Erdoğan istifa etmeyecek

Başbakan Erdoğan muhalefetin kendisine yönelik istifa etmesi yönündeki eleştirilerine Özal ve Demirel örneklerini göstererek "Hiç böyle bir şey söz konusu değil" diye cevap verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kuşcağız Aile Yaşam Merkezinin açılış törenine ve iftar programına katıldı.

İftarın ardından vatandaşlara seslenen Başbakan Erdoğan, yapımı tamamlanan tesisin hayırlı olmasını ve iftar programını organize eden Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesine teşekkür etti. Tesisin yapımından dolayı Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek'i kutlayan Erdoğan, "Bu tür eserlere ihtiyacımız var. Bunların  yaygınlaşması özellikle gençliğimizin, ailelerin kendine ait özgüvenini artıracaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Kuşcağız'ın eski hali hakkında bilgi aldığını dile getiren Erdoğan, birkaç yıl öncesine kadar bölgenin tamamen gecekondulardan oluştuğunu anımsatarak "1960'larda ve 70'lerde köylerinden göç eden binlerce vatandaşımız buralara derme çatma gecekondular inşa ettiler ve uzun yıllar buralarda çok büyük çileler çektiler. Bu bölge elektriği ve suyu 80'lerde rahmetli Özal'la gördü" diye konuştu. 

Merhum Turgut Özal dönemine kadar evlerde gaz lambalarıyla aydınlatma yapıldığını, suyun taşımayla temin edildiğini ve kadınların mahalle çeşmesinden su taşıdıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yol yoktu, asfalt yoktu, kanalizasyon hiç yoktu. Burada yaşayan binlerce aile, önce merhum Özal zamanında insan yerine konuldular. Ardından da bizim belediyelerimiz döneminde hizmeti gördüler. Burada Kuşcağız'da yaşanan çile inanın on yıllar boyunca Türkiye'nin her ilinde ilçesinde köyünde yaşandı. Burada yaşanan bu çilenin aynısını ben de doğup büyüdüğüm Kasımpaşa’da yaşadım, İstanbul'da. Kömürün çilesini, susuzluğun çilesini insan yerine konulmamanın çilesini on yıllar boyunca çekmek zorunda kaldım."

Erdoğan, şimdi bakıldığında farklı bir Keçiören görüldüğünü, gecekonduların kısa bir zamanda kentsel dönüşüm ve değişimle kalkacağı ve altyapının hızla her haneyi kapsadığı bir dönüşümün yaşandığını söyledi.

Kırk yıl boyunca derme çatma evlerde yaşayan insanların şu anda sağlam ve sağlıklı dairelerde yaşadıklarını vurgulayan Erdoğan, 11 Haziran'da açılışı gerçekleştirilen Kuzey Yıldızı Rekreasyon Alanı'nın açılışına katılacağını ancak Musul'da meydana gelen olay nedeniyle iptal etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

"İnsanı mutlu olmayan bir devlet baki olamaz"

O bölgede de gecekonduların yıkıldığını ve son derece güzel binaların yapıldığını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"TOKİ'yle birlikte büyükşehir belediyemiz burada yeni bir yapılanmayla adeta yeni bir şehir inşa ediyorlar ve bir cazibe merkezi oluşuyor orada. On yıllar boyunca hem orada yaşayanlar için hem devlet için çok ciddi bir mahcubiyet vesilesi olan o kötü manzara tamamen ortadan kaldırıldı ve şimdi güzeller güzeli bir yemyeşil yaşam alanı inşa edildi. Kardeşlerim biz her zaman şunu söyledik: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İnsanı mutlu olmayan bir devlet baki olamaz. İnsanına değer vermeyen, insanını insan yerine koymayan bir devlet adil olamaz." 

Erdoğan, 10 Ağustos'ta devlet ile millet arasındaki bir mesafenin daha ortadan kalkacağını, devlet ile milletin daha bir muhabbetle kucaklaşacağını, artık milletin, devletin en tepesine, devletin zirvesine ulaşacağını söyledi. 

Devletle milletin bir, bütün olacağını, çünkü ilk kez milletin kendi cumhurbaşkanını seçeceğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti.

"Aracılar vasıtasıyla değil, direkt kendisi seçecek. Geçmişte elbette sivil cumhurbaşkanlarımız oldu. Merhum Özal, sivil cumhurbaşkanlarımızdan biriydi, milletin içinden gelen bir cumhurbaşkanıydı. Sayın Demirel, Sayın Gül aynı şekilde. Bizim aramızdan çıkmış, sivil, milletin içinden gelmiş bir cumhurbaşkanıydı. Ancak cumhurbaşkanlığı makamı öyle şekillenmişti ki devlet-millet kucaklaşmasını tamam olarak tesis edemiyordu. İşte 10 Ağustos'ta inşallah bu ayrım ortadan kalkıyor. 10 Ağustos'ta cumhurun başına, cumhurun içinden, direkt halkın seçtiği, halkın vereceği oylarla cumhurbaşkanı geliyor. Devlet artık tamamen milletin egemenliğine kesinlikle 'evet' diyor. Artık, devlet ile millet ayrı olmayacak. Artık devlet milletine bir öcü gibi, bir tehdit gibi bakmayacak. Devlet işini gücünü bırakıp kendisini milletten korumak için anlamsız tedbirler alan bir yapı olmayacak. Millet ne tarafa bakıyorsa devlet o tarafa bakacak. Bize sürekli hep bunları dayattılar ama biz bunlara aldırmadık ve elimizden geleni yaptık, milletinden ayrı bir devlet anlayışını hep bir tarafa koyduk."

İstifa tartışmalarına yanıt: Yok böyle bir şey

Konuşmasında CHP, MHP ya da diğer partilerin eleştirisini yapmayacağını belirten Erdoğan, "bu partilerin attıkları adımlarla kendilerini nereye konumlandırdıklarını gayet güzel ortaya koyduklarını" anlattı. 

Anamuhalefet partisinin "akşam başka sabah başka" olduğunu, diğerlerinin konumunun da bilindiğini ifade eden Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığının ilanın sonra istifa etmesi gerektiğiyle ilgili tartışmalara yönelik olarak "Bunların tek işi var, bol bol iktidara küfretmek. 'Başbakan çekilsin, çekilmesin, şöyle olsun, böyle olsun'. Bunların cevabını da vermeye gerek yok. Bunlar ne siyaseti ne siyasi tarihi biliyorlar. Kendileri dahi aday olurken acaba milletvekilliğini bırakıp da belediye başkanı mı oldular? Bunlara bakmak lazım" dedi.

Konuyla ilgili dünya örneklerine bakılması gerektiğini, ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de adaylıkları sırasında görevlerinden çekilmediklerini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hiç böyle bir şey söz konusu değil, Türkiye'de de değil, dünyada da değil. Yok böyle bir şey. Geçmişimize bakalım, Demirel'de de Özal'da da aynı şeyleri görürsünüz. Bunlar bizim geçmişimizden de bihaberler. Ortada yasalar var, yasalarla bir oturmuş sistem var. Siz canınız istediği zaman bir şey söyleyeceksiniz, ona göre YSK da adım mı atacak? YSK'yı bunun için tehdit altına mı alıyorsunuz?

"En büyük avantajım Başbakanlık"

Erdoğan'ın gündeminde muhalefetin "eşit şartlarda yarışmıyoruz" eleştirileri de vardı. Başbakan, "Şu an bakıyorsunuz, diyor ki: 'Eşit şartlarda yarışmıyoruz'. Doğru söylüyorsun, eşit şartlarda yarışmıyoruz. Şu anda siz 5-6 parti toplandınız hep bir aradasınız. Tüm teşkilatlarınız seferber olmuş vaziyette. Sizleri destekleyen tüm medya, onlar da şu anda bir beraber oldular, hep birlikte. Karşılarında da sadece AK Parti'nin ortaya koyduğu bir aday var. O da şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı. En büyük avantajı o. Bu da yasadan geliyor. Tayyip Erdoğan, milletin adayıdır, 77 milyonun adayıdır, cumhurun adayıdır. İnşallah seçimi kazanacak olursak statüko kazanmış olmayacak, emin olun ki millet, Türkiye, 77 milyon kazanmış olacak."