Erdoğan: Alman firmalar politikacılarından daha akıllı

AK Parti TBMM Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ile yaşanan gerilime ilişkin, "Alman firmalar, politikacılarından daha akıllı, daha vizyon sahibi, daha ferasetli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

ANKARA - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan, Türkiye'de yüzyılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Alman firmalarının hiçbir rahatsızlıkları olmadığını, iyi de kazandıklarını belirterek, "Bizi bunlarla tehdide kalkarsanız yanılırsınız ve siz kaybedersiniz" dedi.

AK Parti Grup toplantısında konuşmasının önemli bir bölümünü dış politikaya ayıran Erdoğan, bir süredir Amerika, Almanya, Hollanda başta olmak üzere birçok batı ülkesinde Türkiye'ye dair anlaşılmaz bir tutumun tezahür ettiğini belirterek, "Batılılar istiyorlar ki Türkiye onlar ne istiyorsa, arzu ediyorsa, talep ediyorsa hemen sorgusuz sualsiz bunu yerine getirsin. İstiyorlar ki sadece onların çıkarları masada olsun, biz fedakarlıkta bulunalım. İstiyorlar ki bize ne kadar haksızlık yapılırsa yapılsın, bize verilen sözler ne kadar çiğnenirse çiğnensin sesimizi çıkarmayalım, boynumuzu büküp oturalım. İstiyorlar ki attıkları her tokadın ardından, cevap vermek bir yana diğer yanağımızı dönelim. Kusura bakmasınlar artık öyle bir Türkiye yok" dedi.

Sizde ki hukuk da bizdeki guguk mu?

Ülkelerinde himaye altına aldıkları teröristlerle ilgili Türkiye'nin taleplerine, "Bu yargının konusudur" denildiğini, ama hiçbir dosyanın mahkemelere gönderilmediğini belirten Erdoğan, "Buna karşılık alenen ülkemizde toplumsal kaos çıkarmaya yönelik casusluk faaliyeti yürüten vatandaşlarını suçüstü yakaladığımızda işi diplomatik krize dönüştüren de kendileri. Sizdeki hukuk da bizdeki guguk mu? Almanya'da, Amerika'da yapılanca suç sayılan bir eylem, Türkiye'de yapılınca niye birden hak ve özgürlük meselesine dönüşüyor?" diye sordu.

Kazan kazan esasına göre çalışılıyor

Almanya'da, Amerika'da suç sayılan bir eylemin Türkiye'de hak ve özgürlük meselesine dönüştüğünü kaydeden Erdoğan, "Üstelik bu mücadeleyi delikanlıca da yürütmüyorlar. Hemen işe ekonomi başta olmak üzere diğer ilişkilere teşmil edip bel altı vuruşlarıyla gerçek tiyniyetlerini ifşa ediyorlar. Ne diyorlar; 'Bak artık yatırım yapmayız ha... Alman firmaları, şu ülkenin firmaları çekilir.' Bu gidiş hayrı alamet değil. Biz bugüne kadar hiçbir ülkenin Türkiye'deki yatırımlarıyla ters bir ilişkiye girmedik" dedi. Alman firmalarla "kazan kazan" esasına göre çalışıldığını kaydeden Erdoğan, "Bizi bunlarla tehdide kalkarsanız, yanılırsınız ve siz kaybedersiniz. Zira artık dünyada marka yok, markalar var. Bir marka gidiyorsa bir başka alternatif marka geliyor veya anında aynı şekilde markalar geliyor. Artık dünya bunu yaşıyor" diye konuştu.

Alman firmalar politikacılarından daha basiretli

FETÖ soruşturmalarıyla ilgili rutin bir işlemin Almanya tarafından büyütülüp işin Alman firmalarıyla ilgili 'kara liste' oluşturulduğu iddiasına kadar götürüldüğünü belirten Erdoğan, "Meselenin ne olduğu kendilerine izah edildi. Yaşanan iletişim sorunları ortadan kaldırılmıştır. Yine de Alman politikacıların bu meseleyi tırmandırma eğiliminde oldukları anlaşılıyor. Buna karşılık bu ülkenin firmalarının politikacılarından daha akıllı, daha vizyon sahibi, daha ferasetli olduğunu görüyoruz" dedi.

Soruşturma olup olmadığını birlikte araştıralım

İş dünyasından gelen sinyallerin, mevcut faaliyetlerin ve yeni yatırımların kesintisiz sürdüğüne işaret ettiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'deki Alman firmalarından hiçbiriyle ilgili ne bir soruşturma ne bir kovuşturma olmadığının altını çizdi. Erdoğan, "Bu bir yalandır, bu bir hedef saptırmadır. Şimdi 'Birlikte araştıralım' diyorlar. Buyrun araştırın, firmalarınıza sorun, nerede ne varmış? Eğer bulabiliyorsanız getirin bize gereğini yapalım" diye konuştu.

S-400'leri ülkemizde göreceğiz

Derenin yatağında aktığını, suyu yatağından saptırmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getiren Erdoğan, "Bu tür hamlelerle köşeye sıkışmak bir yana savunma sanayisi gibi stratejik alanlarda kendimizi tarihimizde hiç olmadığı kadar geliştirme imkanı bulduk" dedi. . 'Kötü komşu insanı mal sahibi eder' derler ya, eskiden daha kolay ve çabuk olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyareti dönüşünde bir basın mensubunun, "S-400 füzeleriyle ilgili Rusya ile anlaşma yapılırsa ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olur mu?" sorusunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Neden gerilime neden olsun. Bir ülke kendi güvenliği ile alakalı tüm imkanların en ideal şekilde arayışı içindedir, yapmak durumundadır. Hele hele ortak üretim imkanı olduğu zaman tercih sebebidir. Ama biz yıllardır ABD ile bu tür şeylerde istediğimizi yapamıyorsak, alamıyorsak arayış içerisinde olmak durumundayız ve bunlar bu arayışın bir ürünüdür. Yıllardır bir NATO ülkesi olan Yunanistan S-300'leri kullanıyor. Niye sesleri çıkmadı? Türkiye olunca niye rahatsız oluyorlar? Biz, Rusya Federasyonu ile bu konuda gerekli adımları attık, imzalar atıldı ve inşallah S-400'leri ülkemizde göreceğiz. Bunların ortak üretimiyle de süreci işleteceğiz" dedi.

"OHAL terör örgütlerine yöneliktir, şirketlere yönelik değil"

Avrupalı, Körfez, Güney ve Doğu Asya bölgelerindeki yatırımcılara da seslenen Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye tüm uluslararası normları karşılayan hukuk sistemi, yüksek kar vadeden potansiyeli, aydınlık geleceğiyle buyrun sizleri de bekliyor. Ulaşımda, enerjide, sanayide, teknolojide, müteahhitlikte, sağlıkta, eğitimde diğer tüm alanlarda ülkemizin tüm imkanları uluslararası yatırımcıların da emrindedir. Hiçbir zaman 'sadece kendimiz kazanalım' demedik. Ne Afrika'ya ne Avrupa'ya ne Ortadoğu'ya ne Balkanlara ne de diğer bölgelere giderken, oralardan yatırımcıları davet ederken böyle bir düşünce içinde olmadık. Yani hiçbir zaman muhataplarımızı pazar, kendimizi de pazarlayan olarak görmedik. 'Gelin birlikte kazanalım' dedik. Hep 'kazan-kazan' dedik. Türkiye'deki OHAL'i bahane ederek karalama kampanyaları yapanlar, dikkat ederseniz zaman zaman benzer uygulamalara başvuran Avrupa ülkelerini, ABD'yi, diğer devletleri asla zikretmezler."

Mescid-i Aksa'yı ziyaret edin

Erdoğan, Kudüs'te yaşananlara ilişkin olarak "Eğer bugün İsrail askerleri çok basit hadiseleri bahane edip, pervasızca Mescid-i Aksa'nın bahçesini postalları ile kirletiyor, orada kolayca Müslüman kanı döküyorlarsa bunun sebebi, bizlerin Kudüs'e yeteri kadar sahip çıkmıyor oluşumuzdandır" dedi. Tüm vatandaşları ve dünyadaki tüm Müslümanlara bir çağrıda bulunan Erdoğan, "İmkanı olan herkes, bulduğu her fırsatta Peygamber Efendimizin tavsiyesine uyarak lütfen Kudüs'ü, Mescid-i Aksa'yı ziyaret etsin. Gidemeyenler de oradaki kardeşlerimize kandil yağı olması babından yardım göndersinler" diye konuştu.

Yanlışlara tahammülümüz yok

Konuşmasında teşkilatlar ve belediyelere de mesaj veren Erdoğan, "Son günlerde cihat cihat deniyor. Eğer nefs yolunda cihadı hallediyorsak en büyük cihat işte budur. Biz sürekli yeniden doğarak kendimizi tazelersek milletimizin desteğini hiçbir zaman kaybetmeyiz. Ne zaman ki statükoya teslim olursak, ne zaman ki metal yorgunluğunun üstesinden gelmekte zorlanırsak işte o zaman yolun sonuna gelmiş oluruz" dedi. 2019'un bir kırılma noktası olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Teşkilatlar, belediyeler eğer bizim dava idrakiyle hareket etmiyorsa bize zarar veriyor demektir. Zarar veren kardeşlerimizi uyarıyorum. Biz uyarmadan kendileri bu uyarıyı yapsınlar ve adımı da atsınlar. Artık yanlışlara hele hele bedeli ödenemeyecek yanlışlara tahammülümüz yok. Şimdi hedefi büyük koyduk. Bu hedefte yüzde 50+1 almak durumundasın."

Erdoğan: Tartışılması için öyle söyledimErdoğan: Tartışılması için öyle söyledim