Elektrik elektronik ihracatı yüzde 12 arttı

Elektrik-elektronik sektörünün ihracatı, 2014 yılının ilk çeyreğinde 2 milyar 947 milyon dolar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Elektrik-elektronik sektörünün ihracatı, 2014 yılının ilk çeyreğinde 2 milyar 947 milyon dolara ulaştı.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nden (TET) yapılan açıklamaya göre, elektrik-elektronik sektörünün ihracatı, 2014 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 oranında artarak 2 milyar 947 milyon dolar oldu.

Sektör en çok ihracatı İngiltere, Almanya ve Irak'a gerçekleştirdi, Fransa, Türkmenistan, İtalya, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan, İspanya ve İsrail, ilk 10'da yer aldı. Sektörün bu dönemdeki ihracat rakamları Avrupa'daki iyileşmenin etkisini de net olarak ortaya koydu.

Beyaz eşya, renkli televizyon, kablo, tüketici elektroniği, elektrik dağıtım ekipmanları, dayanıklı tüketim malları gibi farklı ürün gruplarındaki ihracatçıları bünyesinde toplayan sektör, mart ayında ise yüzde 16,5 artışla 1 milyar 79 milyon dolarlık ihracat yaptı. Mart ayında da en çok ihracat İngiltere, Almanya ve Irak'a yapılırken bu ülkeleri Fransa, Türkmenistan, Cezayir, İtalya, İspanya, Polonya ve İsrail takip etti.  

TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, sektörün ilk çeyrek ihracat performansına ilişkin şunları kaydetti:

"Avrupa ülkeleri, sektörümüzdeki birçok ürün grubunda en büyük pazarımız konumunda ve önemini koruyor. Diğer yandan Afrika, Güney Amerika, Uzakdoğu gibi pazarlara da ulaşmayı hedefliyoruz. Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi kapsamında verilen teşviklerle kuruluşuna öncülük ettiğimiz Yurtdışı Pazarlama Takımları ile daha önce gidilmemiş ancak potansiyeli yüksek pazarlara sektörel ticaret heyetleri düzenlemeye devam edeceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir