Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD

ABD'de Mayıs ayında hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin altında 56,2 olarak açıklanırken, birleşik PMI verisi ise 56,00 düzeyine revize edildi. Aynı dönemde imalat dışı ISM endeksi ise beklentilerin üzerinde 55,7 olarak açıklandı. Açıklanan veriler ABD'de hizmetler sektöründe genişlemenin devam ettiğine işaret ediyor. 

ABD'de Nisan ayında dış ticaret açığı beklentilerin altında 40,9 milyar Dolar olarak açıklandı. Nisan ayında ihracat 1,9 milyar Dolarlık artışla 189,9 milyar Dolara artarken, ithalatta ise 7,8 milyar Dolarlık düşüş gerçekleşti. 

ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi beklentilere paralel olarak 201 bin kişi artış gösterdi. Özel sektör istihdamındaki artışta küçük ölçekli şirketlerin 122 bin kişilik katkı sağladığı görülmekte. Büyük ölçekli firmaların ise istihdama katkıları 13 bin kişi olarak gerçekleşti. 

Chicago Fed Başkanı Evans, yapmış olduğu konuşmada, ABD ekonomisinin gelişme kaydettiğini, ancak hala güçlü bir durumda olmadığının altını çizdi. Fed'in faiz artırımı karşısında engelin şu an için yüksek olduğunu ve kademeli bir faiz artışının ekonomiye genişleme sağlamayı sürdüreceğini de ifadelerinde yer verdi. 

Fed'in yayınladığı Bej Kitap raporuna göre, istihdam verilerinin pek çok bölgede az da olsa yükseldiğini ve imalat aktivitesinin genellikle ılımlı veya artış görünümü verdiği belirtildi. 

Avrupa

Avrupa Merkez Bankası faiz oranında değişikliğe gitmeyerek politika faizini %0,05 düzeyinde sabit tuttu. Karar sonrası açıklama yapan ECB Başkanı Mario Draghi, varlık alımlarını 2016 Eylül ayına kadar sürdürmek istediklerini belirtti. 

Euro Bölgesinde Nisan ayında işsizlik oranı 0,1 puan düşüşle %11,1 olarak açıklandı. Aynı dönemde perakende sektöründeki satışlar ise aylık bazda beklentilerin üzerinde%0,7 arttı. Perakende sektöründeki satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre %2,2'ye yükseldi. 

İngiltere'de Mayıs ayında hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin altında 56,5 olarak açıklandı. Aynı dönemde birleşik PMI endeksi ise beklentileri karşılamayarak 55,8 seviyesine düştü. Gelen veriler İngiltere'de hizmetler sektöründe genişlemenin devam ettiğine işaret ediyor. 

Euro Bölgesinde Mayıs ayında hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 53,8 olarak açıklanırken, birleşik PMI endeksi ise 53,6 olarak açıklandı. Açıklanan veriler Euro Bölgesinde hizmetler sektöründeki genişlemenin ivme kazandığına işaret ediyor. 

Türkiye

Türkiye'de TÜFE'de 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,09 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,45 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mayıs ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %0,16 ile haberleşme oldu.

Petrol

ABD'de haftalık ham petrol stokları Mayıs ayının son haftasında beklentilerin altında 1,95 milyon varillik azalma gösterirken, ABD üretiminin günlük 20 bin varillik arttığı dikkat çekiyor. Ayrıca ham petrol işleyen rafineri kapasiteleri ise %93,2'ye düşmüş durumda. 

Ons altında zayıf talep düşüş trendini sürdürüyor

Ons altın yarın açıklanacak tarım dışı istihdam öncesinde zayıf seyrini koruyor. Dün özel sektör istihdamına ilişkin açıklanan ADP 201K artışla beklentilerin bir miktar üzerinde geldi. İstihdama yönelik açıklanan verilere karşı oldukça hassas olan ons altın 1142 seviyesinden başlattığı yükseliş trendinin altında kalarak 1180 desteğini dün akşam saatlerinde test etti. ABD'nin hizmet ISM ve PMI verileri beklentilerin altında açıklansa da ons tarafında önemli bir etki yaratmadığı görüldü. Dolar endeksi ise 97,00 seviyesinde seyrini koruyamazken, bu sabah 95,40 düzeyinde. Dolarda bu sabah görülen bir miktar gevşek hareketlere karşın ons altın talep yetersizliği nedeniyle güçlenme yaşayamıyor. Özellikle yarın açıklanacak verinin de 225K beklentilerinin üzerinde gelmesi durumunda altına var olan bu sınırlı talep gerileyebilir. Teknik olarak ele aldığımızda 1180 desteğinde tutunamayan altında 1170 ana desteğimiz olurken, 1175 ise ara destek konumunda. 1232 seviyesinden başlayan ve 1204 seviyesinden geçen düşüş trendinin devam ettiği altında trendin üst bandı aynı zamanda Fibo'61,8 dilimine denk gelen 1194 direnci. Yatırımcılar bu aşamada 1194 seviyesinin kırılmadığı varsayımı altında düşüş trendini takip edebilirler. Bugün açıklanacak olan ilk ve devam eden işsizlik başvuruları yakından takip edilmelidir.

WTI 60$ üzerinde kalıcılık sağlayazken yatay bantta seyir izliyor

ABD Ham petrolü WTI 60 $'ın üzerinde tutunmada zorluk çekiyor. Önceki gün OECD'nin global büyüme rakamını 2015 yılı için %3,1'e düşürmesi ve ABD'de Hizmet sektörü ISM ve PMI verilerinin beklentileri karşılayamaması nedeniyle bir miktar gerilemeye sebep oldu. Global büyümede ABD'nin ve Çin'in talepte anlamında önemli bir yerinin bulunması ve Çin'in bu sene büyüme hızının %7'nin altına düşeceğinin beklentileri petrol fiyatlarını aşağı yöne baskılıyor. ABD'den haftalık olarak açıklanan ham petrol stok değişimi dün de 1.9 milyon varil azalma göstermiş olmasına rağmen, WTI gerekli tepkiyi veremedi. Rafineri kapasitelerinin artmaya başlamasına rağmen haftalık stokların eksiye geçmesi bize talebin arttığına yönelik işaret veriyor. Dün açıklanan raporda haftalık 1.9 milyon varil stok azalmasına rağmen ABD üretimindeki 20 bin varillik artış dikkat çekiyor. WTI teknik olarak incelendiğinde yükselişte 61,60-80 direnç bandının aşılamadığı fakat aşağıda ise 58,15 desteğinin de altına gerilemede zorlandığı görülmekte. Yatay işlemlerin devam ettiği ham petrolde yatırımcılarımızın takip etmeleri gereken önemli teknik seviyeler; 60,90/ 61,60 dirençler, 59,30/ 58,15 ise desteklerdir. Bugün açıklanacak olan ilk ve devam eden işsizlik başvuruları yakından takip edilmelidir.

EUR/USD 'da 1.1286 geçilirse 1.1387 test edilebilir

EURUSD paritesinde son birkaç gündür Euro lehine olan yükseliş 1.1286 direncine yakın bir noktada şimdilik yavaşlamış görünüyor. Avrupa bölgesinden Salı günü iyi gelen enflasyon rakamlarının ardından dünde genel anlamda ılımlı gelen PMI verileri Euro kanadında olumlu rüzgarların esmesini sağlamakta. ABD kanadında ise karışık veriler almaya devam ediyoruz. Dünde özel sektör istihdam verisi beklentilere paralel gelirken, hizmetler PMI verisi de beklentinin altında kaldı. Bu durum EURUSD paritesinde şimdilik Euro lehine rüzgarın esmesine yardımcı oluyor. Ayrıca ECB Başkanı Draghi'den geçen toplantıya paralel ve olumlu açıklamalar aldık. Yunanistan konusunda ise yarına kadar bir anlaşma çıkıp çıkmayacağına bakacağız. Paritede 1.1286 ara bir direnç olurken bu seviyenin üzerine yükselmesi durumunda 1.1387 seviyesindeki yine ara direnç test edilebilir. Paritede izlediğimiz ana direnç seviyemiz 1.1486 seviyesi bunu not almakta fayda var. Parite yukarı yönlü yeni bir trend gerçekleştirmesi için 1.1486 seviyesini geçmesi ve bu seviye üzerine yerleşmesi gerekli. Aşağı tarafta ise çok kısa vadede 1.1250 desteği izlenebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1.1193 seviyesine geri çekilme riski ortaya çıkacağından, bu durumda Euro lehine pozisyonlarda kapatmaya veya azaltmaya gidilebilir. 1.1193 seviyesinin altında ise 1.1050 desteğini izleyeceğiz. Bu seviye ana destek noktamız. Bugün Avrupa tarafında fazla bir veri akışı bulunmuyor. Öğleden sonra ABD kanadında gelecek haftalık işsizlik başvuruları verisi önemli olacak. Yine Fed üyesi Tarullo'nun konuşması izlenecek. Ancak asıl önemli verinin yarın ABD tarımdışı istihdam verisi olduğunu hatırlamakta fayda var. Son gelen ABD Hizmetler PMI verilerinde istihdam kanadında güçlü hareketlenmeler olduğu belirtiliyor bu nedenle güçlü bir veri ile karşılaşabiliriz. 

İngiltere hizmet sektöründe yaşanan yavaşlama Sterline güç kaybettirdi.

GBP/USD paritesi, Markit ve CIPS tarafından açıklanan İngiltere hizmet sektörü satın alma yöneticileri (PMI) endeksinin %-5.04 değer kaybetmesinin ardından 1.5260 desteğine kadar geri çekildi. Nisan ayında 59.5 olarak açıklanan PMI verisi, Mayıs ayında 3 puan azalarak 56.5'e gerilemiş durumda. Markit'ın açıklamış olduğu rapora göre, İngiltere hizmet sektörü üretiminin büyümesinde ve yeni yatırımlarda geçtiğimiz dönemlere göre azalış olmakla birlikte güçlü görünüm henüz bozulmadı. Girdi fiyatlarında yaşanan artış son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda bu da maliyetleri artırarak firmalar üzerinde baskı yaratmakta. Bunlarla birlikte seçim belirsizliğinin de firmalar üzerinde etkisinin olduğu görülüyor. Genel olarak yükseliş eğilimini bozmayan hizmet PMI verisi ilerleyen dönemlerde yükselişini sürdürebilir ama bugün açıklanan veri Sterlin'de değer kaybı yaşanmasına neden olmuş durumda. ABD tarafında ise ADP istihdam değişimi piyasada oluşan beklenti medyan değerinin bin kişi üzerinde 201 bin artış gösterdi, hizmetler PMI verisinde ise kısmi bir gerileme oldu ve 56.4'den 56.2'e düştü. ISM imalat verisinde düşüş olması Dolar'da hafif değer kaybı yaşanmasına ve paritenin 1.5260 desteğinde tutunmasına yardımcı olmuş durumda. Bugünün ekonomik takviminde ise İngiltere'de açıklanacak olan faiz oranı kararı ve ABD'den gelecek olan haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde;2 Mayısta 1.5535 seviyesinden başlayan düşüş kanalının kırılması sonrasında 1.5375 seviyesine kadar yükselen parite fiyatının bu bölgenin üzerinde geçemediği görülmekte. Öğleden önce 1.5260 desteğine kadar gerileyen Sterlin / Dolar paritesinde 1.5260 / 1.5180 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.5330 ara direnç olmak üzere 1.5375 / 1.5430 seviyeleri ana dirençler olarak bulunuyor. Mayıs ayı ortasında 1.5815 seviyesinden başlayan düşüş trendinin geçtiği 1.5460 seviyesi ise şu an için en kritik direnç seviyesini oluşturmuş durumda.

USD/TRY, ABD Dolarındaki zayıf seyre rağmen 2.68'lerde seyrediyor

Dolar/TL paritesi, bugüne 2.6840 seviyelerden başlayarak güçlü bir görünüm sergiliyor. Bu bölgede kalıcılık sağlamaya çalışan paritenin, ABD Dolarındaki zayıf seyre rağmen, 2.67 seviyesinin üzerinde ısrarlı seyrini koruması dikkat çekici. Bunda hafta sonu yapılacak genel seçimlere yönelik belirsizliğin etkisi bulunuyor. Düne baktığımız zaman, veri takvimi açısından oldukça yoğundu ve bu nedenle paritede hareketlenmeler yaşandı. Öncelikle Türkiye'den enflasyon verisinin yine yüksek gelmesi sonucu paritenin 2.68'lere doğru sıçrama yaşadığını gördük. Ardından ABD'de ilk olarak ADP istihdam değişimi beklentilere paralel 201Bin artış ile gelirken, sonrasında gelen ABD PMI verilerinin beklentileri karşılayamaması dikkat çekti. Karışık gelen ABD verileri Dolar endeksindeki zayıf seyrin devam etmesine neden olurken, Dolar/TL paritesinin günü 2.6840'larda tamamladığını gördük. Bugüne baktığımızda, içeride TCMB tarafından açıklanacak gündem başlıkları, saat 10:00'da TCMB aylık enflasyon değerlendirmesi ve Reel efektif döviz kurunu takip ediyor olacağız. İçerideki verilerin TL üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasını beklemiyoruz. Ancak değerlendirme toplantısı sırasında TCMB'den açıklamalar gelirse o zaman farklı etkiler görülebilir. Bugüne kadar enflasyon değerlendirme toplantılarında önemli açıklamalara rastlanmadığını not edelim.  ABD'de ise haftalık olarak açıklanan işsizlik başvuruları ve Fed Tarullo'nun konuşması bugünün gündeminde. Teknik olarak incelediğimizde, paritenin gün içerisinde yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi durumunda 2.6950-2.7050 direnç aralığını takip ediyor olacağız. Ancak Dolardaki zayıf görünüm paritenin yükselişlerini engellemeye çalışabilir. Geri çekilmelerde ise ara destek olarak 2.6750-2.6650 bölgesi karşımıza çıkmakta. Ancak hatırlatmakta fayda var, ana desteğimiz 2.6460'den uzakta seyreden paritede hala yukarı eğilimlerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

USD/JPY 124.50 direnci aşmakta güçlük çekiyor

USDJPY paritesi, 124.30 ara direncini aşması ile yükselişlerine devam ettiğini görüyoruz. Paritede 124.50 bölgesinde zorlanma yaşandığını ve bu direnci yukarı yönde aşamadığını görüyoruz. Bu sabah Japonya'da açıklanan önemli bir veri akışı bulunmazken, BOJ başkanı Kuroda yapmış olduğu konuşmada, para politikalarının uygulanması açısından enflasyon beklentilerinin en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade etti. ABD'de ise bugün açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları ve Fed Tarullo konuşması paritenin seyri açısından önemli olacaktır. Ancak asıl gündem yarın açıklanması beklenen ABD tarım dışı istihdam verisi olacaktır. Hem hizmetler sektörü hem de imalat sektörü Mayıs ayı PMI raporlarında istihdama yönelik olumlu sinyaller ile birlikte haftalık işsizlik başvurularındaki olumlu görünüm, yarın açıklanacak veriler için beklentileri yüksek tutuyor. Açıklanacak veri aynı zamanda Fed'in 16-17 Haziran'da yapacağı toplantı öncesindeki son veri olacak. USDJPY paritesi teknik açıdan incelendiğinde, 124.50 direncine yeniden yükselişlerin görülmesi durumunda takip edilmesi gereken direnç seviyelerimiz 124.90/125.30 , geri çekilmelerde ise 123.60/122.75 olarak karşımıza çıkmakta.

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr