Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

ABD

ABD'de Haziran ayında Michigan Üniversitesi tüketici güveni beklentilerin üzerinde 96,1 olarak açıklanırken, cari beklentiler Mayıs ayına göre artış gösterirken, tüketici beklentilerinde de Mayıs ayındaki 84,2 değerinden Haziran ayında 87,8 seviyesine yükseldi. 

Avrupa

Fransa'da Haziran ayı tüketici güveni beklentilerin üzerinde 94 olarak açıklandı ve Mayıs ayı verisi olan 93,0'ün üzerinde gerçekleşti. İtalya'da ise aynı dönemde tüketici güveni beklentilerin üzerinde 109,5 olarak gerçekleşirken, işletme güveni ise ılımlı yükselişini sürdürüyor. 

Yunanistan ile Uluslararası kreditörler arasında hafta sonu yapılan görüşmelerin ardından anlaşma sağlanamadı. Bugün Yunanistan bankaları kapalı olacak. Yunanistan hükümetinin aldığı karar göre; kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlaması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da referanduma sunma kararı parlamentoda onaylandı.

Japonya

Mayıs ayına ait Japonya sanayi üretimi %0,8 daralma beklentisine karşın %2.2'lik daralma gösterdi. Yıllık bazda ise piyasa beklentisinin %-2.3 olduğu sanayi üretim verisi %4.0 daralma yönünde açıklandı.

Çin

Çin Merkez Bankası gösterge faiz oranını ve mevduat faizlerini üst üste 4.kez düşürdü. Banka ekonomik yavaşlamanın işsizlik yaratması tehlikesi nedeni ile 1 yıl vadeli borçlanma faizini 25 baz puan düşürerek %4.85’e çekti. Yine 1. Yıl vadeli mevduat faiz oranını ise 25 baz puan indirerek %2 seviyesine çekti. Banka ayrıca bankalar için zorunlu karşılık oranlarında da indirime gitti. 

Zayıf Altın’a Yunanistan ve Çin gündemi güvenli liman talebi yarattı

Hafta sonu Yunanistan'ın, kreditörlerin sunduğu şartları referanduma götüreceği yönünde karar alması bir süredir zayıf seyrini koruyan altında güvenli liman talebi oluşturarak 1188,0 direncine kadar yükselişi beraberinde getirdi. Piyasalar Haziran ayı başından bu yana bu haftayı fiyatlarken, görüşmelerden netice alınamaması ve Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkabileceğine yönelik riskleri üst düzeyde fiyatlaması Altına olan talebin ana etkenlerinden birini oluşturuyor. 5 Temmuz'da yapılacak referandumda çıkacak karara yönelik ise beklentiler halkın kreditörlerin taleplerini reddedebileceği yönünde. Altın için şu anda talebi yükseltecek ve yeni bir yükseliş trendine götürecek senaryo Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı sonrası diğer Euro Bölgesi üyelerinin durumu olacaktır. Özellikle piyasalar Yunanistan sonrası PIIGS ülkeleri dediğimiz Portekiz, İrlanda, İtalya ve İspanya'da odaklanabilir. Artan güvenli liman talebinin bir diğer etkileyeni ise Asya cephesinde Çin'den geliyor. Çin Merkez Bankası'nın faiz indirim kararına rağmen Şangay endeksinin düşüşünü sürdürmesi ve son 2,5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi Altın talebini artıran bir diğer etken olarak dikkat çekiyor. Piyasalar bu hafta Yunanistan ile birlikte ABD'de açıklanacak istihdam verileri ile birlikte volatilitesini artırabilir. Teknik olarak incelendiğinde 1188,00 direncine kadar yükselen altında bu direncin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda alçalan direnç çizgisi olan 1195,00 ilk ana direnç olarak takip edilebilir. Haftaya gapli açılış ile başlayan Altında oluşan gapin kapanması için ise 1175,00 desteğinin altına inilmesi önemli olacaktır. Geri çekilmenin devam etmesi halinde ise 1168,00 ve 1163,00 destekleri öne çıkmakta. 

Dirençler: 1188,00 / 1195,00 / 1204,00 
Destekler: 1180,00 / 1175,00 / 1165,00

Yükselen dolar endeksi ham petrol üzerindeki baskıyı artırdı

ABD ham petrolü yükselen Dolar endeksinin yarattığı baskı ile 59$ altında seyrini koruyor. Hafta sonu Yunanistan'ın, kreditörlerin şartlarını referanduma götüreceğini açıklaması, Euro üzerindeki baskıyı artırarak Dolar endeksini 96,58 seviyesine kadar yükseltti. Petrolün ana etkileyenlerinde ise üretimin yeniden günlük 9,6 milyon varilin üzerine çıkması arz endişelerini hafifletiyor. Haftalık bazda ise sondaj kule sayısının düşüşün yavaşladığı ve 631'den 628 aktif sondaj kule sayısına düşüldüğü görülüyor. OPEC cephesinde ise Haziran ayı üretimi takip edilecek. Aynı zamanda İran P5+1 ülkeleri arasında yapılacak olası anlaşmanın etkileri ham petrolde hareketliliğe neden olabilir. Bugün ise WTI'da Dolar endeksi hassasiyeti yüksek bir gün geçirme ihtimali yüksek görülmekte. WTI teknik olarak incelendiğinde kısa vadeli yükselen trendin kırıldığı ve 59,10-30 destek bandının altında fiyatlamanın devam ettiği görülmekte. Yükselen Dolar endeksinin baskıladığı ham petrolde geri çekilmenin devam etmesi halinde 58,30 ara desteği ve 57,90 ana desteği takip edilebilir. Yükselişte ise yeniden 59,30 direncinin üzerine çıkılması ve o bölgede kalıcılık sağlanması durumunda 60,00 / 60,80 ve 61,85 dirençleri takip edilebilir. 

Dirençler: 59,30 / 60,00 / 60,80 
Destekler: 58,30 / 57,90 / 56,70

Euro'da Yunanistan korkusu gerçekleşiyor

Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerde hafta sonu da anlaşma sağlanamadı ve Pazartesi gününe sonuçsuz başlıyoruz. Gelişmelerin ardından EURUSD paritesi sert bir şekilde geriledi ve şu sıralarda 1.1012 seviyelerinde işlem görüyor. Pazartesi gününün ilk saatlerinde 1.0953 seviyesine kadar gerileyen parite yeniden 1.10 seviyesinin üzerinde dengelenmeye çalışıyor. Yunanistan'da bugün bankaların ve piyasaların herhangi bir finansal çöküş yaşanmaması için kapalı kalmasına karar verildi. Bununla birlikte ECB'nin Yunan bankalarına acil likidite desteğini sabit tutması Yunan bankaları için olumsuz bir gelişme. Sadece hafta sonu Bankaların ATM'lerinden 1 milyar €'ya yakın mevduat çıkışı yaşandığını dikkate alırsak, ECB'nin kararı bankalar için likidite açısından olumsuz. Bu nedenle bugün tedbir amaçlı bankalar kapalı tutuluyor. Yunanistan'da mevcut durumda gözler 5 Temmuz tarihinde yapılacak referanduma çevrilmiş durumda. 5 Temmuz'da Eurogrup'un sunduğu reform paketi halkoylamasına sunulacak. Gelinen nokta referandumunda evet kararı çıkarsa yola devam edilecek bunun karşılığında şu ana kadar kabul edilmeyen reform uygulamaları kabul edilecek, hayır kararı çıkarsa Yunanistan kaderi ile baş başa kalacak. Büyük ihtimalle Salı günü IMF'e olan 1.7 milyar € kredi borcu ödenmeyecek ve Yunanistan teknik olarak temerrüde düşmüş olacak. Piyasaların ve bankaların 5 Temmuz tarihine kadar kapalı kalmaya devam etmesi bile yapılan tahminler arasında. Parite şimdilik gelişmeleri 1.10 seviyesi çevresinde izlemeyi tercih ediyor. 1.10 seviyesi altında 1.0953 desteği izlenecek. Yukarıda ise 1.1050 seviyesinde izlediğimiz kuvvetli direnç çizgisi önemli. Paritede 1.1050 seviyesi altında seyirlerin devamı durumunda 1.0815 seviyesine doğru geri çekilme potansiyeli sürecektir. Euro için zor günler bekliyor görünüyor. Gelişmeler takip edilirken 5 Temmuz'daki referandum beklenecek. Bugün Euro bölgesi tüketici güveni ve Almanya enflasyon verileri açıklanacak ancak parite üzerinde etkili olmasını beklemek güç.

Destekler: 1,1000 / 1,0953 / 1,0815
Dirençler: 1,1050 / 1,1150 / 1,1220

Yunanistan gelişmeleri sterlini sınırlı etkiledi

GBP/USD paritesi, haftanın son günü oldukça sakin bir seyir izleyerek 1,57 bölgesinde hareketlerine devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın son günü ABD'den gelen zayıf PMI verileri paritenin 1,57 bölgesindeki seyrini korumasına neden oldu. Bugün İngiltere kanadında Mayıs ayına ait Mortgage başvuruları (11:30) açıklanacak. ABD tarafında ise, bekleyen konut satışları (17:00) ve Dallas Fed imalat endeksi (17:30) takip edilecek. Avrupa tarafında Yunanistan anlaşmalarının sağlanamaması ve Yunanistan'ın iflas sinyalleri vermesi Sterlin üzerinde şimdilik önem derecede etkili olmadı. Ancak özellikle bu hafta Avrupa'da Yunanistan gelişmelerinin takip edilmesinde fayda olacak.  5 Temmuz tarihinde yapılacak referandum Yunanistan için önemli olurken, Yunanistan'ın temerrüde düşmesi ve iflas durumunun Avrupa geneline sirayet etmesi GBP/USD'nin üzerinde baskı yaratmasına neden olacaktır. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5908 seviyesinden başlayan düşüş kanalının kırılması sonrasında paritenin 1.5730 / 1.5755 arasında oldukça dar bir alanda yatay hareket etmesinin ardından parite 1,5730 desteğinin altına geri çekildi. Teknik olarak destek ve direnç bölgesinin kırılması durumunda kırılma yönünde ufak çaplı dalgalanma yaşanabilir. Yukarı alanda bir kırılma olması ve 1.5768 seviyesi üzerine çıkılması bir üst direnç noktası olan 1.5805 seviyesine doğru alımların devam etmesine neden olabilir. Aşağı alanda ise 1.5708 ara bölge olmak üzere, 1.5680 seviyesi ilk ana destek olarak takip edilebilir. 

Destekler: 1.5708 / 1.5680 / 1.5625
Dirençler: 1.5755 / 1.5805 / 1.5843

USDTRY, Yunanistan etkisi içeride lirayı olumsuz etkiledi

Türkiye'de yapılan seçimlerin ardından USDTRY paritesi yön arayışı içerisindeydi. Geçtiğimiz hafta Lirada yaşanan değerlenmenin etkisiyle paritede 2.66-2.68 aralığında işlemler görülürken, Yunanistan kaynaklı gelişmelerin EURUSD paritesinde satış baskısı yaratması, içeride Lirayı da olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bu nedenle USDTRY paritesinde de yukarı yönlü hareketlere neden oluyor. Ayrıca bu hafta Türkiye'de gündem epey yoğun gözüküyor. Öncelikle meclis başkanlığı seçimleri bu hafta başlıyor. Yapılacak olan seçimlerde siyasilerden gelecek açıklamalar yakından takip edilmeli. Ekonomik takvimde ise 3 Temmuz tarihinde açıklanacak olan enflasyon verisi önem arz ediyor. Geçtiğimiz hafta yapılan MB toplantısının ardından MB tarafından yapılan açıklamalarda özellikle enflasyon tarafına vurgu yapılmasından dolayı bu hafta açıklanacak olan enflasyon verisi yakından takip edilmeli. Haftaya 2.70 seviyelerinden başlayan USDTRY paritesinde 2.7050 direncini takip ediyor olacağız. Bu direncin kırılmasıyla 2.7150/2.7250 direnç aralığı hedeflenebilir. Ancak paritede geri çekilmelerde 2.67-2.69 aralığı dikkat çekiyor. Bu hafta yine veri takviminin ikinci planda kaldığı bir hafta gibi gözüküyor. Bu sebeple hem Avrupa'da Yunanistan gelişmeleri, hem içeride meclis başkanlığı seçimlerini yakından takip ediyor olacağız.  

Dirençler: 2.7050/2.7150/2.7250 
Destekler: 2.6700/2.6840/2.6650

Yen’de güvenli liman talebi pariteyi aşağı çekiyor

USD/JPY paritesi Yunanistan krizinin çözülememesi ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi üyeliğinin ciddi manada riske girmesi ile haftaya kayıpla başladı. Güvenli liman talebi özelliğinin çalıştığı Yen'de Japonya Mayıs ayı sanayi üretiminin de beklentilerin üzerinde düşüş göstermesi paritedeki geri çekilmeyi ivmelendiren diğer öge oldu. ABD verilerinin yoğun olmadığı bugün Yunanistan'a yönelik gelecek açıklamalar paritedeki hareketliliği artırabilir. Özellikle piyasalarda Yunanistan'ın 5 temmuz tarihinde  kreditörlerin reform paketini halk oylamasına götüreceği ve referandumdan çıkabilecek olası hayır oyu tedirginliği artırıyor. Piyasa aynı zamanda "Grexit" kaygısı içerisinde ve bunun yaratabileceği etkileri fiyatlamaya çalışıyor. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 122,10 desteğinin test edildiği görülmekte. Paritede yükseliş trendlerinin kırıldığı ve yeni alçalan trend arayışında olduğu dikkat çekerken, geri çekilmelerin devam etmesi halinde ilk olarak 121,45 ve 120,70 ana destekleri göze çarpıyor. Yükselişte ise paritenin açılışta yaptığı gap'in kapatılabilmesi için 123,30 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır. 

Dirençler: 123,30 / 123,75 / 124,40 
Destekler: 122,10 / 121,45 / 120,70