Elektrik üretim tesislerinin satışında geri sayım başladı
Özelleştirme Hamitabat Doğalgaz Santrali ile başlıyor. Öncelikli 4 tesis portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek.
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından üretim özelleştirmeleri için de geri sayım başladı. İlk olarak 27 Haziran'da bin 120 megawat kurulu gücündeki Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı'nın ihalesine çıkılacak. Keban, Karakaya, Atatürk gibi uluslararası sular üzerine kurulu bulunan stratejik barajlar kamuda kalacak. Kalanlar ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek.
Üretim özelleştirmeleri tamamlandığında kamuda toplam kurulu gücü 7 bin 826,5 megavat olan hidrolik üretim tesisi kalacak. Üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek.
Özelleştirilecek tesislerin toplamı EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68'ini, Türkiye'deki kurulu gücün ise yüzde 39'unu oluşturuyor. Üretim tesislerinin özelleştirilmesine öncelikle 4 adet termik santral ile başlanacak. Bu santraller arasında, Hamitabat, Kangal, Seyitömer, Soma A-B santralleri yer alıyor. Kırklareli'nde bulunan bin 120 megavat gücündeki Hamitabat santralinin ihalesine 27 Haziran'da çıkılacak. İhale için ÖİB'ye 7 firma ön yeterlilik başvurusu yaptı. Ön yeterlilik değerlendirmesi sonucunda yeterliliği tespit edilen firmalar 27 Haziran 2011 tarihinde saat 16.00'ya kadar son tekliflerini ÖİB'ye teslim edecek.
Üretim özelleştirmeleri tamamlandığında kamuda toplam kurulu gücü 7 bin 826,5 megavat olan hidrolik üretim tesisi kalacak. Yetkililer, portföylerin farklı ilgi alanlarını kapsayacak ve geniş yatırımcı yelpazesine hitap edecek şekilde hazırlandığını ifade ederek, "Portföyler oluşturulurken coğrafi konumlar dikkate alındı. Aynı akarsu üzerinde bulunan hidroelektrik santraller, ileride doğabilecek olası anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması ve operasyonel kolaylık sağlanması adına aynı portföyde yer aldı" diye konuştu.
356 MW ile 2 bin 795 MW aralığında 9 portföy oluşturulurken, 3 adet sadece termik santralden oluşan portföy, 2 adet termik ve hidroelektrik santrali içeren karma portföy, 4 adet sadece hidroelektrik santralden oluşan portföy bulunuyor. 30-35 milyar dolar gerekli Bu arada santralların tamamı özelleştirilmeyecek. Gerektiğinde müdahalede bulunabilmek amacıyla kurulu gücün yaklaşık 3'te 1'i devlette kalacak. Bu çerçevede 7 bin 818,4 MW kurulu gücünde olan ve uluslararası sular üzerine kurulu, 22 stratejik baraj EÜAŞ'de kalacak.
Yetkililer, "Böylece EÜAŞ'ın tamamen üretimden çekilmesi söz konusu olmadığı gibi arz güvenliğinin zora düşeceği durumlarda gerekmesi halinde Bakanlar Kurulu tarafından üretim tesisi kurmakla görevlendirilebilir" dedi.
Şu anda elinde dağıtım portföyü olan grupların üretim özelleştirmelerine de ilgi duyacağını belirten yetkililer, sektörde her yıl 7- 8 milyar dolarlık yeni yatırıma ihtiyaç bulunduğunu, özelleşecek 16 bin megavatlık kapasite için de 30-35 milyar doların gerekli olduğuna dikkati çekti.