sabah Çin'den gelen enflasyonun beklentilerden olumlu gelmesi ile Şangay endeksinin %4,5'ların üzerindeki primli seyri, Yen'deki güvenli liman talebini azaltarak paritenin yeniden yükselişe geçmesini sağladı. Yunanistan konusu ise Pazar yapılacak görüşmelerde ele alınacak. FOMC'deki notlara bakıldığında ise faiz artırımına ilişkin Fed'in izleyeceği yolda Çin ve Yunanistan'daki gidişata dikkat çekiliyor. Bu da faiz artırım sürecinde Fed'in sadece ABD verilerini değil, küresel ekonomideki trendi de takip edeceğini gösteriyor. Haftanın kalan iki gününde veri akışı yoğun olmamakla birlikte yarın Fed Başkanı Yellen'ın konuşması takip edilecek. 

USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 120,45-70 destek bandından tepki alımları geldiği görülmekte. Paritenin yeniden yükselişini sürdürmesi açısından 121,45 direncini kırması ve üzerinde kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Bu durumda ise 122,00 ve 122,45 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmede ise 120,70 / 119,80 ve 119,00 ana destekleri takip edilebilir. 

Dirençler: 121,45 / 122,00 / 122,45
Destekler: 120,70 / 119,80 / 119,00

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/