Enflasyonda yüzde 0.8 artış bekleniyor

TÜİK, nisan ayı enflasyon verilerini bugün açıklıyor. Piyasanın beklentisi TÜFE'de yüzde 0.8 artış olacağı yönünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kuraklık ve kur etkisiyle martta yüzde 1.13 artan enflasyonun, nisan ayında yüzde 0.8 artış göstermesi bekleniyor. MB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun mayıs ayında tepe yapacağını belirtmişti. Bu arada MB yılsonu enflasyon tahminini yüzde 7.6 olarak belirlerken, piyasanın yıllık TÜFE beklentisi yüzde 8'in üzerinde.

Reuters'ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, nisan ayı için aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.49 ile 1.16 artış bandında yer alırken; yıl sonu TÜFE beklentileri yüzde 7.34-9.00 aralığında bulunuyor.

Merkez Bankası bu hafta açıkladığı yılın ikinci enflasyon raporunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2014 sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.4 ile yüzde 8.8 aralığına yükseltti. Bir önceki enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahmininin orta noktası yüzde 6.6 seviyesindeydi.

Merkez Bankası, baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun Haziran ayına kadar yükselişini sürdüreceğini, parasal sıkılaştırmanın ise enflasyon üzerindeki etkilerinin gecikmeli görüleceği öngörüyor.

Bu süreçte enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının yakından izleneceğini belirten TCMB sıkı para politikası duruşunun ise enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar korunacağını ifade ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre TÜFE kuraklık ve kur etkisiyle artan gıda, giyim ve ulaştırma fiyatları nedeniyle martta beklentilerin üzerinde yüzde 1.13 artarken, kur geçişkenliğinin etkisiyle çekirdek "H" enflasyonu yaklaşık 5.5 yılın en yüksek seviyesine geldi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir