Ekonomik ve Sosyal Konsey Trabzon'da toplanmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği (TSİAD)Genel Sekreteri

Trabzon, diğer tüm illerimizde olduğu gibi ekonomik ve sosyal alanlarda bir bütün olarak, gelişmek, zenginleşmek istiyor. Trabzon'un zenginleşmesi; Trabzonlular için iş, aş, ekmek demek, yaşam kalitesinin yükselmesi demek. Göç vermek değil, göç alan il olmak demek. Trabzon göç vererek yalnız kendisi için değil, İstanbul gibi göç alan diğer metropoller için de sorun oluşturmakta. Demek ki göç veren Trabzon'un sorunu aynı zamanda metropol kentlerin, başta da İstanbul'un sorunudur. İstanbul Büyükşehir Yönetimi Trabzon ile ilgilenmek, tersine göç ve göçü önleyici politikaların oluşturulmasında Trabzon ile kader birliği yapmak zorunda. Önce İstanbul kendine yeni bir stratejik yol çizerek, moda, tasarım, bilgi teknolojileri, ilaç, turizm, kültür sanat,  finans ve lojistik  gibi yüksek katma değer yaratan sektörlerde geliştirmelidir. (OECD 2008 İstanbul Raporu) Yoksa İstanbul yatırımları kendine çekerek, Trabzon'dan olduğu kadar, Anadolu'dan   niteliksiz, kısmen  nitelikli işgücünü alarak küresel bir metropol şehir olamaz, Otuz milyonluk bir İstanbul'un yaratacağı sorunları Türkiye kaldıramaz. Günümüzde toplumsal sorunların çözümü, bunalımların ortaya çıkmasını beklemeksizin, katılımcı demokrasi, diyalog, ikna ve uzlaşmadan geçiyor. Ancak, bu diyalog ve uzlaşmanın, rastlantılara bırakılmayıp, kalıcı ve kurumsal bir yapıya kavuşturulması kaçınılmaz. Ekonomik ve Sosyal Konsey Yasası'dan politikaların oluşturulmasına kadar çok önemli noktalar var. Toplumsal uzlaşma ve işbirliğini sağlayarak, sürekli ve kalıcı bir ortam yaratarak, çözüm üretmesi beklenmekte. Günümüzün gelişmiş toplumlarında hükümetle toplum kesimleri arasındaki diyalog sadece siyasal diyalogdan ibaret değil. Ekonomik ve Sosyal Konsey' in Trabzon'da özel bir gündemle toplanmasını sağlayarak, Trabzon'un gelişme niyetini hükümetin gündeminde yer almasını sağlamanın doğru olacağını düşünüyoruz.

Trabzon lobisi bu toplantıyı düzenlemeden önce dersine iyi çalışarak, yerel kalkınma konusunda yıllık programlara aldırılmasını istediği hususları hazırlamalıdır. Trabzon Stratejik Planı ile konuya bütünsel bir yaklaşımda bulunması en makbulüdür. Trabzon sivil toplum kuruluşları çalışmalarının ana omurgasını, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplanmasını sağlayacak lobi çalışması oluşturmalıdır. Böylece hem İstanbul hem de Hükümet üzerinde sonuç alıcı temaslar gerçekleştirilmiş olur.

Peki bunlar yapılmazsa ne olur? Olan, ötelenmiş hayallerimize olur. Beş yılda bir sandığa oy atmak, sonra da yan gelip yatmak; bugünkü demokrasinin tanımı ile örtüşmüyor.