Enerji sorunu 'özel' ile çözülecek

Enerji Bakanı Yıldız, liberal sürece dahil olan Türkiye'nin enerjide büyüme sorununu özel sektör aracılığıyla çözeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Özelleşen ve liberalleşen bir yapıyla beraber Türkiye, büyümesini enerji sektöründe özel sektör kanalıyla yapmaya karar verdi" dedi.

Yıldız, onur konuğu olarak katıldığı, 106'ıncı Bab-ı Ali toplantısında "Alternatif Enerji Kaynakları, Gelişen Enerji Koridorları ve Türkiye'nin Rolü" konulu bir konuşma yaptı.

Dünyada şu anda 1,4 milyar insanın elektrikle tanışmadığı bir dünyada yaşadıklarını belirten Yıldız, BM raporuna göre son 40 yılda çok yoksul ülkelerin ve çok yoksulların sayısının ikiye katlandığını vurguladı.

Enerji uluslararası ilişkileri belirliyor

Taner Yıldız, normalde ülkelerin ekonomik kalkınmalarındaki en zorunlu kaynağın enerji olduğunun altını çizerek, ekonomiler küreselleştikçe politikaların ulusallaştığını söyledi.

 Enerjinin uluslararası ilişkiler için bir güç aracı olarak kullanılmaya başlandığına da değinen Yıldız, büyüme ve değişimle beraber piyasalarda liberalleşme ve serbestleşmeye doğru gidişin başladığını anlattı.

Yıldız, "Genel resimden sonra Türkiye'nin buradaki konumu daha da netleşecektir. Ülkeler enerji sektörleriyle alakalı liberalleşme ve serbestleşme politikaları izlerken stratejik düzeyde işbirliği oldu. Bir çok ülkenin geliştiği ortamda fizibil olma ile stratejik olma durumu çatışır hale geldi. Her stratejik proje fizibil olmayabilir ama fizibil her proje stratejikliğini korumak zorunda. Bu durum belirleyici bir rol oynamaya başladı" dedi.

Enerjinin dış politika aracı olarak kullanılmasının yanında hegemonya aracı haline gelmiş olmasını da şaşırtıcı bulmamak gerektiğine işaret eden Yıldız, enerjide arz güvenliğini sağlamanın bütün hükümetler tarafından cazip bir konu olduğunu söyledi.

Enerjide siyasi olaylar daha etkili

Bakan Yıldız, petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın siyasal olaylara çok bağlı olduğunu anlatarak, "Japonya'da deprem oluyor varili 2 dolar etkiliyor. Ama herhangi bir ülkede istikrarsızlık fiyatları yüzde 5-7 civarında etkiliyor" dedi.

Dünyada şu anda yılda 80 milyon motorlu araç üretimi olduğunu, toplamda 1 milyar araç bulunduğunu anımsatan Yıldız, petrol ve doğalgazın 2050 yılına kadar hala 1. sırada yer alacak olmasının alternatif enerji kaynaklarıyla alakalı araştırmaları geriye bıraktırmadığını anlattı.

Türkiye'nin enerji kaynaklarının yüzde 93'ünü dışarıdan alan bir ülke olduğunu dile getiren Yıldız, bu durumda cari açık, ulaştırma gibi konuları iyi bir şekilde gözden geçirmek durumunda olduğunu söyledi.

Yıldız, özelleşen ve liberalleşen bir yapıyla beraber Türkiye'nin büyümesini enerji sektöründe özel sektör kanalıyla yapmaya karar verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunun sosyolojik etkileri oldu. Böylelikle kamunun üzerindeki yükü daha da hafifletmiş olduk. Bu durumun diğer sektörlere çok olumlu tesirleri olmuştur. Enerji sektöründe özellikle yerli ve yenilenebilir kaynaklar dediğimiz, yerli enerji kaynağımız kömür, yenilenebilir enerji kaynakları su, güneş rüzgar gibi kaynaklar, bunların her birinin yatırımını yapmamızın ithal enerji kaynağıyla alakalı oranımızı olumlu yönde değiştireceğine inanıyoruz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir