Enerjinin patronları Suriye'ye çıkarma yapacak

Türk enerji sektörünün önde gelen şirketleri elektrik üretim santralleri ihalelerinden pay almak için Suriye'ye gidecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yöneticileri, Suriye'de yapılacak elektrik üretim santralleri ihalelerinden pay almak için Uluslararası Enerji Arenası kapsamında Suriye'ye gidecek.

Edinilen bilgiye göre, "Türkiye-Suriye Uluslararası Enerji Arenası" 17 Mart'ta Şam'da gerçekleştirilecek. Arenaya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve enerji kitlerinin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda iş adamı katılacak.

Türkiye ile Suriye arasında bilhassa elektrik enerjisi ticareti konusunda yapılacak ticaretin ve yeni yatırım imkanlarının konuşulacağı toplantılarda Suriye'de önümüzdeki yıllarda devreye alınacak yap-işlet-devret modeli ile yapılacak doğal gaz üretim santrallerinin ihaleleri ile ilgili Suriye Elektrik Bakanlığı ile görüşmeler yapılacak.

Stratejik, Teknik ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen etkinlikte enerji yatırımları ile Suriye'deki istihdam potansiyelinin yanı sıra, talep, yakıt ve teknoloji bağlamında Türkiye ve Suriye'de ortak elektrik üretim projeksiyonu, Suriye elektrik piyasa reformu konusunda katkı ve destek çalışmaları, Türkiye- Suriye enterkonnekte sistem uyum ve altyapı çalışmaları hakkında görüşmeler yapılacak.

Boru hatları masaya yatırılacak

Toplantıların bir diğer boyutunu ise "çok taraflı doğalgaz boru hatları ve ticaret seçenekleri" oluşturuyor.

Bu kapsamda Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Aytekin'in başkanlık yapacağı oturumda Suriye petrol ve doğalgaz şirketlerİ ile, TPIC, BOTAŞ ve özel sektör şirketlerinin genel müdürlerinin katılımları ile Türkiye-Suriye (Kilis hattı), Euro-Arap-Mashreq boru hattı, Türkiye ve Suriye'nin petrol ve doğalgazda mukayeseli jeopolitik rekabet analizleri gibi konular masaya yatırılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir