En büyük ağaç taşıma operasyonu

Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük ağaç taşıma operasyonu tamamlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zekeriyaköy'de eski füze üssü olarak kullanılan 467 bin metrekarelik alanda yapılacak olan konut projesi için başlatılan Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük ağaç taşıma operasyonu tamamlandı. Dünya’da bugüne kadar yaklaşık 3 milyon ağaç taşıma işini gerçekleştiren Opitz firması tarafından yapılan çalışmalarda en genci 20 yaşında olan yaklaşık 250 ağaç yer değiştirdi. Ağaçların yeni yerlerine uyum sağlamaları ve hastalanmamaları için yapılan “Endoterapi” uygulaması ise İtalyan uzmanlar tarafından yapılıyor.

250 ağacın yeri değiştirildi

Son zamanlarda özellikle inşaat projelerinde, çevreye ilgili toplumda ortaya çıkan ekolojik duyarlılık, şirketleri de bu konudaki adımlarında daha dikkatli olmaya yöneltiyor. Eski füze üssünde 467 bin metrekarelik alanın 50 bin metrekaresinde konut proje inşaatına başlayacak olan Siyahkalem firması geçtiğimiz aylarda alandaki ağaçların taşınması için firmayla anlaşmıştı. Dünya’da daha önceden çeşitli projelerde 3 milyondan fazla ağacı taşıyan Opitz firması, bölgede yaptığı alt yapı çalışmalarının ardından geçtiğimiz Aralık ayında ağaçları taşımaya başlamıştı. Taşıma işlemleri sırasında en genci 20 yaşında olan Çınar, Meşe, Ihlamur, Ceviz, Kestane , Dişbudak cinsinde 250 ağacın yeri değiştirildi. Farklı yerlerden sökülen ağaçlarla korular oluşturuldu.

Ağaçlara enjektörle özel sıvı veriliyor

Taşıma işini gerçekleştiren firmanın Akdeniz sorumlusu İtalyan Francesco Maccazola taşıma işinin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Ağaçların başarıyla taşınmasının ardından yeni yerlerine alışmaları ve geçiş aşamasında hastalıklardan uzak durmaları için “Endotrapi” uygulaması yapılıyor. Bu yöntemde Potasyum Fosfat ve su karışımı bir sıvı, ağaç gövdesine açılan 7 mm çapında ve 15 cm uzunluğunda bir delik yardımıyla enjektörle ağacın gövdesine veriliyor. Bu sıvı ağacı yeni yerine alışma sürecinde hastalıklardan koruyor ve güçlenmesini sağlıyor. Ağaca suyun yürüdüğü ilkbahar aylarında gerektiğinde birkaç kez yapılan bu işlemin ardından taşınan ağaçların yaşama olasılığı yüzde 99’a ulaşıyor” dedi.

2-420.jpg

"Ağaç taşımak hem ekolojik hem de ekonomik"

İtalyan Francesco Maccazola, bütün ağaçların taşınabileceğini belirterek, "Ağaçların nakil edildikleri yerlerde hayatlarına devam edebilmesi için destek olunması gerekiyor. Taşınan ağaçları hastalıklardan korumak için özel bezlerle sarıyoruz. Yeni yerlerine yerleştirilmelerinin ardından doğada canlanmanın yaşanacağı Mart ayında “Endotrapi” uygulanıyor. Ağaçların taşındıkları yerde sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmeleri için uygulanan Endoterapi yöntemi, ağacın gövdesine böcekkıran, mantar ilacı ve besleyici elementlerin enjeksiyon yoluyla verilmesiyle gerçekleştiriliyor. Karışımlar, lenfatik sistem yoluyla bitkinin farklı bölgelerine tesir ediyor. Ağaçların taşınmasının ekolojik olduğu kadar ekonomik de. 20 yaşında yada daha yukarı yaşlarda bu tür ağaçları satın alıp dikmek oldukça maliyetli bir iş. Satın almak için bulmak ise Avrupa için konuşursak oldukça zor” dedi.

İnşaat sebebiyle bir ağaç bile kesilmeyecek

Bu arada eski füze üssünde konut projesini gerçekleştiren siyah kalem firması yetkilileri çalışılan bölgede inşaat sebebiyle bir ağaç bile kesilmeyeceğini söyledi. Projenin mimarisinin bölgenin doğal yapısına uygun olarak hazırlanan mevcut boş alanlar ve ağaç taşıma sonucu ortaya çıkan alanların kullanılacağı belirtildi.

32-020.jpg