Elektrik dağıtım özelleştirmesinde son ihale bugün, sırada üretim var

Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin pazarlık görüşmeleri bugün yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA -  Boğaziçi, Dicle, Trakya, Gediz Elektrik Dağıtım ve Başkent Doğalgaz özelleştirmesinden 6 milyar 971 milyon dolarlık gelir elde eden, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin pazarlık görüşmelerini bugün yapacak.

Dev şirketlerin gözlerini çevirdiği elektrik dağıtım sektöründe kalan 3 bölgenin de özelleştirilmesiyle, elektrik dağıtım sektörü tamamen özel sektöre geçmiş olacak.

Elektrik dağıtım ihaleleri, şirketlerin yarış alanı haline geldi. Elektrik dağıtım piyasasının yüzde 30’unu oluşturan ve 8 milyon aboneye hizmet veren Boğaziçi, Gediz, Trakya, Dicle Elektrik Dağıtım ve Başkent Doğalgaz özelleştirmelerine 6 milyar 971 milyon dolar teklif verilmişti. ÖİB, bu ihalelerin ardından diğer 3 dağıtım bölgesinin daha özelleştirmesine hız verdi.

Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 20’sini oluşturan, Toroslar, Akdeniz ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım bölgesi ihalesi, bugün üç ayrı oturumda yapılacak.

Türkiye elektrik tüketiminden aldığı yüzde 10,3’lük pay ile İstanbul Anadolu Yakası Elektrik dağıtım AŞ dikkat çekerken, Akdeniz bölgesine elektrik dağıtan Akdeniz ve Toroslar bölgeleri de yaklaşık 20 milyar kilovat tüketim ile Türkiye tüketiminin yüzde 13’ünü kapsıyor. Dağıtım bölgelerinin ardından 9 portföye bölünen 16 bin megavat kapasiteli elektrik üretim özelleştirmelerine geçilecek.

Bugün ilk olarak saat 11:00’da İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ ihalesi yapılacak. Saat 14:00’da Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, 16:30’da ise Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ‘nin ihalesi gerçekleştirilecek.

Akdeniz Dağıtım Elektrik A.Ş, Antalya, Burdur, Isparta il sınırlarını, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş, Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye, Kilis, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. de İstanbul ili Anadolu Yakasını kapsıyor. Dev şirketlerin gözlerini çevirdiği, elektrik dağıtım sektöründe kalan 3 bölgenin de özelleştirilmesiyle, elektrik dağıtım sektörü tamamen özel sektöre geçmiş olacak.

Şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli her dağıtım bölgesi için 10 bin dolar olarak belirlenen ihalelerde, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin geçici teminatı 10 milyon dolar, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik’in ise 15’er milyon dolar olacak.

MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, özelleştirme ilanına çıkılan Anadolu, Toroslar ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgesi ihaleleriyle ilgili olarak, “Her firmanın bir alım gücü var. Bugün için geleceği iyi görüyoruz. İhalelerde iştah kabartmasına bakacağız. Önceki yıllarda özelleştirme yapılamıyordu. Ancak Başbakan bu süreci bizzat takip etti. Anadolu elektrik dağıtım ihalesinde şartlar neyi gösterecek, buna bakacağız. Biz istikrara güveniyoruz” demişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir