Engizisyon mahkemelerinde görev alın

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında 'İmamın Ordusu' adlı basılmamış kitabın imhasına karar veren yargıçlara seslendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu utancı çocuklarınıza ve torunlarınıza miras bırakmaktan utanmıyor musunuz? Eğer böyle bir mirası övünülecek bir miras olarak algılıyorsanız sizin çağınız 21. yüzyıl değil. Avrupa'nın engizisyon mahkemelerinde görev alabilirsiniz" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Macaristan Büyükelçisi'nin daveti üzerine geçen hafta AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldiklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de demokrasi ve özgürlüklerdeki kısıtlamalar sadece bizim sorunumuz olmanın ötesine taşmış. AB'nin değerli büyükelçileri de aynı kaygıları taşıyorlar" dedi. CHP heyetinin ABD'ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve önemli temaslarda bulunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, benzer kaygılarla bu ziyarette de karşılaştıklarını söyledi.

Demokraside geldiğimiz nokta budur

AB  ülkeleri ve ABD'de karşılaştıkları Türkiye'ye ilişkin kaygıları kendilerinin de paylaştığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabi onlar şunu da anlayamıyorlar: Basılmamış bir kitap taslağının peşine savcı, yargıç, polis hep beraber düşüyorlar. 'Basılmamış bir kitap için nasıl imha kararı alınır?' diye soruyorlar bize. Dedik bunun yanıtını biz veremeyiz. Sizin muhatabınız başka şeyler. Sizin taşıdığınız kaygıları aynen biz de taşıyoruz."

Basılmadan toplanan kitap taslağının bilimin, teknolojinin sayesinde on binlerce insan tarafından okunduğunu da kaydeden Kılıçdaroğlu, "On binlerce kişi bu kitabı okudu. Buyurun yasaklayın. On binlerce kişiyi hapse mi atacaksınız? Atmazsanız namertsiniz" diye konuştu.

Engizisyon mahkemelerini adres gösterdi

Basılmamış kitabın imhasına karar veren yargıçlara seslenmek istediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Çocuklarınıza nasıl bir miras bıraktığınızı farkında mısınız?" diye sordu. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu utancı çocuklarınıza ve torunlarınıza miras bırakmaktan utanmıyor musunuz? Bir yargıç çocuklarına ben özgürlük için, demokrasi için, hukukun üstünlüğü için neler yaptım diye övünür. Tarihin tozlu sayfaları o eski baskıcı zihniyeti yansıtan, siyasal iktidarın sopası haline gelen yargıçların mezarlığıyla doludur.

Eğer böyle bir mirası övünülecek bir miras olarak algılıyorsanız sizin çağınız 21. yüzyıl değil. Avrupa'nın engizisyon mahkemelerinde görev alabilirsiniz."

Sessiz kalan barolara ve fakültelere seslendi

Kılıçdaroğlu, "sessiz kalan barolara, sessizliğini koruyan hukuk fakültelerine" seslenerek, "Sizin sessizliğiniz; sizin utancınızdır. Eğer siz hukuk fakülteleri, memur değil yargıç yetiştirseydiniz, yetiştirdiğiniz yargıcın vicdanı olsaydı, hukukun üstünlüğüne inansaydı, bu tür hukuk garabetleriyle bu ülke karşılaşır mıydı?" diye sordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir