Erdoğan, Obama ile görüştü

İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı G-20 Zirvesi, başkent Londra'da yoğun güvenlik önlemleri arasında başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LONDRA - Zirveye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile ayaküstü gerçekleştirdiği ''mini zirve'' sırasında, G-20, küresel ekonomi ve NATO konularını görüştüğü öğrenildi.

İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı G-20 Zirvesi, başkent Londra'da yoğun güvenlik önlemleri arasında başladı.

Bu arada Türkiye'nin G20 zirvesinin teknik düzeydeki hazırlık toplantılarında bürokratları ve bakanları aracılığıyla zirvenin sonuç bildirgesinde yer alması talebiyle ilettiği hususların büyük kısmının sonuç bildirisinde yer alacağı belirtildi.

Bunların arasında, Uluslararası Para Fonunun (IMF) fonksiyon ve bütçesinin genişletilmesi, bu bütçenin kullanım alanında genişleme sağlanması, yapılacak yapısal değişiklikler, G20'nin yapısal durumu ve geleceğiyle ilgili önerilerin bulunduğu ifade edildi. Türkiye'nin ayrıca korumacılığın dünya ekonomisine zarar verdiği konusundaki görüşünü de G20 liderlerine ilettiği kaydedildi.

Bu konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da liderlerle yaptığı görüşmelerde dünyadaki ekonomik krizin çözülebilmesi için bu değişikliklerin hem G20 hem de IMF düzeyinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın ayrıca ABD Başkanı Obama ile Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili kısa bir konuşma da yaptığı bildirildi. Erdoğan'ın Obama'ya, kendisini Türkiye'ye beklediklerini söylediği, Obama'nın da bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın sabah Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ile bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı. Başbakan Erdoğan'ın zirveye katılan IMF başkanıyla bir görüşme gerçekleştirmesinin beklendiği bildirildi.

Liderler IMF'nin kaynaklarının 500 milyar dolar artırılmasını görüşüyor

G-20 zirvesine katılan liderlerin, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kaynaklarının 500 milyar dolar artırılmasını değerlendirdiği bildirildi.

G-20'de görevli kaynaklar, IMF'nin kaynaklarının 500 milyar dolar artırılması konusunun zirvenin sonuç bildirgesinin taslağında bulunduğunu söylediler. Zirvede bu konu kabul edilirse, IMF'nin mevcut 250 milyar dolarlık kaynağı üçe katlanarak 750 milyar dolara ulaşacak.

Bir kaynak, taslak bildirgede IMF'nin ihtiyacı olması halinde kaynaklarını daha fazla artırabilmesi için piyasalardan borçlanmasının da ifade edildiğini belirtti.