Elektronik denetimde son aşamaya geliniyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şirketlere yönelik denetimlerin hızlandırılması için elektronik teftiş çalışmalarının son aşamaya geldiğini, bu çalışmanın işleri büyük oranda kolaylaştıracağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu’nun vergi denetimlerine yönelik kapasitesinin büyük oranda arttığını ve denetimlerin objektif kurallara göre yapıldığını, bu konudaki tartışmaların yersiz olduğunu söyledi. Genç müfettişlere seslenerek, “bunlar moralinizi bozmasın” diyen Şimşek, denetimlerin hızlandırılması için elektronik teftiş çalışmalarının da son aşamaya geldiğini bildirdi. 

Altıncı dönem Müfettiş Yardımcıları eğitim programı çerçevesinde düzenlenen motivasyon eğitiminin açılışında konuşan Mehmet Şimşek, Şimşek, vergi denetiminin veri analizi, şikayet ihbar, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ve kamu kurumlarından gönderilen bilgiler olmak üzere 4 ana kaynaktan gelen bilgiler doğrultusunda başlatıldığını, kamuoyundaki tersi yöndeki iddiaların münferit olduğunu söyledi. Şimşek, “binlerce denetim arasından birkaçı seçilip ön plana çıkarılıyor” dedi. 

300 müfettiş yardımcısının alınacağı sınava açılacak 
Bakanlığın denetim kapasitesinin artırılması için yapılan, denetim birimlerinin birleştirilmesi ve veri ambarının güçlendirilmesinin ardından 5 bin 800 kişilik bir kadroya ulaşıldığını belirten Şimşek, veri ambarı üzerinden yapılan analizlerin de denetimlerdeki risk odaklı sistemin ana unsuru olduğunu kaydetti. Şimşek, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi çalışmaları çerçevesinde 2011’de 16 bin olan denetim sayısının 2013 sonunda 71 bini geçtiğini kaydetti. Bu yılı ağırlıklı olarak eğitime ayırdıklarını belirten Bakan Şimşek, yıl sonuna doğru 300 müfettiş yardımcısının alınacağı yeni bir sınavın da açılacağını bildirdi.  

'Devletin hakkını korurken mükellefin haklarını da gözetin' 
Bakanlık olarak, şirketlerin kar etmesini arzuladıklarını belirten Şimşek, “İşini iyi yapıp kurallara uyanların denetimden korkması için hiçbir neden yoktur” diye konuştu. Bakanlığın denetimde firmaları zor durumda bırakmaya çalışmadığını vurgulayan Şimşek, uygulama kalitesinin artırılması için özelgelerin (mukteza) farklılıklarını gidermek için bir komisyon kurulduğunu, müfettiş raporlarının da daha deneyimli müfettişlerden oluşan bir kurul tarafından tekrar incelendiğini belirtti. 
Uygulama kalitesinin-birliğinin artırılmasına yönelik olarak bir denetim rehberi hazırlığının son aşamada olduğunu kaydeden Şimşek, denetimin hızlandırılması için de yeni bir yol olarak elektronik teftiş çalışması yürüttüklerini belirtti. Bu sistemde, elektronik ortamda alınan şirket verilerinin yazılım aracılığıyla tutarsızlıklar-olağandışılıklar açısından incelenmesinin planlandığını belirten Şimşek, “Uygulama işlerinizi büyük oranda kolaylaştıracak” dedi. Şimşek, genç müfettişlere, “Devletin hakkını korurken, mükellefin haklarını da gözetin, tarafsız olun, nazik olun ve etik kurallara uyun” öğüdü verdi.

AVM yapılmayacak, mevcut yapılar restore edilerek halka açılacak 
Maliye Bakanlığı, Çankaya’nın Namık Kemal ve Yenişehir mahallelerine yönelik çalışmada sahadaki yapıların yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılmasının söz konusu olmadığını, mevcut yapıların korunarak aslına uygun şekilde restore edileceğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, mahalle sınırlarında kalan ve 75 binada 428 kamu konutu ve resmi kurum binaları olarak kullanılan, 16 taşınmazdan oluşan 94 bin 262 metrekare alanda yapılması planlanan projede, anılan sahadaki taşınmazlar üzerinde bulunan yapıların dış cephe, tesisat, altyapı, çevre düzenleme ve ısıtma giderlerinin önemli yekün tuttuğu, yüksek yenileme harcaması yaparak yeniden konut olarak kullanılması yerine, tüm halkın kullanımına açılmasının uygun olacağının değerlendirildiği kaydedildi. Açıklamada, mevcut yapıların restore edilip, kültürel, sanatsal ve sosyal öğelerin içinde yer alacağı, yeşil alanların genişletileceği, genç, engelli ve yaşlılara dönük tematik alanların üretileceği mimari projenin geliştirilmesinin amaçlandığı ikaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir