Erdoğan, dolarda tansiyonu düşürdü

Dolar kuru, Erdoğan'ın TCMB'ye karşı sert tutumunu sürdürmediği algısı yaratan açıklamaların ardından düşüşe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na karşı sert tutumunu sürdürmediği algısı yaratan açıklamalarının ardından 2.58'in altını test etti.

Şubat ayı başında 2.45 seviyesinden başlayan ve neredeyse aralıksız olarak her gün değer kaybı ile dün akşam saatlerinde 2.6290'a kadar devam eden değer kaybı süreci dün Başbakan Davutoğlu'nun bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tansiyon azaltıcı olarak yorumlanan açıklamalarıyla terse döndü.

Bankacılar ekonomi yönetimine ilişkin endişelerin tam olarak sona ermemekle birlikte Erdoğan'ın "yatıştırıcı" olarak algılanan açıklamaların 15:30'da piyasada yakından beklenen ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde kurun daha da yükselebileceğine ilişkin alınan pozisyonların kapatılmasıyla gerilediğini belirttiler.

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Erdoğan'ın umut veren ve Merkez Bankası ile tansiyonu düşürecek açıklamalarıyla birlikte TL'nin bir miktar bile olsa değer kazanması ümitlendirici" dedi.

Erdoğan, son dönemde kurda yaşanan dalgalanmada "faiz lobisinin" çalışmasının olduğunu belirterek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı ile Babacan'ın ABD'den dönüşü sonrasında görüşeceğini söyledi.

Erdoğan, "Merkez Bankası Başkanı ve Başbakan Yardımcısının, her ikisinin de konuyla ilgili, tabii sadece bununla ilgili söylemiyorum, talepleri var. ABD dönüsü kendileri ile de oturup değerlendirmeyi yapacağız, konuşacağız, gelecekle ilgili neler yapılabilir yapılamaz, belirlenmiş bir tarih şu anda yok, ABD dönüşünden sonra bu görüşmeyi yapacağız" dedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Erdoğan'ın açıklamalarında tonun bir miktar yumuşadığını düşünüyorum. Açıklamalarla birlikte piyasada ABD istihdam verisi öncesi dolar/TL'nin daha da yükselebileceğine ilişkin pozisyonların kapatıldığını gördük. Bu da kuru aşağı çekti" dedi.

Bugün TSİ 15:30'da açıklanacak ABD istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının zamanlamasına ilişkin ipucu içermesi halinde küresel piyasalarda ve dolarda yön belirleyici olması bekleniyor.

Dün gece Davutoğlu'nun TCMB Başkanı Başçı ile liranın değer kaybı konusunda görüştüğünü ve TL'de ihtiyaç olması halinde "her türlü önlemin" alınacağını açıklamaları ile 2.6290'taki tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren ve bu sabah güne 2.61'in üzerinde başlayan dolar/TL Erdoğan'ın açıklamaları ardından kademeli olarak 2.5760'a kadar geriledi.

Bankacılar, Davutoğlu'nun açıklamaları ardından TCMB'nin döviz piyasasındaki volatilite için kısa sürede bir adım atabileceği beklentisi oluştuğunu belirttiler.

TCMB ise bugün son dönemde doların küresel değer kazancının hız kazanması ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerin TL'de yarattığı değer kaybını telafi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarına bugün daha da belirginleştirdi.

Bankacılar, TCMB'nin bugün repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladığını; bunun da önceki günlere göre yaklaşık 2-3 milyar liralık ek bir sıkılaştırma anlamına geldiğini söylediler.

Ancak bankacılar Erdoğan başta olmak üzere siyasilerden gelen faiz indirimi baskılarının TCMB'nin geçmişte benzer kur şoklarında kullandığı faiz artırımı seçeneğinin önünde büyük bir engel teşkil etmesinin de TCMB'nin elindeki seçenekler sınırladığını belirtiliyorlar ve bu kapsamda TL'deki baskının kısa sürede ortadan kalkmayabileceğinden endişe ediyorlar.

Erdoğan'ın 25 Şubat'ta TCMB'nin politikalarını ve TCMB Başkanı Başçı'yı sert şekilde eleştirmesinin ardından Babacan ve Başçı'nın istifa edebileceği spekülasyonları yapılmış ancak bu iddialar Başçı ve hükümet kanadından yalanlanmıştı. Ancak piyasada ani bir istifa ile olmasa bile seçim sonrasında mevcut ekonomi yönetiminin görevde kalma ihtimalinin oldukça azaldığı algısı yaygın.