Engellilerin sorunlarına ''Ombudsman'' desteği

Kadın, Çocuk ve Engelli Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Çakın, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, engelli vatandaşların kamu kurumuyla yaşadıkları mağduriyeti kuruma şikayet etmeleri durumunda devreye gireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Denetçisi Serpil Çakın, kamu kurumlarında engelli vatandaşların yaşadıkları sorunların çözülememesi durumunda devreye gireceklerini belirterek, ''Bir idareci yanlış bir işlem yaptığında tüm kamuoyu harekete geçirilecek. TBMM Genel Kurulu'nda tartışılan raporlarla, kişiler üzerinde baskı unsuru oluşturulacak'' dedi. 

Kadın, Çocuk ve Engelli Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Çakın, AA muhabirine, Kamu Denetçiliği Kurumunun engelli hakları ve engellilerin kamu idareleriyle yaşadıkları sorunlarda verdiği hizmete ilişkin açıklamada bulundu. 

Engellilerin haklarının Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'nde ve Türkiye'de yasal mevzuatta düzenlendiğini, teoride uluslararası ve ulusal düzenlemelerde ayrıntılı olarak yer aldığını hatırlatan Çakın, ancak yasalarda tanınan hakların engelli bireylerin sorunlarını ortadan kaldırmadığını söyledi. 

Engelli bireylerin eğitim, istihdam, sağlık gibi birçok alanda yaşadığı mağduriyetin giderilmesinin yasal mevzuatın uygulanmasıyla ortadan kaldırılabileceğine dikkati çeken Çakın, "Engelli bireylerin sorunları bireysel değil, toplumsal bir sorundur ve beraberinde birçok ekonomik, sosyal faktörü taşır. Dolayısıyla ülkemiz nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğu toplumumuzda engellisi, engelsizi, idarecisi, vatandaşı; herkesin konuya duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu.  

"Haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde başvursunlar" 

Kamu Denetçiliği Kurumunun, engelli vatandaşların kamu kurumu ve idareleriyle yaşadıkları mağduriyeti kuruma şikayet etmeleri durumunda devreye girdiğini ifade eden Çakın, şunları kaydetti: 

"Haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde isim, soyisim, kimlik numarası, adres bilgilerini Kamu Denetçiliği Kurumunun internet sitesinden, postayla ya da bizzat kendileri başvurarak bildirebilirler. Başvurudan sonra idareye bir telafi imkanı verilecek, yapılan hatalı işlemin farkına varılıp geri dönülmesi sağlanacak. Öncesinde idareye başvurulması gerekiyor, eğer konu insan hakları, engelli, çocuk, kadın hakları gibi konulara giriyorsa idareye başvuru yollarının tüketilmesini de aramıyoruz. Her birey çevresinde bu konulara ilişkin gördüğü veya bildiği, idarenin işleyişine ilişkin olumsuzlukları şikayet edebilir'' 

Vatandaşların şikayeti alındıktan sonra kamu idaresiyle ve engelli vatandaşla görüşüldüğünü aktaran Çakın, ''Olayı aydınlatmak için tanık ve bilirkişiyle yerinde inceleme yapıyoruz. Ondan sonra da karar alıyoruz. Bu kararda ilgilinin hatalı davrandığını kabul etmesini, tazmin etmesini, işlemi geri almasını istiyoruz" diye konuştu. 

"Devlete karşı halkın avukatlığı yapılıyor" 

Kamu Denetçiliği Kurumu denetçileri tarafından ilgili kuruma uyulması gereken tavsiyelerde bulunulduğunu dile getiren Çakın, kanun gereği kurallara uyulmaması halinde kurumların bunu gerekçelendirmesi gerektiğini belirtti. Çakın, gerekçenin bildirilmemesi halinde konuyla ilgili Meclis'e rapor sunulduğunu ve basın aracılığıyla durumun kamuoyuna duyurulduğunu söyledi. 

Kurumun en büyük etkisinin kamuoyu baskısı olduğunu belirten Çakın, "Bir idareci yanlış bir işlem yaptığında tüm kamuoyu harekete geçirilecek. TBMM Genel Kurulunda tartışılan raporlarla, kişiler üzerinde baskı unsuru oluşturulacak" dedi.  

Çakın, haksız bir uygulama olduğunda Kamu Denetçiliği Kurumunun devlete karşı halkın avukatlığını yaptığını dile getirdi. Kamu hizmeti yürüten özel hukuk tüzel kişileri üzerinde de etkili olduklarını belirten Çakın, bu kapsamda özel hastane ve özel okullarda vatandaşların yaşadığı sorunları da şikayet olarak alabildiklerini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir