Erciş'e 10 bin kişilik geçici ilçe

Evleri yıkılan, ağır ya da orta hasarlı evlerine giremeyecek durumda olan depremzedeler için 2 bin konteynerlık geçici ilçe kuruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCİŞ - TOKİ ve Türk Kızılayı tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Erciş Yerleşkesi'ne kurulacak 2 bin konteynerde yaklaşık 10 bin kişi barınacak.

Evleri yıkılan, ağır ya da orta hasarlı evlerine giremeyecek durumda olan depremzedelerin, ilgili kurumlarca barınma, ısınma, giyecek ve yiyecek kadar psikolojileriyle de yakından ilgilenilirken, binlerce kişinin daha iyi şartlarda kışı geçirebilmeleri için yoğun bir çalışma yapılıyor.

Kurulan çadır kentlerin ardından TOKİ ve Türk Kızılayı tarafından YYÜ Erciş Yerleşkesi'ne adeta "geçici ilçe" kuruluyor. 2 bin konteynerin kurulacağı alanda yaklaşık 10 bin kişi, küçük de olsa sıcak bir yuvada kışı geçirecek.

Merkezi sistemle ısıtılacak

Türk Kızılayı Konteyner Kurulum Ekip Başı Günhan Aygün, yerleşkeye kurulacak iki oda, tuvalet, banyo ve bir odasında mutfak bölümünün bulunacağı konteynerlerin, Umut Kent Projesi kapsamında yapılacağını söyledi.

Konteynerlerin 200 dönüm üzerine oturtulacağını belirten Aygün, altyapıyı TOKİ'nin üstlendiğini, konteynerleri de Türk Kızılayının yaptırdığını anlattı.

Geçici afet konutu olarak nitelendirilen konteynerlerin kurulacağı alanda hummalı bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Aygün, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 150-200 konteynerlik alanın altyapısı, 3-4 gün içinde hazır gelecek. 4-5 gün sonra konteynerler sevk edilmeye başlanacak. Partiler halinde gelecek konteynerler kanalizasyon ve içme suyu hatları tamamlandıkça belirlenen yerlere kurulacak. Elektrik ve diğer işlerin tamamlanmasıyla depremzedeler konteynerlere yerleştirilecek. Aralık ortalarına kadar tamamlanması ve depremzedelerin bu konteynerlere yerleştirilmesi için büyük çaça harcıyoruz."

İki bin konteynerin kurulacağı alandan bağımsız, ancak yerleşke içinde öğretmenler için hazırlanan küçük mahallenin neredeyse tamamlandığını belirten Aygün, yaklaşık 4 dönümlük 84 konteynerin kurulduğunu bildirdi.

Aygün, "Altyapı çalışmaları bitti, elektrikleri bağlandı. Kanalizasyon ve içme suyu bağlantıları tamamlandı. Sadece mıcır serilecek ve zemin sertleştirilecek. 2-3 içinde öğretmenlerin kullanıma tam anlamıyla hazır halye gelecek" diye konuştu.

İsrail'den depremzedeler için prefabrik ev geldi

Öte yandan İsrail'den depremzedeler için yeni prefabrik evler geldi. İsrail'den geldiği belirtilen ve Mersin Limanı'na yanaşan gemideki prefabrik evler deprem bölgesine ulaştırılacak.

39 konteynerde yüklü prefabrik evlerin ilk önce limanda bekletilen araçlara yüklendiği, yükleme işlemi biten araçların ise aralıklarla deprem bölgesine sevk edildiği öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir