En fazla tekelleşme madencilikte
TÜİK, 2006 yılına ilişkin Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde Yoğunlaşma verilerini açıkladı.
ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2006 yılında tekelleşmenin en fazla gözlendiği sektörlerin başında madencilik ve taşocakcılığı geldi.
TÜİK, 2006 yılına ilişkin Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde Yoğunlaşma verilerini açıkladı.
TÜİK'in ilk kez açıkladığı veride, yoğunlaşma oranları, 2006 yılında Sanayi, Ticaret ve Hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren girişimlere uygulanan "2006 Yapısal İş İstatistikleri Girişim Soru Kağıdı"ndaki ciro değerleri üzerinden hesaplandı.
Uzmanlardan alınan bilgiye göre, yoğunlaşma, faaliyet alanında elde edilen cironun kaç firmaya ait olduğunu hesabı üzerinden, sektöründeki tekelleşme düzeyi hakkında bilgi veriyor. Yoğunlaşma oranının yüksek olması, söz konusu alanda sınırlı sayıda firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ediyor.
İnşaatta 'çok yüksek derecede yoğunlaşma' yok
TÜİK verilerine göre, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında girişimler, 448 farklı sınıfta faaliyet gösterdi. Bunlardan 120 sınıfta çok yüksek, 66 sınıfta yüksek, 75 sınıfta orta, 187 sınıfta ise düşük derecede yoğunlaşma gözlendi.
Madencilik ve taşocakçılığı sektöründeki sınıfların yüzde 60'ı "çok yüksek yoğunlaşmaya" sahip. Elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı sektöründeki alt sınıfların yüzde 50'si, ulaştırma-depolama-haberleşme sektöründeki alt sınıfların yüzde 35'i, imalat sektöründeki alt sınıfların yüzde 33'ünde "çok yüksek derecede yoğunlaşma" tespit edildi.
İnşaat sektöründe "çok yüksek derecede yoğunlaşma" olan sınıf bulunmadı.
Sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektöründe ise bütün sınıflarda düşük derecede yoğunlaşma görüldü.
Ciro bazında en yüksek paya sahip sektör de yüzde 48,7 ile "toptan ve perakende ticaret; motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı" oldu. Başka bir ifadeyle toplam cironun yüzde 48,7'sinin bu sektöre ait olduğu belirlendi. Söz konusu sektörü, yüzde 28,6 ile imalat sanayi izledi.