Erdoğan: Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımaya davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde yaptığı konuşmasında, "Buradan hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Kudüs için olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu 16'sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

- Filistin'le ilgili barışa öncülük etmesini beklediğimizi ABD Başkanı, 6 Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştır. Uzun söze göre yok, Kudüs'te birkaç dakika dolaşan herkes orasının işgal altında olacağını anlayacaktır. İşgal altındaki bir şehirle ilgili böyle bir kararın hiçbir hükmü olamaz. BM kararına göre hiçbir ülke Kudüs'te büyükelçilik bulunduramaz. Bu hukuksuz karara sadece İsrail destek vermiştir.

- Sayın Papa dahil olmak üzere, Kudüs'le ilgili olarak bu kararlı duruş teyit edilmiştir. İslam ülkeleri bu kararı külliyen reddetmiştir. Bu kararın vicdan, hukuk, ahlak ve tarih önünde hükümsüz olduğunu ilan ettik. Bu karar barışı isteyen taraf olduğunu defalarca ispatlayan Filistinlilerin cezalandırılmaları anlamına geliyor.

- 1947'den günümüze Filistin toprakları bu hale getirildi. İsrail bir işgal devletidir, aynı zamanda İsrail bir terör devletidir. Erdoğan niye böyle söylüyorsun... Nasıl söylemeyim? 14 yaşındaki çocukları terörist askerler alıyorlar. Gözleri bağlanıyor, 14 yaşındaki çocuk dipçikleniyor.

- İnsan olan vicdan sahibi olan buralardan gerekli dersi almalı. Bunu ispat etmek için ey Trump sana daha neyi anlatalım. İsrail yaptığı tüm terör eylemleri için adete ödüllendirilmiştir. Bu ödülü veren tek başına da olsa Trump'tır. ben yaptım oldu demekle dünyada hiçbir şey olmuyor. 196 dünya ülkesinin buna karşı tavır alacağına inanıyorum. 

- Bol miktarda silahlarınız uçaklarınız olabilir ama bunlar sizin güçlü olduğunuzu ifade etmez. Haklıysanız güçlüsünüzdür. ABD terörizimle yoğun mücadele yürütüldüğü dönemde tüm fanatiklerin ekmeğine yağ sürmüştür.

"Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımaya davet ediyorum"

- Kuze Suriye'ye 4 bin TIR'ı aşkın silah neden getirildi. Orada bulunan terör örgütlerine bu destek veriliyor. Kudüs kararıyla ABD ve tüm insanlığa tehdidin kapılarını açmıştır. Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunamadan istikrardan söz edilemez. 

- Hepimizin geleceğini ilgilendiren bu duruma seyirci kalamayız. ABD'nin Kudüs kararı hukuku ciğnemenin yanında medeniyetimize indirilmiş ağır bir darbedir.

- Kudüs'ün mahremiyetini hiçe sayan kararları alanların Kudüs'ten alacakları çok dersler vardır. 

- Buradan hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. İslam dünyası olarak bağımsız Filistin talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bir kez daha ifade ediyorum ki Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.

ABD'ye geri adım çağrısı

- İşgali devam ettiren devlet kabul görürken barış isteyen tarafın tanınmıyor olmasının makul sebebi yoktur. ABD'nin bu açıklamasından sonra barış zemini başka türlü canlı tutulamaz. Sözde iki devletli çözümü savunurken uygulamada İsrail'in bu çözümü yok sayması kabul edilemez. Filistin'in uluslararası anlaşmalara dahil olma süreci hızlandırılmalıdır. 

- Bugün buradan bunun çıkması gerekmektedir. Mesuliyet sahibi herkesin maddi ve manevi tüm imkanlarını kullanmasını istiyoruz. ABD'yi attığı bu son derece yanlış adımdan geri dönmeye davet ediyoruz. Kendini barış sürecinde diskalifiye eden ABD'nin yerine uluslararası toplumdan sorumluluk üstlenmelerini istiyoruz." 

"İşgal altındaki Filistin'in tanınması için çalışmalıyız"

Filistin Devlet Başkanı Abbas da burada yaptığı konuşmasında, "ABD artık İsrail-Filistin arasındaki barış sürecinde ara bulucu vasfını yitirmiştir. ABD'nin gelecekte siyasi barış sürecinde yer almasına asla ve asla izin vermeyeceğiz" dedi.

"Bütün gücümüzle artık işgal altındaki Filistin'in devlet olarak tanınması için çalışmalıyız" diyen Abbas, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmaması halinde barış ve istikrarın gelmeyeceğini söyledi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ise, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin kararının tehlikeli olduğunu belirterek, Kudus'ün Arap Müslüman ve Hristiyan kimliğini değiştirmeye çalışmanın, terörizmi ve aşırılığı destekleyeceğinden emin olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu'ndan Kudüs çağrısıÇavuşoğlu'ndan Kudüs çağrısı