Enflasyon değerlendirmesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Mayıs ayında TÜFE verisinde yüzde 0.56 artış yaşandı. Beklentiler ortalama olarak yüzde 0.67 artış olacağı yönündeydi. Beklentilerin bir miktar altında bir enflasyon diyebiliriz. Bu veri ile birlikte yıllık enflasyon yüzde 8.09 seviyesine ulaştı. Geçen ay yüzde 7.91 düzeyindeydi. Başka deyişle enflasyonda yıllık bazda artış devam etti.

Kalan yedi ayda hedefi yakalamak için 1.5 puan artış oluşmalı

Bu veri ile birlikte yılın ilk beş ayındaki TÜFE artışı yüzde 5.30 seviyesine ulaştı. TCMB yıl sonu hedefini yüzde 6.8 seviyesine revize etmişti. Buna göre yıl sonu hedefine ulaşmak için 1.5 puanlık bir yer kaldı. Yılın geri kalan 7 ayında fiyatlar en fazla yüzde 1.5 artış gösterirse hedef tutacak. Daha fazla artış gösterirse hedef yine tutmayacak. 

Gıda grubundaki düşüş dikkat çekici. Gıda komitesinin etkisi var mı?

Ana harcama gruplarına bakıldığında Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 2.68’lik düşüş en fazla dikkat çeken nokta olarak görülebilir. Enflasyon hesabında yüzde 24.25 ile en fazla ağırlığa sahip bu grupta uzun zamandan beri düşüş yaşanması olumlu. Mevcut düşüşün son üç yılın Mayıs ortalamasının da altında olduğunu not etmekte fayda var. Bunda gıda komitesi’nin etkisinin olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak eğer etkisi varsa, Ramazan ayında gıda fiyatlarında oluşacak artışı kontrol altına alabilicek mi? Bunları izleyeceğiz. Maliye Bakanı Şimşek’in enflasyon verisinin ardından gıda fiyatlarındaki iyileşmenin devam edeceği yönündeki açıklaması bu açıdan önemli olacak gibi görünüyor. Gıda fiyatları bilindiği gibi TCMB’nin enflasyon üzerindeki en önemli risk unsuru olarak gördüğü temel harcama grubuydu. Gıda fiyatlarındaki iyileşmenin devamı önümüzdeki aylarda TÜFE’de rahatlama sağlayabilir. 

Harcama gruplarında dikkat çeken diğer bir unsur ise yüzde 7.38 ağırlığa sahip olan Giyim ve ayakkabı grubundaki yüzde 10’luk artış. Bu gruptaki sert yükselişte mevsimsel etkilerin olduğu düşünülebilir. Başka deyişle Haziran ayında gıda’daki iyileşmenin devam etmesi ve giyim sektöründeki mevsimsel etkilerin kaybolması durumunda daha iyi bir TÜFE verisi ile karşılaşabiliriz. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Çekirdek enflasyondaki yükseliş olumsuz

Özel kapsamlı verilere bakıldığında ise enerji’nin yine enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkisini koruduğunu izliyoruz. Çekirdek enflasyon olarak izlediğimiz H ve I endekslerindeki artışlarda sırasıyla yüzde 1.69 ve yüzde 1.96 düzeyine yükselmiş durumda. Çekirdek verideki yükselişler olumsuz olurken, bu gruptaki yükselişlerde kur geçişkenliğinin de etkili olduğunu söylemek mümkün.  Ancak oniki aylık ortalamalarda çekirdek enflasyonun H endeksinde yüzde 9.24, I endeksinin ise yüzde 8.57 seviyesine ulaşmış olması önümüzdeki aylarda oluşacak verileri daha kritik yapıyor. 

Enflasyon baz etkisinden şu ana kadar yararlanamadı

Baz etkisi açısından sadece Ocak ayını değerlendirebilen enflasyon, şu ana kadar diğer aylardaki baz etkilerinden faydalanamadı. Bu nedenle önümüzdeki aylar baz etkisi açısından da önemli olacak.  Geçen yılın Haziran-Temmuz-Ağustos ayları ortalaması yüzde 0.28 artış şeklinde oluşmuştu. Önümüzdeki üç ayda bu ortalamanın altında veriler gelmesi durumunda yıllık etki enflasyon lehine dönebilir. Yukarıda yazdığım gibi yıllık hedef için sadece 1.5 puanlık bir marj kaldı ve bunun oluşması için yaz aylarında bir iki ay negatif enflasyon görmemiz gerekiyor. Diğer yandan ÜFE enflasyonundaki artışta istikrarlı bir şekilde sürüyor ve bu grubun izleyen aylarda TÜFE’ye geçişkenliği de önemli olacak. 

Sonuç olarak Gıda grubundaki düşüşün önümüzdeki aylarda devam edip etmeyeceği enflasyon üzerinde belirleyici olacak. Buna gıda komitesinin ne kadarlık bir etkisi var bu merak konusu. Ancak şu şartlarda yüzde 6.8 olan yıl sonu hedefin tutması zor görünüyor. Önümüzdeki yaz ayları baz etki açısından önemli olacak. TCMB enflasyon raporunda gıda grubundaki düşüşe dikkat çekecektir. Sıkı para politikasının olumlu etkilerinden bahsetmeyi sürdürecektir. Ancak faizlerde değişiklik yapması için kontrol edebildiği faktörlerin dışında kontrolünün dışındaki parametrelerde belirsizliklerin halen devam ettiğini söylemek mümkün. Seçim sonuçları, Fed’in Haziran toplantısı bu belirsizliklerin başında geliyor.