Ekonominin Vicdanı: KOBİ'ler
Şakir SARIÇAY / Ekonomist-Yazar
Vicdan, sözlük anlamı olarak; kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç anlamına gelmektedir.
Türkiye ekonomisini büyük oranda sırtlayan ve istihdam sağlayan KOBİ'lere her zaman büyük işler düşüyor. Çünkü ekonomik kriz dönemlerinde en az işçi çıkarılmalar KOBİ'lerde yaşanıyor. Küçük ve orta boy işletmelerin yeterli sermaye desteği olmamasına rağmen, öz sermayesi ile işçi çıkarmamak için sonuna kadar direniyor. Bu işletme sahipleri her gün personelle iç içe olduğu için onların işten atılmasına vicdanı el vermiyor.
Büyük ölçekli firmalarda işten çıkarılan kişi bunu sabah işe geldiğinde fabrikaya giriş kartının çalışmadığında anlayabiliyor. İşinden olan çalışan en fazla personel şefine ulaşabiliyor ve ondan da aldığı cevap genelde "Yukarıdan böyle emir geldi" oluyor.
KOBİ'lerde ise patron her işçiyi yakinen tanır, işçinin doğum, evlilik, kandil, bayram vb özel günlerini dahi bilir ve işten çıkarılmasına gönlü razı olmaz.
Büyük ölçekli firmalarda patronunu görmeden emekli olan çok insan vardır. Ama küçük ve orta boy işletmelerin sahibi her gün işçilerine günaydın diyerek mesaiye başlar. Bu da çalışan ve işveren arasındaki bağın güçlenmesine ve çalışanın işyeri sadakatine katkısını sağlar. KOBİ'lerin yeterli sermaye desteği olmamasına rağmen sosyal patlamaları önlemede büyük fonksiyonları vardır.
Sanayi Bakanlığı, bankalar, odalar, borsalar ve diğer kredi sağlayan kuruluşların önceliği KOBİ'lere vermesinde yarar vardır. Verilen kredilerinde kar amaçlı veya şov amaçlı değil de, gerçekten yaraya merhem olacak şekilde ve vadede olması gerekiyor.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sahipleri, bu tür kriz dönemlerde daha duygusal hareket ederek. kanının son damlasına kadar işçi çıkarmıyor. Çünkü az sayıdaki işçisini kış gününde çıkarıp, yalnız bırakmayı vicdani bulmuyorlar. Tasarrufa giderek, kendisini zorlayarak işçisine sahip çıkıyor.
KOBİ'leri zorlayan en büyük giderlerin başında SSK ödemeleri geliyor. Ülkemizde işsizlik azaltılmak isteniyorsa, kriz dönemlerinde SSK primlerinin belli bir oranı devlet tarafından yatırılması yetecektir. Bu tür bir uygulama istihdamı da artırabilecektir.
KOBİ'lere sahip çıkalım, her evin altını bir işletme yapalım. Ülkemiz kalkınsın.