En hızlı büyüyen ikinci ülke olduk

Üçüncü çeyrekte yüzde 8.2, 9 aylık dönemde ise yüzde 9.6 büyüyen Türkiye ekonomisi, Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Son 8 çeyrektir kesintisiz büyüme gösteren Türkiye ekonomisi, Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke unvanının da sahibi oldu. Üçüncü çeyrekte yüzde 8.2 büyüyen Türkiye'nin 9 aylık dönemde büyüme hızı yüzde 9.6 oldu.

Küresel krizin etkisiyle 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14.7 küçülmeyle Cumhuriyet tarihinin en büyük daralmalarından birini yaşayan Türkiye ekonomisi, o dönemde 4 çeyrek üst üste yaşanan kesintisiz daralmayla birlikte Avrupa'daki kabul edildiği biçimiyle teknik anlamda resesyona girmişti. (Avrupa'da iki dönem üst üste küçülme yaşayan ekonomiler teknik olarak resesyona girmiş olarak kabul ediliyor.) Ekonomide yaşanan toparlanmanın ardından, Türkiye ekonomisi son 8 çeyrektir ise kesintisiz büyüme gösterdi.

 Çin

9,1

 TÜRKİYE

8,2

 Estonya

7,9

 Hindistan

6,9

 Litvanya

6,6

 Endonezya

6,5

TÜİK'in verilerine göre Türkiye ekonomisi 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 7, 2009 yılının birinci çeyreğinde yüzde 14.7, ikinci çeyreğinde yüzde 7.8, üçüncü çeyreğinde yüzde 2.8 küçülmüştü. 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 5.9 büyüyen ekonomi, revize rakamlarla 2010 yılının birinci çeyreğinde yüzde 12.2, ikinci çeyreğinde yüzde 10.2, üçüncü çeyreğinde yüzde 5.3, dördüncü çeyreğinde yüzde 9.2 büyümüştü. Türkiye ekonomisi büyüme eğilimini 2011 yılının 3 çeyreğinde de sürdürdü. Ekonomi 1. çeyrekte yüzde 12, ikinci çeyrekte yüzde 8.8 büyümüştü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakan Ergün: Yılın tamamında yüzde 8'lik bir büyüme görmek mümkün

NTV yayınına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bizim bakanlık olarak tahminimiz kapasite kullanım oranlarını, sanayi üretimindeki artışı, elektrik tüketimindeki artışı, ihracattaki gelişmeleri dikkate aldığımızda 7.9 gibi bir tahminde bulunuyorduk 8.2 olarak gerçekleşti. 2011 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 8'lik bir büyüme ile yine bir iyi bir büyüme performansı göstermiş bir ekonomi olacağını söyleyebiliriz" dedi.

2012'ye ilişkin tahminleri yorumlayan Ergün, "2012'de Türkiye için bu kadar yüksek bir büyüme rakamını önümüze koymayabilir ama bugünkü gidişatını sürdürürse Türkiye ekonomisi biraz daha yavaşlayarak ama yine de yüzde 4'lük bir büyüme, muhtemelen yüzde 4'ünde üstünde bir büyüme rakamı ile 2012'yi tamamlar" diye konuştu.

OYAK Yatırım Ekonomisti Girgin: 2012 çok zorlu bir dönem olacak

Bu büyümenin rekor düzeyde cari açık getiren bir büyüme olduğunu dile getiren OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Merkez Bankası da bunun farkında... Kasım 2010'dan beri alınan önlemlerle Merkez Bankası maalesef yumuşak iniş senaryosu gerçekleşemediğini gördüğünden dolayı Ekim 2011 itibariyle çok ciddi şekilde sıkılaştırmaya geçti. 2012 çok zorlu bir dönem olacak. Merkez Bankası yeni yıla Türkiye'yi daha yavaşlamış bir ekonomi ile sokmak istiyor. Fakat maalesef ekim ayı sanayi üretimine baktığımızda zaman, her ne kadar cari açık daralmış görünse de son çeyrekle ilgili çok fazla bir yavaşlama göremiyoruz. O anlamda biz 2011 büyüme beklentimizi yüzde 7'den yüzde 8'e revize ettik. 2011 ne kadar yüksek bir büyüme olursa 2012'ye biriken risk de o denli büyük oluyor."

EFG Başekonomisti Bürümcekçi: Türkiye bu yılı yüksek büyümeyle tamamlayacak

Açıklanan verilerin yıl sonu için düşünülenin üzerinde büyümeye işaret ettiğini belirten EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, şu görüşleri paylaştı:

"Yüzde 7,5-8 büyümeye işaret ediyor. Üçüncü çeyrekte fark şu; dış talep hep büyümeyi azaltıyordu, net ihracat negatif oluyordu ilk kez pozitif olmuş. Bu önemli, iç talep dış talebe göre daha fazla zayıflamış demek. Bu amaçlanan bir şeydi. Onu görüyoruz. Tüketimde ve yatırımlarda bir miktar yavaşlama var. Son çeyrekte daha belirgin olacaktır. Türkiye bu yılı yüksek büyüme ile kapatacak"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir