'En az 850 vekil olmalı'

Anayasa değişikliğine dair değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, her 103 bin kişiye bir vekil düştüğünü belirterek, milletvekili sayısının en az 850 olması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde okuyan gençlerle biraraya gelerek anayasa değişikliğini anlatıp, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı'nın, Meclis'i fesih yetkisine dair değerlendirmelerde bulunan Uçum şunları kaydetti:

"Fesih tek taraflı sonuç doğuran bir işlemdir. Ve fesih o yetkiyi kullanan iradenin hukuki varlığını etkilemez. Oysa yeni sistemde bizim verdiğimiz yetki, çift taraflı sonuç doğuruyor. Yani Cumhurbaşkanı Meclis'in seçimlerinin yenilenmesine karar verirse, kendisi de seçime gidiyor. Aynı şekilde Meclis, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verirse, kendisi de seçime gidiyor.

Peki cumhurbaşkanı yatıp-kalkıp meclisi feshedebilir mi? Yok öyle bir şey. Cumhurbaşkanı 5+5 toplam 10 yıl görev yapabilir. Diyelim ki, görev süresinin birinci döneminde Meclis'in seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Bu da görev yaptığı sürenin ikinci yılı sonunda olsun. Bunun iki sonucu var. Birincisi Cumhurbaşkanı bir siyasi bedel ödüyor ve kalan 3 yıldan vazgeçiyor. Yani dönemi tamamlanmış sayılıyor. İkincisi ise tekrar seçime giderek riske giriyor.

Diyelim ki, ikinci döneminde seçimlerin yenilenmesine karar verdi. O zaman bu kez kalan süresinden feragat etmekle kalmıyor bir daha aday olamıyor. Hangi rasyonel siyasetçi, ülke bir krizin eşiğine gelmemişse bu yetkiyi kullanır? Peki biz niye bu yetkiyi getirdik. Eğer organ uyuşmazlığı çıkar ve bir siyasi tıkanıklık çıkarsa başka kurumlar devreye girmesin, sonuçta halka gidilsin diye bir imkan koyduk."

"1960'dan önce 602 vekil vardı"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte şu anda 550 olan milletvekili sayısının 600'e çıkarıldığını belirten Uçum, "Türkiye'de her 103 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Eğer 103 bin seçmen üzerinden bir dağılım yapmaya kalkarsak, 103 bin seçmeni olmayan iller vardır. Coğrafi ünite temsili bir zorunluluk olduğu için herhangi bir şehri temsilden yoksun bırakamazsınız. Dolayısıyla milletvekili sayısının artırılmasına ihtiyaç var. Avrupa'da bizim yarımız kadar insana bir milletvekili düşüyor. Türkiye'nin nüfusunun her gün arttığı göz önüne alınırsa milletvekili sayısı en az 850 olmalı. Şimdi 600'e çıkıyor diye yaygara koparılıyor. 1960'dan önce bu sayı 602'ydi" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir