Erdoğan: En pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz

Erdoğan, Türkiye'nin en pahalı doğalgazı İran'dan aldığını ve fiyatın aşağı çekilmesi halinde alınan doğalgaz miktarını çok daha artıracaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı milletvekillerden gelen tepkilere rağmen, İran'a günü birlik resmi ziyaretini gerçekleştirdi. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından askeri törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani baş başa görüşmelerin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık etti, anlaşmaların imza töreninin ardından iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Bugün çok anlamlı bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Bu toplantıda 8 anlaşma, 1 mutabakat imzalandı. Neler yapabileceğimiz değerlendirdik. Bölge adeta ateşten bir çember. Bunları konuştuk. Terörü değerlendirdik. Siyasi noktada müşterek hangi adımları atabiliriz bunları konuştuk" dedi.

Ekonomik alanda ise malesef belli bir hızın kaybedildiğini söyleyen Erdoğan, "Bir hedef belirlemiştik, 30 milyar dolar olarak. Maalesef bu konuda gerideyiz." dedi.

En pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz

Şu anda en pahalı doğalgazın İran'dan alındığını ifade eden Erdoğan, "Bu noktada olmak istemeyiz. Bunu uygun bir yere taşımamız, getirmemiz lazım." şeklinde konuştu. 

Ne dolar ne euro baskısı altında kalalım

Erdoğan şöyle devam etti:

Döviz kuru noktasında biz başka paraların baskısı altında kalmayalım. Ekonomide İran'ın yerli parasıyla Türkiye'nin yerli parası bizim alışveriş noktasındaki aracımız olsun. Biz ne doların baskısı altında kalalım ne euronun baskısı altında kalalım. Bu konuda daha önce merkez bankalarımızı da milli bankalarımızı da görüştürdük ama hala adımı atamadık.

İran lideri Ruhani ise şöyle konuştu:

Ortak noktalara ulaştık

Çok güzel bir görüşme yaptık. Karşılıklı yatırımlar konuşuldu. Sınır güvenliğini konuştuk. Çok hassas bir dönemde bu konuşmaları gerçekleştiriyoruz. Etrafımızda güvensizlik ve istikrarsızlık ve iki taraf bu konuda bu konularda tahammül edemeyeceğimizi birbirimize bildirdik. Aşırılıklara, terörizme karşı mücadele kararlığımızı gösterdik. Nükleer konuda desteğe teşekkür ederiz. 

Yemen konusunda daha ayrıntılı bir görüşmemiz oldu, ortak noktalara ulaştık.Yemen’de dökülen kanın durmasını istiyoruz. Ateşkes talep ediyoruz.

Ticaret 30 milyar dolara çıkacak.

Yemen'de çözüm için ortak hareket

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındı.

İçeriği ve mekanizması gelecek günlerde ele alınacak olan Yemen konusundaki çalışmanın önemli adımlarından birini, çatışmasızlık (bir tür ateşkes) ortamının sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması. Bunun yanı sıra eşzamanlı olarak da siyasi müzakere sürecinin bir an önce başlatılması amaçlanıyor. 

Erdoğan'a askeri tören

Erdoğan'ın makam aracı, Sadabad Sarayı'na gelişinde atlı askerler tarafından sarayın dış kapısında karşılandı.

Atlı askerler eşliğinde saray yerleşkesine giren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı törenin yapılacağı alanda İran Cumhurbaşkanı Ruhani karşıladı. Makam aracından inen Erdoğan, Ruhani ile sarıldı. İki liderin bir süre el ele yürümesi dikkati çekti.

erdogan_ruhani_toreni.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ruhani'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından milli marşlar okundu. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Ruhani daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde dört yıl aradan sonra gerçekleşen ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti.

Törende İran tarafından da Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Ekonomi Bakanı Ali Tayyip Niya, Petrol Bakanı Bicen Zengene, Sanayi Ticaret ve Maden Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve Kültür Bakanı Ali Cenneti hazır bulundu.