”Enerji arzının yüzde 70'i yenilenebilir olabilir”

WWF-Türkiye, "Yine Yeni Yeniden Yenilenebilir Enerji" adıyla kitapçık hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - WWF-Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji ilişkisi kapsamında yenilenebilir enerji teknolojilerinin ele alındığı "Yine Yeni Yeniden Yenilenebilir Enerji" adıyla kitapçık hazırladığı bildirildi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, yazılı açıklamasında, fosil yakıtlar söz konusu olduğunda herkesin birer bağımlı olduğunu belirtti.

Bu bağımlılığın, tüm dünyanın en önemli sorunları arasında bulunduğuna dikkati çeken Baştak, "Son yüzyılın enerji altyapılarına baktığımızda büyük bir kısmının, kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıt temelli olduğunu görüyoruz. Biliyoruz ki doğru teknolojileri uyguladığımızda küresel enerji arzının yüzde 70'ini, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayabiliriz" dedi.

Türkiye'de yenilenebilir enerjinin payı yüzde 17

Kitapçıkta verilen bilgiye göre, yenilenebilir enerji teknolojileri arasında güneş paneli, rüzgar enerjisi, biyoenerji, küçük ölçekli hidroelektrik santrali, güneş pişiricisi, fotovoltaik ve rüzgar hibrit sistemi, güneş ısıtma sistemi ve jeotermal ısı pompası yer alıyor.

Başlıca yenilenebilir enerji kaynakları hidrolik enerji, biyokütle, rüzgar, biyogaz, jeotermik ve güneş enerjisi olan Türkiye'de, 2008 yılı itibariyle toplam elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yaklaşık yüzde 17, fosil yakıt olan doğalgazın payı ise yaklaşık yüzde 48.

Kitapçıkta, Türkiye'de 2020 yılında elektrik üretiminin yüzde 8 artacağı öngörüsü dikkate alındığında, söz konusu büyümenin dış kaynaklardan karşılanmasının ekonomik yükü daha da artıracağına işaret ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir