Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 10. Liderler Zirvesi başladı

Zirveye, Türkiye, İran, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Tacikistan katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TAHRAN - Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsil ettiği Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 10. Liderler Zirvesi İran'ın başkenti Tahran'da başladı.

Sadabat Sarayı'ndaki zirveye, EİT'ye üye Türkiye'nin yanı sıra İran, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Tacikistan katılıyor.

Zirvede, EİT üyesi ülkeler arasındaki ticaret ve ekonomi başta olmak üzere diğer tüm alanlardaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ele alınacak. Görüşülecek öncelikli konular arasında EİT ülkeleri arasında serbest ticarete geçiş sürecine ilişkin gelişmeler de bulunuyor.

Küresel mali kriz ve etkileri ile EİT bünyesinde buna karşı alınacak tedbirler konusu da zirvede ele alınacak.

Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov, Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov, Özbekistan Senato Başkanı İlgizar Sabirov ve Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Ömürbek Babanov katılıyor.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ve Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk Şara'nın da misafir olarak zirveye katıldıkları açıklandı.

Bu arada temaslarda bulunmak üzere İran'da bulunan BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'Escoto'nun da zirvede konuşma yapacağı kaydedildi.

Zirve sonunda EİT başkanlığının, Azerbaycan'dan İran'a geçeceği bilgisi verildi.

Zirveyi, yerli ve yabancı 500 kadar basın mensubunun izlediği belirtildi.