Eldiven üretimine destek şart

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ümit DOĞRU / Eldiven Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Tüm dünyanın içinde bulunduğu sıkıntılı ve gergin bekleyiş, ne zamana kadar sürecek, neler götürecek veya neler getirecek bilinememekteÖ

Türkiye de bir sektör var ki, yarını çok parlak. Tüm dünyada, bu sektörün aslında kalbi Türkiye, atardamarları ise Bursa. Fakat Türkiye ve Türkiye'deki yatırımcılar bu konuya uzak veya Türkiye'deki üretici olmanın zorluklarından dolayı uzak kalmak zorundalar.

Bu sektör, eldiven üretimi sektörüdür; Türkiye'de maalesef hâlâ daha büyük yatırımlar yeterince yapılmamış ve Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafik koşullardan doğan avantajlar irdelenmemiş durumdadır ki, bu sektörde var olan üretici firmaların yüzde 70'i küçük ölçekli işletmelerdir. Yurdumuzda en çok Bursa ve çevresinde konuşlanmış olan bu sektör, hızla ivme kazanarak büyümek yerine hızla kan kaybetmektedir, kan kaybının en büyük sebepleri ise;

.Türkiye'deki siyasi belisizliklerin çok uzun sürmesi

.Genel ekonomik durgunluklar

.Hammadde fiyatlarındaki belirsizlikler

.Enerji maliyetlerinin günden güne artışı

.Bu sektördeki firmaların yeni yatırımdan uzak durması ve pazarlama sistemlerinin olmayışı,

.Yurdışından haksız maliyetlerle sürekli ithalatı yapılan eldivenler

.Türkiye'de eldiven kullanım kültürünün gelişmemiş ve geliştirilmemiş olmasıdır.

Eldiven kullanım kültürü ile ilgili en çarpıcı istatistik; Güney Kore, Çin, Japonya'da kişi başına aylık eldiven tüketimi 3,6 çiftken, bu oran Türkiye'de kişi başına 0,0002 çiftler düzeyinde olmasıdır. 75 milyona yakın Türkiye nüfusu göz önüne alındığında, 3,6 çift ortalama ile çarparsak sadece Türkiye'de kullanılacak iş eldiveni bir milyar dolarlık bir pazar oluşturmaktadır. Avrupa'nın 400 milyonluk nüfusu da bu çalışmanın içine katılabilirse, inanılmaz bir pazar ve sektör doğacaktır.

Türk hükümeti bu konulara önem vererek, belirli süreli (en az 5 yıl) tam destek verirse ve haksız yani doğru olmayan yoldan giren ithal eldivenleri durdurma yoluna giderse, bir milyar dolarlık pazar tamamen yurtiçinde kalacak ve ihracatta başlayacaktır. Bu sektörün önde gelen firmaları önümüzdeki 5 senelik ihracat programlarını bitirmiştir, önemli olan sadece verilecek destektir. Türk üreticilerinin gerek ürün kalitesi, gerekse Avrupa ülkelerine yakınlığı çok büyük kazanç haline dönüştürülebilir.

Devletin vereceği destek ile yatırımlar hız kazanacak veya yeni yatırımcılar oluşacaktır, üreticinin içinde bulunduğu yatırım riski azalacak, ithalatçılar ile en azından aynı kulvarlarda yarışabilecek duruma geleceklerdir. Eldiven üreticileri olarak, isteğimiz Türk hükümetinin bu konuda Türkiye'ye kazanç sağlayacak adımlarını bir an önce atmasıdır.