Enflasyonda fiyatlar ezber bozdu

TZOB Başkanı Bayraktar, enflasyonu, tarım ve gıda fiyatlarının artıracağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonu özellikle Ocak-Nisan döneminde tarım ve gıda fiyatlarının artıracağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bayraktar, "2011 yılında tarımda enflasyon, Ocak-Şubat-Mart dışında, gıdada ise tüm aylarda ÜFE'nin altında kaldı. 2012'de de yıl sonu tarım ve gıda enflasyonun ÜFE artışının altında kalmaması için hiçbir gerekçe yok" dedi.

Bayraktar, enflasyon sepetinde ve insan hayatında gıda ve tarımın ağırlığının tartışılamayacağını, bunların en önemli kalemler olduğunu söyledi. 2011 yılında genel olarak tarım ve gıda fiyatlarının "müspet, enflasyonu aşağı düşürücü yönde" ekonomiye olumlu katkıda bulunduğunu belirten Bayraktar, 2012 yılında da yıl sonu tarım ve gıda enflasyonunun üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışının altında kalmaması için hiçbir gerekçenin olmadığını kaydetti.

"Enflasyonun tek sorumlusunu tarım ve gıda olarak gören" anlayışın yanlış olduğunu, bu anlayışın girdi fiyatlarını da kontrol etmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Çiftçimiz, gübre, mazot, yem gibi fiyatları enflasyonun çok üzerinde artan girdilere rağmen ürün fiyatlarının buna bağlı olarak yükselmediği sürdürülemez bir tabloyla karşı karşıyadır" dedi.

"Enflasyonun sorumlusu olarak çiftçiyi görmek doğru değildir"

Gıda ve tarım fiyatlarının tüm dünyada önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, bunların Türkiye'de de ekonomiyi ve toplumun tümünü en çok etkileyecek unsurlar olduğunu ifade etti.

Enflasyonun sorumlusu olarak meyve sebze fiyatlarını ve çiftçiyi görmenin doğru olmadığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Rakamlar da bunun böyle olmadığını kanıtlıyor. Gıda ve tarım fiyatlarındaki artış, yıl sonu ve yıllık ortalama itibarıyla üretici fiyatları endeksindeki (ÜFE) yükselişin altında kalıyor. 2011'de ocak, şubat ve mart aylarında yıllık tarım enflasyonu, yıllık ÜFE'deki artışın üzerinde seyretti. Bu 3 ay dışındaki 9 ayda yıllık tarım enflasyonu yıllık ÜFE'deki artışın altında kaldı.

Yıllık tarımsal ürün enflasyonu, özellikle 2011 yılının ağustos ayında yüzde 2,34, eylül ayında yüzde 2, ekimde ise yüzde 4,39 geriledi. 2011 yılı Ocak ayında yıllık ÜFE oranı yüzde 10,8 iken tarım fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 14,95 olarak gerçekleşti. Şubat'ta tarımda enflasyon yıllık yüzde 12,86, Mart'ta 10,54'e düştü. Gıdada ise tüm aylarda yıllık gıda enflasyonu ÜFE yıllık rakamlarının altında kaldı."

2011'deki ilk 3 aydaki artışın sebepleri

2010 yılına don olaylarıyla başlandığını, arkasından bölgesel görülen sel afetleri ve aşırı yağışların ürün rekoltelerini önemli ölçüde etkilediğini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"TÜİK Tarım Ürünleri 2010 Yılı İkinci Rekolte Tahminleri'ne göre tahılda yüzde 2,5, sebzede yüzde 3, meyvede ise yüzde 5 azalma oldu. Üretim, özellikle kışlık sebzelerde daha fazla azalma gösterdi. 2010 yılında üretimindeki azalma, domatesteki güve zararlısı sonucu domates fiyatlarındaki aşırı artış, buğday ve pamuk fiyatlarındaki artış 2011 yılı ocak, şubat, mart ayları tarım fiyatlarının artmasında etkili oldu. Ayrıca, aralık, ocak ve şubat ayları halkın en fazla tükettiği sebze ürünlerinin tarla üretiminin olmaması, çoğunlukla seralarda üretimin yapılması, yaşanabilecek afetlerle üretimin azalması, kışlık tarla sebzelerinin don, fırtına gibi risklerden daha fazla etkilenmesi, ülke içi ihtiyacın dışında ihracatın devam etmesi bu aylarda piyasaya giren ürün arzını azalttı, ihtiyaç tam olarak karşılanamadı. Bu durum kış döneminde tarım ürün fiyatlarının ÜFE rakamlarının üzerine çıkmasına neden oldu."

Ancak bu sürenin 2011 yılı rakamlarından da görüldüğü şekilde 2 aylık kısa bir dönem olduğunu vurgulayan Bayraktar, 2010 yılının olumsuz etkilerinin azalması ve 2011 yılı Mart-Nisan aylarında ülke genelini etkileyecek afetlerin yaşanmamasıyla geçen yıl tarım fiyatlarında gerileme olduğunu söyledi.

2011 olumlu bir yıl oldu

2011 yılında bazı bölgelerde çeşitli riskler yaşansa da genel olarak ülke genelini olumsuz etkileyen afetlerin yaşanmadığı tarımsal ürünlerde verimlerin arttığı olumlu bir yıl olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu durumun tarım fiyatlarına da yansıdığını 2011 yılının 9 ayında tarım fiyatlarının, ÜFE artış rakamlarının altında seyrettiğini kaydetti.

Özellikle birçok tarım ürününün hasat dönemi olan Ağustos-Eylül-Ekim döneminde tarım fiyatlarının gerilediğine, üretici gelirlerinin azaldığına dikkati çeken Bayraktar, aralık ayında bazı bölgelerde afetler yaşanmasına üreticinin zarar görmesine rağmen yıllık tarım fiyatları artışının, ÜFE'deki yıllık artışın altında kaldığını belirtti.

Bayraktar, "Sonuç olarak, 2011 yılında genel olarak tarım ve gıda fiyatları menfi değil, müspet, enflasyonu aşağı düşürücü yönde ekonomiye olumlu katkıda bulundu" dedi.

2011-2012 üretim döneminde yeterli yağışlar alındı

2011-2012 üretim dönemine, ekim döneminde ülke genelinde yeterli yağışlar alınarak olumlu başlangıç yapıldığını bildiren Bayraktar, gelecek döneme ilişkin beklentilerine yönelik de değerlendirmede bulundu.

2012 yılı Ocak ayı başlarında Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde gerçekleşen sel, fırtına, hortum, sera ürünlerine ve narenciye ürünlerine zarar verdiğini hatırlatan Bayraktar, ancak bu afetin ülke üretimini etkileyecek boyutta olmadığını söyledi.

Bayraktar, önümüzdeki aylarda ülke genelini etkileyecek afetin yaşanmaması durumunda tarım ürün fiyatlarında önemli artışlar beklemediklerini vurguladı.

Günümüzde ülkelerin öncelikleri arasında yer alan en önemli konu gıda güvencesinin sağlanması olduğunu belirten Bayraktar, gıda güvencesini sağlamanın yolunun ise tarımsal üretimden ve bu üretimi artırmaktan geçtiğini ifade etti. Bayraktar "Üreticiler, girdi fiyat artışları, afetlerin verdiği zararlar ve benzeri nedenlerle yeterli geliri elde edemezken 1-2 ayı değerlendirerek üretici fiyatlarının ÜFE rakamlarını artırmasından bahsetmek doğru değildir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir