Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları
İntegral Menkul Değerler
• Avrupa
Almanya'da Haziran ayında üretici enflasyonu beklentilere paralel olarak -%0,1 olarak açıklandı ve aylık bazda üretici fiyat endeksinin düştüğüne işaret etti. Üretici fiyatları yıllık bazda ise %1,4 düşüş gösterdi.
IMF'den gelen açıklamada Yunanistan'ın vadesi geçmiş olan borcunun ödendiği bildirildi. Yunanistan Haziran ve Temmuz aylarında IMF'ye olan borçlarını ödeyememişti.
• Türkiye
S&P'dan yapılan açıklamada son dönemde yaşanan kur volatilitesi sürecinde Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların varlık kalitesinin önemli ölçüde etkilenmediği belirtildi.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada resmi kayıtlara göre ölü sayısı 30 olarak açıklanırken, 104 yaralının olduğu bildirildi.
Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch, "Türkiye döviz cinsinden yüksek borçluluk seviyesiyle öne çıkıyor" vurgusunda bulundu.
• ABD
Fitch'den gelen açıklamada ABD'nin faiz artırım sürecinin gelişen piyasaların kredi temelleri üzerinde baskı yaratabileceği belirtilirken, Fed'in 10 yıl aradan sonra faizleri bu yıl ilk kez artırmasının geçici de olsa piyasaları bozabileceği vurgulandı.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Eylül'de faiz artışı ihtimalinin yüzde 50'den fazla olduğunu belirtti. Bullard ayrıca Amerikan ekonomisinin artık acil durum politika hamlelerine ihtiyacı olmadığını altını çizerken, faiz artırımı konusunda ihtiyatlı davranılması gerektiğini vurguladı.
Amerika Merkez Bankası (Fed) küresel sistematik öneme sahip 8 ABD bankasını ek sermaye zorunluluğu getirecek düzenlemeyi oy birliğiyle kabul ettiği bildirildi. 1 Ocak 2016'dan başlayarak kademeli olarak yürürlüğe girecek olan yeni sermaye kuralları risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 1 ile yüzde 4,5'i oranında artırması gerekecek. Düzenlemenin şartlarını yerine getirilmesi durumunda Fed'in bankalara tanıdığı süre 1 Ocak 2019'da sona erecek.
Ons altında yaşanan sert satış sonrası tepki görülemedi
Altın ve diğer değerli metallerde yaşanan değer kaybı sebebiyle emtia sepeti (CRB)'de %1'in üzerinde değer kaybı yaşanmıştı, bugün ise değerli metaller %0.50 oranında ekside güne devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Yellen yaptığı sunumda 2015 yılı içerisinde faiz artırımı gerçekleşeceğini ikinci defa tekrarladı. Altını etkileyen İkinci madde ise St.Louis Fed Başkanı Bullard'ın Eylül'de faiz artışı ihtimalinin %50'nin üzerinde olduğunu belirtmesiydi. Bu nedenle altında dün sabah erken saatlerde gelen sert satış tepkisinin ardından toparlanma hareketi göremedik. Teknik olarak ele aldığımızda sabah erken saatlerde 1072$ düzeyini test etmesine karşın tepki hareketleri yaşansa da gün içinde çok güçlü bir toparlanma yaşayamayan altın, 1130 direnci altında fiyatlanmayı sürdürüyor. Bu süreçte 1100 seviyesinin de aşağı yönlü test edilebileceğini gösteren altın, piyasadaki boğa ümitlerini de kırmış durumda. Böyle bir ortamda yatırımcılar portföylerinde altın satışı yaparak bu süreci yürütebilirler. Özellikle direnç seviyelerinde oluşabilecek dönüşler, yatırımcılar için satış fırsatı olmayı sürdürüyor.
Dirençler: 1121/ 1128/ 1137
Destekler:1111/ 1109/ 1088
Petrol 50.00 Dolar seviyesini zorlamaya başladı
ABD ham petrolü emtia fiyatlarındaki düşüşten ve İran'da görüşmelerin sonuçlanmasından olumsuz etkileniyor ve yükselişte sınırlı kalıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan sondaj kule sayısındaki düşüşe rağmen yükselmeyen ham petrolde arz fazlasının devam edeceğine yönelik beklentiler ham petroldeki düşüşün ana etkeni olarak görülmekte. Arz fazlasının devam edeceğine yönelik beklentilerde ise İran ile yapılan anlaşmanın etkisi önemli olmakta. ABD kanadında ise üretim kısmen düşerken 9,56 milyon varilde rekor düzeyde seyir devam ediyor. Bu da yine petrol piyasasındaki arz fazlası sorununun devam etmesine neden oluyor ve ham petroldeki yukarı yönlü tepkilerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Talep cephesinde ise OPEC'in tahminlerini aşan Çin'deki büyüme petrol fiyatları üzerinde etkili boyutta hareket yaratmasa da olumlu karşılanmakta. Bu hafta Çarşamba günü ABD'de ham petrol stokları takip edilecek. Cuma günü ise küresel ekonomilerde hizmetler ve imalat sektörü PMI verileri açıklanacak. WTI teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 50,15 desteği üzerinde tutunma devam ediyor. Bu desteğin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda 49,45 desteği öne çıkarken, yükselişte ise 51,55 / 52,15 ve 53,45 dirençleri dikkat çekmekte.
Destekler: 50.55 / 51.55 / 52.15
Dirençler: 50.15 / 49.45 / 48.50
Euro/dolar 1,0818 kritik desteği aşağı yönde zorluyor
EUR/USD paritesi 1,0818 seviyesinde bulunan kritik desteğini aşağı yönde zorluyor. Yunanistan belirsizliği paritedeki fiyatlamalardan önemli ölçüde uzaklaşmış durumda. Yunanistan borç sorununa yönelik Avrupa cephesinde sular durulmuş gibi gözüküyor. Genel görünümde, ECB'nin uyguladığı genişleyici para politikası ve Fed'in bu yıl faiz artırmasına yönelik beklentilerin artması Euro üzerindeki baskıda ana etken olarak öne çıkıyor. Bugün hem Amerika Birleşik Devletlerinde hem de Euro Bölgesinde açıklanacak veri akışı bulunmamakta. Son durumda, EUR/USD paritesi, 1,08 bölgesinde tutunma çabası gösteriyor. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, 1,0818 desteğinin hemen üzerinde işlem görüyor. 1,08 bölgesinin aşağı yönde geçilmesi EUR/USD paritesinin kademeli olarak 1,05 bölgesine doğru gevşeme beklentilerini artırabilir. Paritede güçlü olmayan ara destek 1,0660 seviyesinden geçiyor. Buna karşın daha önce fiyatların geri dönüş sağladığı 1,0818 seviyesinden alım tepkilerinin görülmesi 1,0915 ve 10950 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Ancak belirtmek gerekir ki paritede alım yönünün sınırlı kalacağı beklentimizi koruyoruz.
Dirençler: 1,0915 / 1,0950 / 1,1000
Destekler: 1,0818 / 1,0660 / 1,0520
Sterlin/Dolar paritesi yatay hareket ediyor
GBP/USD paritesi, ekonomik veri takviminde açıklanacak olan önemli bir verinin olmadığı haftanın ilk işlem gününde 1.5550 destek bölgesini baskı altına aldı. Hafta açılışı sonrasında İngiltere'de açıklanan Rightmove konut fiyat endeksi Temmuz ayında aylık olarak %0.1 arttı. Geçtiğimiz ay %3.0 artış gösteren endeks de yaşanan yavaşlama Sterlin'de kısmi bir değer kaybı yarattı. ABD tarafında ise geçtiğimiz hafta yükseliş kaydeden Çekirdek TÜFE oranı ve Fed Başkanı J.Yellen'ın faiz artırımına yönelik söylemleri Dolar'da değer artışı yaşanmasına neden olmuştu nitekim Dolar Endeksinin hafta açılışında 98.00 seviyesinin üzerine geçtiği görülmekte. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; son saatlerde 1.5550 ile 1.5660 arasında sıkışan fiyat hareketinin destek bölgesini zorlamaya başladığı görülmektedir. Yaşanabilecek olası bir kırılma sonrasında parite fiyatının bir alt destek seviyesi olan 1.5495 seviyesine doğru çekilmeye başladığı görülebilir. 1.5900 seviyesinden başlayan ve geçtiğimiz hafta kırılan düşüş trendinin geçtiği 1.5495 seviyesi ise geri dönüş hareketinin tamamlandığı fiyat seviyesi olarak takip edilebilir. Şu an ki fiyat bölgesinden gelebilecek tepkilerde ise 1.5600 ara direnç olmak üzere 1.5640 / 1.5660 aralığı ana direnç bölgesi olarak takip edilebilir.
Destekler: 1.5540 / 1.5460 / 1.5420
Dirençler: 1.5600 / 1.5640 / 1.5660
İç piyasada artan tansiyon Türk Lirasında değer kaybına neden oldu
USD/TRY paritesindeki değer kaybı dün belirgin bir şekilde öne çıktı. Gelişen ülke para birimlerine bakıldığında dün için TL'de negatif ayrışma görüldü. Bunda iki etken sıralanabilir. Birincisi koalisyon görüşmeleri ile ilgili olarak erken seçim olasılığının geçen haftalara kıyasla bir miktar daha yükselmiş olması. İkincisi ise öğlen Şanlıurfa' dan gelen patlama haberi. Güne baskılı başlayan piyasalar bu haber ile iyice kırılgan bir yapıya bürünmüş görünüyor. USD/TRY'de 2.64 seviyelerinden başlayan yükseliş 2.70 direncine doğru ilerliyor. 2.70 seviyesinin geçilmesi oynaklık içerisinde bakıldığında muhtemel olabilir. Ancak erken seçimin gündeme daha ağırlıklı bir şekilde gelmesi durumunda ise 2.74 direnci test edilebilir ve hatta yeniden 2.82 seviyesindeki rekor seviye zorlanabilir. Erken seçimin TL'yi daha fazla zayıflatması beklenebilir. Terör haberinin piyasaları oldukça olumsuz etkilediği net bir şekilde görülüyor. Haberin etkisi piyasalarda şok etkisi yarattı ve fiyatlamalar bir miktar daha devam edebilir sonrasında düzeltmeler gelebilir. Ancak TL'deki değer kaybının kalıcı olması siyaset sahnesindeki gelişmelere daha fazla bağlı durumda. Bu cümleyi kurarken elbette daha fazla terör gelişmesinin olmayacağını diliyoruz. Aksi halde piyasalarda ciddi dalgalanmalar oluşabilir.
Destekler: 2.6700 / 2.6520 / 2.6270
Dirençler: 2.7000 / 2.7180 / 2.7400
Dolarda yaşanan değer artışı USD/JPY paritesini 124.00 üzerine taşıdı
USD/JPY paritesi, dün Japonya'da piyasaların tatil olması sebebiyle volatilitesini düşürürken, Dolar'ın küresel piyasalarda yeniden güç kazanması ile birlikte 124,35 direnci üzerinde tutunmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta konuşma yapan Fed Başkanı Yellen, daha önceki konuşmasında da belirttiği üzere ilk faiz artırımı için 2015 yılını telaffuz etti. Bu da 2016 yılına yönelik beklentileri azaltarak Dolar talebini artırdı ve paritedeki yükselişi yeniden beraberinde getirdi. Asya cephesinde ise Çin'den gelen büyüme verisinin beklentileri aşarak %7 açıklanması da güvenli liman olan Yen talebini azaltmaya devam ediyor. Yunanistan'da ise iyimserliğin artması durumunda Yen talebinin daha da azalarak paritenin yukarı yönlü hareketini desteklediği görülmekte. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 124,35 direncinin aşıldığı ve üzerinde tutunma çabasının devam ettiği görülmekte. Ana direnç 124,55 bölgesi olmak üzere bu seviyenin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 125,85 direnci takip edilebilir. Geri çekilmede ise 124,35 ve 123,75 destekleri öne çıkmakta.
Destekler: 124,35 / 123,75 / 123,10
Dirençler: 124,85 / 125,05 / 125,85
http://www.integralmenkul.com.tr/
http://www.integralforex.com.tr/
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.