En iyiler ödüllerini aldı

DÜNYA Kitap Dergisi'nin yirmi yıldır verilen gelenekselleşmiş "Yılın En İyileri" ödüllerini kazananlar, ödüllerini aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Yılın Kitabı, Altın Sayfa Polisiye ve "ehlikeyf" Gastronomi ödüllerinin 2012 yılındaki sahipleri olan Ahmet Ümit, Ayşe Sarısayın, Kırmızı Kedi Yayınları, Çağatay Yaşmut, Marianna Yerasimos, Kâmil Toygar-Nimet Berkok Toygar'a ödülleri, Kalyon Otel'de 7 Aralık Cuma akşamı gerçekleştirilen özel yemekle takdim edildi.

Ödüllerin 2012 sahipleri; seçici kurulları, ödül alan kitapları basan yayınevi sahipleri ve DÜNYA Şirketler Grubu yöneticilerinin katıldığı yemekte gerçekleştirilen tören, DÜNYA Kitap Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün'ün konuşmasıyla başladı. Ödüllerin önceki senelerde TÜYAP Kitap Fuarı'nda dağıtıldığını, fakat geçen yıl Van Depremi nedeniyle törenin gerçekleştirilemediğini hatırlatan Şüyün; "Bu seneden itibaren artık kokteyl geleneğinden vazgeçelim ve ödül alan yazarlarımızın, onların yayıncılarının ve seçici kurul üyelerinin birlikte olacağı, daha çok kitap konuşacağımız, daha çok sohbet etme imkânı bulabileceğimiz bir ortamda ödüllerimizi dağıtalım istedik. Toplandığımız Kalyon Otel'in şöyle bir anısı da var: 20 sene önce ilk seçici kurul toplantımızı da burada yapmıştık. 20 sene sonra tekrar DÜNYA Kitap Yılın En İyileri için burada birlikteyiz" diyerek konukları selamladı.

Gecede ilk olarak DÜNYA "ehlikeyf" Türk Mutfağı Emek Ödülü sahibini buldu. Ödülü Toygar çiftine takdim etmesi için sahneye çağrılan seçici kurul üyesi Osman Serim, "Gerçekten bu hak edilmiş bir ödüldür. Bu arada artık aramızda olmayan, sevgili dostum Tuğrul Şavkay Bey'in de daima sizleri çok tebrik ve taktir ettiğini söylemek istiyorum." diyerek plaketlerini Kâmil Toygar-Nimet Berkok Toygar çiftine sundu. Ödülün sahiplerinden Kâmil Toygar, kırk yıldan beri beslenme ve mutfak kültürü ile uğraştıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bunun yirmi yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bu işle ilgili dairenin başkanlığını yaptığım sıradaydı. Son yirmi yılı da, emekli olduktan sonra, merkezi Ankara'da bulunan Türk Halk Kültürünü Araştırma- Tanıtma Vakfı bünyesinde yaptığımız çalışmalardı. Bizim sevincimiz pek çok acemi arkadaşımızın makalelerinde çalışmalarımızı dipnot olarak kullanılmasıydı, ona çok seviniyorduk. Bir de 70 yaşından sonra böyle bir ödüle hak kazanmak, yeni çalışmalar yapmak için bizi 5 yıl daha idare eder, diye düşünüyorum." Konuşmasına bugüne kadar çeşitli ödüller aldıklarını söyleyerek başlayan Nimet Berkok Toygar ise "Ancak en anlamlı ödülü bu gece verdiklerini düşünüyorum; Emek Ödülü. İnanın bu çok hoşuma gitti" diyerek teşekkür etti.

DÜNYA "ehlikeyf"in 2010 yılından bu yana seçtiği "Yılın En İyi Gastronomi Kitabı" ödülü ise oybirliğiyle Marianna Yerasimos'un Kitap Yayınevi tarafından okurlara sunulan yapıtı "Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Yemek Kültürü – Yorumlar ve Sistematik Dizin"in olmuştu. Ödülü DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Top'un elinden alan Marianna Yerasimos, "Sanıyorum ki bu ödülün iki sahibi vardır; birisi bensem öbürü de Evliya Çelebi'dir!" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü Evliya Çelebi her gittiği yerin yiyeceğini, içeceğini titizlikle kayıt etmeseydi, o dönemin 2 bin 246 gıda maddesini bize aktarmasaydı ne bu kitap, ne bu ödül olurdu. Yani onun sayesindedir bu ödül. Böyle baktığım zaman da şunu düşünüyorum: Dolaylı olsa bile, bu ödül biraz da Evliya'nın çok güvenilir bir kaynak olduğunu teyid etmiş oluyor. Çünkü gerçekten olağanüstü bir eserdir, müthiş bir kaynaktır. Böyle bir kaynağa sahip olduğumuz için çok şanslıyız.  Ben de teyid edildiği için daha da mutluyum."

didemdemirken_ahmetumit.jpg

selimileri_aysesarisayin.jpg

doganhizlan_ilknurozdemir.jpg

 

[PAGE]

Yemekte daha sonra, 2005'te her yıl farklı bir daldaki kitaba verilmek üzere konan ve bu seneden itibaren polisiye kitapların değerlendirildiği Altın Sayfa Ödülü'ne sıra geldi. Ödülü Oğlak Yayınları'nın bastığı "Kadıköy Cinayetleri – Bir Komiser Galip Polisiyesi" kitabıyla oybirliğiyle kazanan Çağatay Yaşmut, plaketini DÜNYA Kitap Yazıişleri Müdürü, DÜNYA Gazetesi yazarı Feyzan Top'tan aldı. "Ben çocukluğumdan beri polisiye romanlar okuyorum, günün birinde polisiye romanı yazarı olacağım aklıma gelmezdi." diyen Çağatay Yaşmut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim gibi bir polisiye romanı hayranı ve bundan sonraki hayatında da sürekli polisiye yazmayı düşünen birisi için, bu ödülü Ahmet Ümit'le aynı ortamda almanın ayrı bir önemi var. Çok seviyorum kendisini ve çok teşekkür ediyorum. Hep Edgar ödüllerini takip ederdim, oradaki yazarlara biraz ukdeyle, biraz da kıskanarak bakardım. Fakat artık bizim de böyle bir ödülümüz var. Polisiyeyi üvey evlat olmaktan çıkartacağız, geniş okur kitlesiyle buluşturacağız inşallah."

DÜNYA Kitap "Yılın Yayınevi" ödülünün bu yılki sahibi ise yine oybirliğiyle seçilen Kırmızı Kedi Yayınları'ydı. Faruk Şüyün'ün "Bizim ödülümüzün gediklileri var. 'Gedikli' sözcüğünü kullandım, çünkü; Can Yayınları'nda Yayın Yönetmeni'ydi ödülü aldı, oradan Turkuvaz Kitap'a geçti, ödülü aldı, şimdi de Kırmızı Kedi Yayınevi'nde, oranın Yayın Yönetmeni  İlknur Özdemir ve bu kez de Kırmızı Kedi ödülü aldı." anonsuyla sahneye çağırdığı Özdemir'e plaketini Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan verdi. Konuşmasında "Faruk Bey'in dediği gibi biraz gedikli oldum, ama, artık başka bir yayınevine geçmeyeceğim için bir daha alamayacağım demektir." diyen İlknur Özdemir, herkese teşekkür etti.

erdemtop_mariannayerasimos.jpg

feyzantop_cagatayyasmut.jpg

osmanserim_kamil_nimettoygar.jpg


"Yılın Çeviri Kitabı" ödülüyse bu yıl oy çokluğuyla Everest Yayınları tarafından basılan Siegfried Lenz'in "Almanca Dersi" kitabının çevirmeni Ayşe Sarısayın'a gitmişti. Seçici kurul üyesi Selim İleri, "Ayşe'nin verdiği büyük emeği çok iyi biliyorum, ömründen bir şeyler vererek sözcükler buldu bu çeviri için. Tabii Ayşe ayrıca Behçet Necatiğil'in kızı olması sebebiyle de benim hayatımda en yakınım. Bu ödülü kazandığına çok mutlu oldum, fazlasıyla hak etmişti." diyerek plaket ve çekini Ayşe Sarısayın'a takdim etti. Ayşe Sarısayın da teşekkür konuşmasında şunları söyledi: "Ben çok severek ve uzunca bir süre peşine düştüğüm kitabın çevirisiyle bu ödülü almaktan dolayı çok mutluyum. Benim için çok anlamlı. Tabi bu ödülde pek çok kişiye teşekkür borçluyum: Öncelikle yıllar yılı okuduğum iyi yazarlara, iyi kitaplara ve onları çeviri olduğunu hissettirmeyecek şekilde çevirmiş olan bütün çevirmenlere, edebiyatın sağladığı birikime borçluyum diye düşünüyorum. Selim İleri'ye de çok teşekkür borçluyum birçok anlamda. Çünkü bu kitabın peşine düştüğümü biliyordu, çevirmeme fırsat yaratabilmek için Everest Yayınları'ndan önerdi, onlarda kabul etti. Çeviri boyunca da beni destekledi. Herkese çok teşekkür ediyorum."

 

Gecede son olarak "Yılın Telif Kitabı" ödülünün sahibi Ahmet Ümit sahneye çağrıldı. Everest Yayınları'nın bastığı "Sultanı Öldürmek" kitabı oyçokluğuyla ödüle değer bulunan Ahmet Ümit, plaket ve çekini DÜNYA Şirketler Grubu Başkanı Didem Demirkent'in elinden aldı.
Sözlerine "Bu ödülün bir sahibi daha var; eşim Vildan." diyerek başlayan Ahmet Ümit şöyle devam etti: "Çünkü bütün süreç boyunca bütün kitapları benimle beraber okudu, içimiz dışımız Fatih Sultan Mehmet oluncaya kadar. Gezi kısımlarından mutlu oldu, çünkü gezmeyi çok sever. Benim gözüm yorulunca o okuyordu, o yüzden ödülün yarı yarıya sahibi odur. Bugün burada iki polisiye esere ödül gitmiş olması da çok sevindirici. Ülkemizde polisiye edebiyatı kitabına ilginin artması anlamında çok sevindirici bir şey. Çok teşekkür ederim. Çünkü her kitap aslında bir serüven bizim için, buradaki yazar arkadaşlarım bunu çok iyi biliyorlar. O kitabın nereye gideceği, nasıl bir şey olacağı belli olmayabilir. Her kitap iyi olacak diye bir şey yok. Her kitabın kaderi var aslında. Bu kitabın kaderi fena olmadı, bu ödül iyi oldu. Çok teşekkür ederim jüri üyelerine herkese, sağ olun var olun." 

DÜNYA Kitap Yılın En İyileri Ödülleri yemeği, ödül töreninin ardından katılımcıların keyifli sohbetleriyle devam etti.