”En verimli topraklar Türkiye'nin çıkarına kullanılacak”

Cumhurbaşkanı Gül, mayınlı arazilerle ilgili görüşlerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilgili olarak mayın temizlemenin, dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu belirterek, "En verimli topraklarınızı Türkiye'nin çıkarına kullanmaya başlayacaksınız" dedi.

Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaretler için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretlerine, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, milletvekilleri, bürokratlar, iş adamları ve gazetecilerden oluşan geniş bir heyetin eşlik edeceğini belirten Gül, şunları söyledi.

"Orta Asya, hiç şüphesiz Türk dış politikasının en önemli konularından birini teşkil etmektedir. Müşterek tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz bölge ülkeleriyle ilişkilerimize ve iş birliğimize daima önem verdik, önümüzdeki dönemde de aynı anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk yurt dışı seyahatlerim arasında Orta Asya ülkelerine de öncelikli bir yer verdim. Bölgenin Türkiye açısından taşıdığı önemin bir göstergesi olarak bu defa da dostluk ve kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Kırgızistan ve Tacikistan'a resmi ziyaretlerde bulunacağım. Türkiye ile Kırgızistan ve Tacikistan arasında yakın ilişkiler, karşılıklı sevgi, muhabbet ve dayanışma hisleri mevcuttur. Bunların temelinde de milletlerimizin ortak geçmişinden, paylaştığımız ilke ve değerlerden kaynaklanan kuvvetli bağlarımız bulunmaktadır."

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'a, bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana Türkiye'nin tüm imkanlarını seferber ederek yardım sağladığını anlatarak, ziyareti vesilesiyle bu yardımların bundan sonra da süreceğini kaydetti.

Kırgızistan ve Tacikistan ile uluslararası kuruluşlardaki faydalı ve yapıcı iş birliğini artırarak sürdürme kararlılığını en üst seviyede bir kez daha ifade etme fırsatı bulacağını dile getiren Gül, "Ziyaretlerimin, ilişkilerimizin ve iş birliğimizin çok daha ileri seviyelere taşınması ve milletlerimiz arasında zaten var olan güçlü yakınlığın pekiştirilmesi bakımından eşsiz bir fırsat olacağına eminim" dedi.

Ziyaretleri sırasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, her iki ülkenin başbakanları ve meclis başkanları ile görüşeceğini bildiren Gül, Kırgızistan'da meclise hitap edeceğini ayrıca her iki ülkede faaliyet gösteren Türk iş adamları ve Türk vatandaşlarıyla bir araya geleceğini, resmi ve özel eğitim kurumlarını ziyaret edeceğini sonra da bazı temel atma törenlerine katılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'da yapılacak iş konseyi toplantıları sayesinde Türk, Kırgız ve Tacik iş adamlarının görüşmelerde bulanacağı ve ilave iş birliği imkanlarını doğrudan ele almalarının mümkün olacağını söyledi. Ziyaretlerinin ikili ilişkileri en üst düzeyde tüm yönleriyle ele almaya vesile olacağını da ifade eden Gül, Türkiye'nin her iki ülkeyle dostluk ve iş birliği bağlarını kuvvetlendirmek için ne tür adımlar atılabileceğini değerlendirmek ve uluslararası konulardaki diyaloğu daha ileriye taşımaya fırsat olacağını belirtti.

"Türkiye büyük bir toprak kazanacak"

Gül, Bişkek'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'ndaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"DTP'li milletvekillerinin ifade verip vermeyeceğine ilişkin tartışmalar" hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Bu konuyla ilgili Meclis Başkanlığının çalışmaları var, gördüğünüz gibi... Onların, suhulet içerisinde tabii ki mevcut hukukumuzu dikkate alarak halledilmesi gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili gördüğünüz gibi gerek Sayın Meclis Başkanı olsun gerek diğer siyasiler bir çalışma içerisinde" diye konuştu.

Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Türk Devleti, Türk hükümeti, TBMM kendi ulusal çıkarlarının aleyhinde bir şey yapar mı? Bunu nasıl düşünebiliriz ki?" diye sordu.

Konunun uzun yıllardır tartışıldığını hatırlatan Gül, "Eski soğuk savaş dönemleri bitti, komşularımızla ilişkilerimiz yeni bir düzeye ulaştı. Türkiye'nin mayınlardan arınması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili geçmiş hükümetler döneminde de çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Hatta benim kurduğum ilk hükümette 2002 yılında da o zaman hatırlıyorum bu yönde talepler geldiğinde bununla ilgili görevler verildi. Bununla ilgili o zaman tahmin edilen maliyetler vardı. Daha sonra görüldü ki bu maliyetler 10-15 misli arttı. Türkiye'nin bunları kendi kaynaklarıyla mevcut kaynaklarıyla yapması çok uzun yıllar alıyor. Çünkü mayın temizlemek kolay bir şey değil, dünyanın en zor işlerinden biri, tehlikeli bir iş. Bununla ilgili çok gelişmiş aletler gerekiyor. Türkiye bunlardan mahrum demek istemiyorum ama bunlarla ilgili benim zamanımda, benim başbakanlığımda verdiğimiz görevler vardı. Genelkurmay Başkanlığı'na daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'na daha sonra o çerçeve içinde yapılamayacağı ortaya çıktı ve buna bir çözüm yolu bulunması gerekiyor. Bununla ilgili Mecliste açık tartışılacak, herkes fikrini ortaya koyacak. Uzmanlar ne diyor, buna dikkat etmek gerekir. Çünkü bunlar uzman işi, uzmanlar ne diyor?

Ama şunun altını çizmek isterim, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütün milletvekilleri, hükümet, Türk Devleti kendi milli çıkarlarının aleyhinde bir şeye 'evet' der mi? Bu konuyu o noktalara taşımamak lazım. Herkes hassasiyetini göstererek katkı sağlayacaktır bu konuların halledilmesine... Açık şekilde fikirlerini paylaşacaktır. Kuşkusu olanlar, şüphesi olanlar ki olabilir gayet tabidir. O zaman onları da en iyi şekilde yetkililer başta hükümet olmak üzere uzmanlarını göndererek açıklayacaklardır 'Bu işin aslı şudur, şudur' diye. Yeteri kadar herkesi bilgilendirmek gerekir. O açıdan bu konuyu çok ekstrem noktalara çekmemek gerekir kanaatindeyim. Unutmayın ki Türkiye büyük bir toprak kazanacak. Kazanacağı toprak, en bakir, en iyi topraklarını kazanacak. Büyük yatırımlar yapılıyor, fabrikalar, barajlar... Bir de böyle bir yatırım var. Siz en verimli topraklarınızı Türkiye'nin çıkarına kullanmaya başlayacaksınız. Onun için bu konuları başka mevzu yapmadan, kaygısı, tereddütü ve şüphesi olanlar ki bu gayret normaldir hatta takdir edilecek bir husustur. Demek ki insanlar bu konularda fikir yürütüyorlar, o zaman onları da en geniş ve detaylı şekilde tatmin edecek şekilde bilgilendirmek gerektiği kanaatindeyim."

Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesini kimin yapacağıyla ilgili soru üzerine de "Detaylara beni sokmayın, bununla ilgili icranın başında olan hükümet var" karşılığını verdi.