Erdoğan: Beyaz Saray'a ne oluyor?

"Mısır'daki darbenin arkasında İsrail olduğu" şeklindeki açıklamasına ABD'den yanıt gelmesine üzüldüğünü söyleyen Erdoğan, "Eğer bunu konuşması gereken varsa İsrail konuşmalıydı. Beyaz Saray'a ne oluyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rize'de düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap eden Başbakan Erdoğan'ın gündeminde Mısır ve Suriye'de yaşananlar vardı...

"Mısır'daki darbenin arkasında İsrail olduğu" şeklindeki açıklamasına ABD'den yanıt gelmesini eleştiren Erdoğan, "Eğer bunu konuşması gereken varsa İsrail konuşmalıydı. Beyaz Saray'a ne oluyor" dedi.

Hiç kimsenin Türkiye'ye yapay gündemleri enjekte edemeyeceğini söyleyen Erdoğan, "Bizi dışarıda eleştirenler, son günlerde bizi uluslararası medyada hedef haline getirenler, Mısır'da darbeye darbe diyemeyecekler kadar zavallıdır. Demokrasi diyorlar, nasıl demokrasi bu? Biz demokrasiyi siyasi literatürde sandık olarak öğrendik. Biz bunu böyle öğrendik, milletin iradesinin sandıkta tecellisi olarak öğrendik. Ama son zamanlarda bir şey daha öğrendik baktık 2011, 3 Şubat, İsrail'de bir panel. İsrail'deki bu panelde eski dışişleri bakanı, şimdi adalet bakanı olan bir bayan, onun yanında Fransa'daki yine bir Yahudi entelektüel konuşuyorlar. Genişletilmiş il başkanları toplantımızda açıkladım, hemen tutuştular. Niye tutuşuyorsunuz, niye rahatsız oluyorsunuz? Moderatör soruyor; ‘Eğer Mısır seçimlerinde Müslüman Kardeşler kazanırsa buna ne dersiniz?', ‘Böyle bir şeyi düşünmek istemem. Zaten böyle bir şey de olmaz. İktidarda kalamazlar. Filistin'de, Cezayir'de kalamadılar' diyor, arkasından da ‘Demokrasi sadece sandık değildir' diyor. Şimdi ben sesleniyorum; ‘demokrasi sandık değildir' diyenlerin kim olduğunu öğrendiniz mi? İşlerine geldiği zaman sandık, gelmediği zaman sandık değil" ifadelerini kullandı.

"Beyaz Saray'a ne oluyor?"

Açıklamalarına Beyaz Saray'dan gelen yanıtı anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Üzüldüm, niye çünkü bunun muhataba Beyaz Saray değildi. Ben burada Amerika'yı ifade etmedim, İsrail'i ifade ettim. Peki Beyaz Saray'a ne oluyor da Beyaz Saray bunu konuşuyor. Beyaz Saray bunu dillendirmemeliydi, böyle bir şeyi konuşmamalıydı. Eğer bunu konuşması gereken varsa İsrail konuşmalıydı. Bu NATO'da birlikte olan iki ülke olarak, bir ortağın, bir diğer ortağa böyle bir yaklaşımı yakışık almadı. İşte dünyanın çifte standardını göstermesi bakımından bu da çok önemli."

"BM sen ne işe yararsın"

Suriye'de şu ana kadar 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, Şam'daki kimyasal silah saldırısını hatırlatarak, “Orada kan yoktu, orada kurşun izleri yoktu o yavrular malesef kimyasal silahlarla şehit edilmişlerdi. Ben inanıyorum ki bu Beşşar Esad'ın artık son çırpınışlarıdır. Çünkü muntakim olan Allah inanıyorum ki bunun hesabını en kısa zamanda ondan soracaktır. Bu yavruların intikamını onlardan alacaktır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Bize birileri diyor ki 'Türkiye yalnızlaştı'. Yok. Hayır, yalnızlaşmadık. Bizim yanımızda onların tankı, topu, uçağıyla o yavruların üzerine iniyorlarsa bilesiniz ki bizim yanımızda da önce hak var, sonra halk var. Bizde bununla yürüyoruz. Bugüne kadar böyle geldik. Biz medya ile sermaye ile gelmedik.

Türkiye'yi bu tavrından dolayı yüzsüzce eleştirenler var. Türkiye Suriye ve Mısır, Somali ile neden bu kadar ilgileniyor diyenler var. Bir NATO ülkesi olarak dünyanın dört bir yanında görev verildiğinde giden Türkiye'ye neden, Somali'ye, neden Afganistan'a gittin diyen var mı? Yok. Neden Balkanlara gittin diyen var mı?

Eyy Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi neredesin? Sen ne işe yararsın, sen ne için kuruldun? Senin kuruluş amacın barış değil miydi? Sen şu anda barışın güvencesi değilsin."