Erbakan için ilk tören Ankara'da

85 yaşında yaşamını yitiren eski Başbakanlardan Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için ilk cenaze töreni yarın Ankara'da yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 85 yaşında yaşamını yitiren Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için ilk cenaze töreni yarın Ankara'da yapılacak.

Erbakan için Hacı Bayram Camii'nde yarın sabah namazına müteakip cenaze namazı kılınacak. Buradaki törenin ardından Erbakan'ın naaşı İstanbul'a getirilerek Fatih Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından aile mezarlığının bulunduğu Merkez Efendi Kabristanı'na defnedilecek.

Cenaze merasimine Hamas Lideri de katılacak

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kamalak, Necmettin Erbakan için yarın düzenlenecek cenaze merasimine "Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılacağını" bildirdi.

Kamalak, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için yarın Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazının sonra cenaze namazı kılınacağını belirtti. Mustafa Kamalak, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin, 08.00'de İstanbul'a gönderileceğini söyledi. İstanbul'da Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip cenaze namazının kılınacağını bildiren Kamalak, Erbakan'ın naaşının, Merkez Efendi aile kabristanında toprağa verileceğini ifade etti.

Kamalak, cenazeye yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin katılmasının beklendiğini kaydederek, "Yarınki cenazeye Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılacak" dedi.

Borcu azaltan tek başbakandı

Türk siyasetinin renkli siması Erbakan, Türkiye'nin 24 Ocak kararları ile kulvar değiştirdiği; ekonomisini tamamen dışa açarak küresel sisteme entegre olduğu son 30 yıllık dönemde hızla büyüyen borç stokunu küçülten tek başbakan olarak da tarihe geçti.

12 Eylül askeri yönetiminin ardından yeniden geçilen demokratik sistemde 1983 seçimleriyle iş başına gelen Turgut Özal başkanlığındaki 45. hükümetin, kendinden önceki askeri hükümetten devraldığı merkezi yönetim borç stoku, yaklaşık 25 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. 1987 seçimleriyle ikinci kez iktidara gelerek 46. hükümeti kuran Özal, Cumhurbaşkanı seçilerek Köşk'e çıktığı 1989 yılında kurulan 47. Yıldırım Akbulut hükümetine 38.4 milyar dolar borç devretti.

Haziran 1996'da kurulan ve bir yıl iktidarda kalan Necmettin Erbakan başkanlığındaki 54. hükümet döneminde merkezi yönetim borcu 325 milyon dolar azalarak 60.4 milyar dolara geriledi. Tüm kamu kuruluşlarının kaynaklarının oluşturulan kamu tek hesabında toplanması, kamu çalışanlarına verilen yüksek oranlı maaş zammı ile hatırlanan ve 28 Şubat operasyonuyla son bulan Erbakan'ın başkanlığındaki 54. hükümet, borç stokunun aşağı çekildiği tek dönem oldu.

 Hayatı siyasi mücadele ile geçti

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta doğdu.1948'de İTÜ Makine Fakültesi'nden mezun olan Erbakan, aynı yıl burada asistan olarak göreve başladı. 1965'te profesör olan Erbakan, 1966'da Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanlığı‘na getirildi.

Daha sonra Genel Sekreter olan Erbakan, Mayıs 1968'de Odalar Birliği İdare Heyeti Üyesi, bir yıl sonra da Odalar Birliği Başkanı oldu. 1969 seçimlerinde Konya'dan bağımsız milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 24 Ocak 1970'de Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kurdu. Parti, Nisan 1971'de kapatıldı. 11 Ekim 1972'de bu kez Milli Selamet Partisi'ni kurdu.

1973 seçimlerinde 51 parlamenterle TBMM'ye girdi. MSP-CHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı oldu. Koalisyon 1974 yılı başında bozuldu. Partisi daha sonra MC koalisyonlarında yer aldı ve toplam 4 yıl süreyle hükümet ortağı oldu. 1978 yılı başından 12 Eylül 1980'e kadar muhalefette kalan MSP'nin Genel Başkanlığını yürüten Erbakan'ın partisi yine kapatıldı. Siyasi hakları elinden alındı.

19 Temmuz 1983'te Refah Partisi'ni kurdu. Eylül 1987'deki referandumla yeniden siyasi haklarını elde etti. Ardından 11 Ekim 1987'deki kongrede Genel Başkanlığa seçildi. 20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya'dan Milletvekili seçilen Necmettin Erbakan, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde de tekrar Konya'dan milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi.

28 Haziran 1996'da Başbakan olarak RPDYP koalisyon hükümetini kurdu. RP'nin Ocak 1998'de kapatılmasıyla birlikte Erbakan'a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. 5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003'te sona eren Erbakan, 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi. Erbakan, kamuoyunda "Kayıp Trilyon" davası olarak bilinen davada, "özel evrakta sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve partideki organlardaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığı‘ndan ve parti üyeliğinden ayrıldı. Ankara Numune Hastanesinden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan'ın ‘Kayıp Trilyon' davasında aldığı hapis cezası TCK'da yapılan değişiklik uyarınca ev hapsine çevrildi.

Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun "sürekli hastalık" raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008'de affedildi. SP, Erbakan siyasi yasaklıyken yoluna Prof. Dr. Numan Kurtulmuş‘un başkanlığında yoluna devam etti.

2010 yılında SP'de ayrılık oldu. Numan Kurtulmuş ekibinin yeni parti kurarak ayrılmasıyla yeniden genel başkanlığa seçildi. Siyasi çizgisi ‘Milli muhafazakar' olarak tanımlanan Erbakan, bu çizgideki siyasetçilerin önemli bir kısmını yetiştirdi. Bugün hükümeti oluşturan AK Parti'nin liderleri yanı sıra kadrolarının önemli çoğunluğu Erbakan'la siyaset yaptı.

Erbakan için başsağlığı mesajları

 

Bu konularda ilginizi çekebilir