Enflasyon orta vadeli hedeflerle uyumlu

Bakan Babacan, Türkiye ekonomisinde öngörülenin üzerinde bir ekonomik büyüme hızının yakalandığını ve enflasyonun da düşüş içinde olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin olarak, "Bu gelişmeler temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini göstermektedir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye ekonomisinde güçlü bir iç talep performansının olduğunu vurgulayan Babacan, ekonomik büyüme hızının yanı sıra fiyatlardaki düşüşe dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri, enflasyondaki düşüş eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,56 oranında gerilemiş, böylece yıllık tüketici fiyatları enflasyonu Mayıs ayındaki yüzde 9,1 oranındaki seviyesinden 0,73 puan düşerek, yüzde 8,37 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye ekonomisi 2010 yılında bir yandan güçlü bir iç talep performansı ve öngörülenin üzerinde bir büyüme hızı yakalarken, diğer yandan enflasyon da düşmektedir. Bu son derece olumlu bir gelişmedir.

Haziran ayında, enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan H tanımlı yıllık çekirdek enflasyonunun 0,44 puan düşerek yüzde 4,56 oranına, H tanımlı endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen I tanımlı çekirdek enflasyon göstergesinin ise 0,51 puan düşerek yüzde 4,95 oranına gerilemesi de oldukça olumlu bir gelişmedir."

Enflasyon orta vadeli hedeflerle uyumlu

Çekirdek enflasyon dahil tüm enflasyon verilerinde düşüş olduğunun altını çizen Babacan, "Bu gelişmeler temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

TÜİK, Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,56, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,50 gerilediğini açıkladı.

TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,37, ÜFE'de yüzde 7,64 oldu. Altı aylık enflasyon TÜFE'de yüzde 3,59, ÜFE'de yüzde 4,93 düzeyinde gerçekleşti.

Haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,41, üretici fiyatlarında yüzde 4,30 düzeyinde oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir