Enflasyon hedefi yukarı yönlü güncellendi

Başçı, 2011 yılında enflasyonun hedeflerin üzerinde gerçekleştiğini, "açık mektubu" bugün saat 12.00'de internet sayfasında yayımlayacaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon hedefini  yukarı yönlü güncellediklerini belirtirken, yüzde 70 olasılıkla 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5,1 ile yüzde 7,9 aralığında, 2013 yılı sonunda ise  orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,9 arasında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. 

Başçı, yılın ilk Enflasyon Raporunun tanıtıldığı basın toplantısında, ekim ayı sonunda bugüne kadar euro bölgesinde kamu borçlarının sürdürülebilirliğine dair endişelerin alınan politika tedbirlerine rağmen küresel iktisadi görünümü olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Başta euro bölgesi ekonomilerinde olmak üzere küresel ölçekte büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellendiğinin anımsatan Başçı, bu doğrultuda gelişmiş ülkelerde para politikalarının normalleşme sürecinin uzun bir süre için öteleneceğine dair algılamaların güçlendiğini görüldüğünü anlattı.

2012 yılının başı itibariyle risk iştahında göreli bir iyileşme görülse de euro bölgesine ilişkin sorunların çözümüne yönelik belirsizlerin sürdüğünü yineleyen Başçı, bu durumun artan bulaşıcılık riski ile birlikte küresel finans piyasalarındaki kırılganlığın devam etmesine neden olurken aynı zamanda esnek bir para politikası çerçevesine sahip olmanın önemini de ortaya koyduğunu söyledi.

Başçı, Merkez Bankası olarak geçen yılın ilk yarısında artan makro finansal riskler karşısında ekonomide kademeli olarak daha sağlıklı bir büyüme kompozisyonuna doğru yönlendirmeyi amaçladıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede bir yandan kredileri makul oranlarda büyümesi için diğer kurumların katkısıyla birlikte gerekli tedbirleri alırken diğer taraftan döviz kurunun iktisadi temellerden her iki yönde de aşırı ölçüde sapmasına karşı politikalar uyguladık.

2011 yılına ilişkin açıklanan veriler ekonomideki dengelenme sürecinin arzu ettiğimiz şekilde gerçekleşmeye başladığını gösteriyor. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında net ihracatın büyümeye katkısı belirgin şekilde artarken cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme gördük. Makro finansal risklerin dengelenmesi konusunda arzu ettiğimiz sonuçları almakla birlikte yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir artış gözlendiği için para politikası duruşumuzu gözden geçirdik."

Ekim ayından itibaren para politikasında önemli bir sıkılaştırmaya gittiklerini anımsatan Başçı, bu çerçevede faiz koridorunun yukarı doğru genişletildiğini söyledi.

Başçı, "Para Politikası Kurulu olarak enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki sıkı duruşun bir müddet daha devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Başçı, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi dolayısıyla para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağı kanaatinde olduklarını ifade etti.

Enflasyon 2013 yılının ortalarında yüzde 5'e gelir

Yüzde 10,5'a yakın bir enflasyon seviyesinden yüzde 5'e düşmenin bir yıl içinde mümkün olduğunu belirten Başçı, şöyle devam etti:

"2013 yılının ortalarında yüzde 5'e gelmesini öngörüyoruz. Fakat buna mukabil şöyle bir senaryo var; bu tabii çok tartışılabilir. Gelişmekte olan ülkeler bu defa ayrışacak. Yani Lehman krizinde olmayan şey bu defa olacak diye bir yaklaşım var. En son katıldığım Davos'taki toplantıda da bu tema biraz ön plandaydı. Çünkü bu defa kriz seçici olarak vuruyor. En zayıf ülkeyi vuruyor. Büyüme açısından da öyle, diğer göstergeler, kredi riski açısından da öyle."

TL'deki değer kazancının enflasyona katkısını göreceğiz

Başçı, Merkez Bankası Enflasyon Raporunu açıkladığı toplantıda soruları da yanıtladı.

Kanunda kendilerine verilen temel amacın fiyat istikrarı ve finansal istikrara katkı yapmak olduğunu, bununla ilişkili olarak döviz kurlarındaki gelişmelere baktıklarını ifade eden Başçı, geçen sene enflasyonun hedefin altında olduğunu ve döviz kurlarındaki değerlenme baskısının enflasyonu hedefin belki daha da altına getirebilecek şekilde olduğunu söyledi.

Başçı, o zaman bunun finansal istikrar açısından sağlıklı bir gelişme olmayacağını öngörerek politika değişikliğini belirlediklerini, şu anda ise enflasyonun hedefin oldukça üzerinde olduğunu vurguladı.

Erdem Başçı, "O yüzden temel amacımız olan fiyat istikrarı çerçevesinde konuya bakmamız gerekiyor. Sadece biz bunlara bakmıyoruz. Kredi gelişmeleri de talep unsurları açısından önemli gösterge. Kredi gelişmeleri hem dış denge hem iç denge açısından olumlu. Bizim ılımlı büyüme senaryosuyla uyumlu bir gelişme var kredi tarafında. Döviz kurları daha hızlı şekilde enflasyonu etkileyen bir unsur. Talep unsurları biraz daha gecikmeli enflasyonu etkiliyor ama döviz kurları daha hızlı şekilde yakın dönem enflasyonuna etki ediyor. O yüzden o anlamda da enflasyonu düşürücü yönde katkı gelebilir. Çünkü şu ana kadar gelişmeler olumlu. Yıl sonuna kadar Türk Lirası'nda önemli değer kazancı gözlendi. Onun katkısı olacak. Bu ay olmazsa gelecek aydan itibaren bunun kademeli şekilde faydasını enflasyon üzerinde göreceğiz" dedi.

"Faizlerle ilgili hedef oran vermiyoruz"

Başçı, "Faizlerle ilgili hedef oran verebilir misiniz?" yönündeki bir soruya da bir hedef oran zikretmektense, bir hareket alanı vermek şeklinde politikaları olduğunu söyledi.

Başçı, fonlamayı normal dönemde yüzde 5,75'den yaptıklarını, fakat bankalararası piyasada fona ihtiyacı olan bankaların biraz daha yüksek faize muhatap olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ne kadar yüksek faize muhatap olacakları konusunda bir hedef vermiyoruz. Burada geniş bir harekat alanı var. Bu çok düşük de olabilir fonlamayı fazla artırırsak yüzde 5,75'e kadar düşebilir, fonlamayı bir miktar artırırsak yüzde 11'e kadar çıkma şansı olabilir. Oradaki esneklikten memnunuz. Değişen küresel şartlara risk iştahındaki değişikliklere bağlı olarak oradaki esnekliği kullanmak daha doğru olur. Fakat yine de yön vermek açısından Para Politikası Kurulu fonlama miktarıyla ilgili aralık verdi. Haftalık vadeli fonlamada 3 ile 7 milyar Türk Lirası arasında bir fonlama yapılacağına dair bir aylık süre için kurul bilgi verdi. Şu anda daha ziyade üst sınırına yakın devam ediyoruz. Buna rağmen Bankalararası piyasadaki faiz 5,75'in üzerinde oluşuyor. Bu bizim sıkı olduğumuzu gösteriyor. Oradaki 7 milyar sıkı."

Sıkı duruşumuz bir müddet sürecek

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sıkı para politikasının ne kadar daha süreceğine ilişkin olarak, "Bir müddet. Bizim bir müddetimiz Fed'in süresinden daha kısa" dedi. Başçı, "Faiz Lobisi"ne yönelik bir soru üzerine, "Elbette faizin yüksek olmasını isteyen de, düşük olmasını isteyen de vardır. Tasarruf eden faizin yüksek olmasını, borcu olan da düşük olmasını ister. Aynı şey döviz kuruyla ilgili olarak da ihracatçı, kurun yüksek, ithalatçı düşük olmasını ister. Fakat bizim açımızdan fiyat istikrarı ve finansal istikrar dilinden konuşmak daha sağlıklı. Biz o terminoloji ile konuşmak istemiyoruz" yanıtını verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir