Enflasyon baskı altında kalacak

Trichet, enerji ve emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyon üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü baskı görmeye devam edildiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, enerji ve emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyon üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü baskı görmeye devam edildiğini bildirdi.

Trichet, banka yönetim kurulunun, yüzde 1 olan faiz oranlarının sabit tutulması kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, orta vadede fiyat istikrarı beklediklerine dikkat çekerek, önümüzdeki bir kaç ay daha enflasyonun geçici olarak yükselmeye devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Enflasyonun büyük ihtimalle 2011 yılının büyük bir kısmında yüzde 2'in üzerinde seyretmeye devam edeceğine işaret eden Trichet, enflasyon görünümü üzerinde orta vadeli risklerin genel olarak dengeli olduğunu ancak risklerin yukarı yönlü de hareket edebileceği uyarısında bulundu.

Jean-Claude Trichet, verimlilik içermeyen ikincil etkilerin devam ettiğini vurgulayarak, "Bu nedenle uyanık olmak zorundayız. Fiyat istikrarını sağlamak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Para piyasalarının daha iyi çalıştığına dair işaretler olduğunu ifade eden Trichet, güvenilir mali politikaların uygulanmasının çok önemli olduğunun ve tüm Euro Bölgesi ülkelerinin 2011 yılı için mali konsolidasyon planlarını uygulaması gerektiğinin altını çizdi.

Trichet, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kullanımının olabildiğince esnek olması çağrısını yineledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir