Enerji fiyatları en büyük risk

Şimşek, "Bir çok icracı bakanlık ekstra imkanların tamamını kullanamadı. Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu ilk defa paranın bir kısmını bize iade etmek zorunda kaldı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünya enerji fiyatlarının yükselmesinin Türkiye'nin global anlamda karşı karşıya olduğu en büyük risk olduğunu belirtti. Şimşek, "Bir çok icracı bakanlık sonradan verdiğimiz ekstra imkanların tamamını kullanamadı. Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu ilk defa paranın bir kısmını bize iade etmek zorunda kaldı" dedi.

Enerji konusunun önemli olduğunu yineleyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Dünya enerji fiyatlarının yükselmesi tabii ki maalesef global anlamda karşı karşıya olduğumuz en büyük risk. Niye? Çünkü global emtia fiyatlarının, özellikle petrol ve benzeri ürünlerin fiyatlarının artması demek aslında Türkiye açısından sadece büyük bir cari açık anlamına gelmiyor. Aynı zamanda daha yüksek bir enflasyon, bir anlamda daha yüksek bir risk primini beraberinde getirebiliyor. Hatta daha düşük büyümeyi beraberinde getiriyor. Çünkü cari açığınız olmazsa net ihracatın büyümeye katkısı eksi olmaz, artı olur. 

Şu son birkaç çeyrektir Türkiye ekonomisine bakın; Türkiye'nin dünya ile olan dengesi bu kadar büyük bir açık içinde olmasaydı inanın Türkiye'nin büyümesi Çin'in çok çok daha üstünde olurdu. Çünkü net ihracatın büyümeye etkisi eksi... Yani bu nötr olsa Türkiye 2010'da yüzde 10'lardan çok daha hızlı büyümüş olurdu. Fakat bu aşılamaz bir konu değil. Biz katma değeri yüksek, bilgi, teknoloji yoğun ürünlere geçtikçe, enerjiyi daha verimli kullandıkça inanıyorum ki Türkiye orta, uzun vadede bu sorunu çok daha idare edilebilir seviyelere çeker." 

Gelir vergisi reformu seçim sonrasına kaldı

Maliye Bakanı Şimşek, Gelir Vergisi düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine, Gelir Vergisi'ni daha da basitleştirmek, Türkiye'de daha modern bir çerçevede uygulamak üzere çalışmaları bulunduğunu hatırlattı.

Şimşek, Gelir Vergisi Reformu'yla ilgili, "Fakat seçim nedeniyle muhtemelen bu dönemde gündeme gelmeyecek. Ama bundan sonraki dönemde tabii ki Gelir Vergisi Reformu'nu inşallah Meclisimize taşıyıp uygulamaya koyma imkanımız olacak. Gelir Vergisi Reformu üzerine çalışmalar vardı. Önümüzdeki dönemde onları devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir