Enerjiye finansman kolaylığı sağlanmalı

EPDK Başkanı Köktaş, "Elektrik enerjisi sektörüne kolaylıklar sağlanması gerektiğini Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemelerde, elektrik enerjisi sektörüne münhasır kolaylıklar sağlanması gerektiği düşüncesinde olduklarını ifade ederek, "Bu konudaki değerlendirmelerimizi Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaşmış bulunmaktayız" dedi.

Köktaş, 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda yaptığı konuşmada, enerji sektörünün yeni ve daha güçlü bir döneme girdiğini, bu dönemi yeni kılan hususun elektrik dağıtım ve üretiminde özel sektörün payının baskın hale gelmesinden kaynaklandığını söyledi.

Bankacılık sektörünün rolü

Elektrik enerjisi sektöründe ihtiyaç duyulan yeni yatırımların finanse edilmesinde bankacılık sektörünün önemli bir rolü bulunduğunu ifade eden Köktaş, yatırımcıların, nispeten daha ekonomik ve daha kolay erişilebilir finansman temin etmelerinin, yatırımların zamanında yapılarak daha ekonomik olarak işletmeye geçmesine hizmet edeceğini söyledi.

Bu bağlamda, bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemelerde, elektrik enerjisi sektörüne münhasır kolaylıklar sağlanması gerektiği düşüncesinde olduklarını dile getiren Köktaş, şunları kaydetti:

"Bu konudaki değerlendirmelerimizi Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaşmış bulunmaktayız. Bu sektörün 30 milyonu aşan tüketiciye ekonomik, etkinliği, kalitesi sürekli artan ve kesintisiz bir hizmet götürmesi gerekmektedir. Bu nedenle kamu otoritesi konumundaki düzenleyici kurum, tarifelerden, gelir gereksinimlerine, yatırım tutarlarından, hizmet kalitesine ve kar payına kadar özel şirketlerin tüm faaliyetlerini düzenlemiştir.

İlgili tüm kurumlar olarak bu sürece ilişkin gerekli olan tüm düzenlemelerimizi, sektörün katkısını alarak ve planladığımız gibi tamamlanmıştır. Bu sayede bu özelleştirme süreci hiçbir belirsizliğe mahal vermeyecek bir ikliminde başlamış ve sonuçlanmıştır. Aynı yaklaşım önümüzdeki günlerde başlayacak üretim özelleştirmeleri için de gösterilmektedir."

Özel sektör açısından yurt dışı kredi temin edilebilecek, uluslararası standartlara sahip, fizibilitesi doğru, finanse edilebilir projelerin geliştirilmesinin de önemli olduğunu söyleyen Köktaş, "Bu Konferans ve fuarın, elektrik enerjisi sektöründe faaliyet gösterenler ve karar vericiler açısından gelinen aşamada bir durum değerlendirilmesi yapılmasına imkan verdiği için doğru bir zamanda gerçekleştirildiğini düşünüyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir