Erdoğan S-400 ile ilgili: Bu defteri kapadık, bitti o iş

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan S-400 ile ilgili yaptığı açıklamada, "S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Rusya ile) Ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre bizim hesaplamalarımızda yüzde 32 arttı ve 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. Hedeflerimiz çok daha yüksek. İki ülke arasında bizim hedefimiz aslında 100 milyar dolara ulaşmak. Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması ve bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı temenni ediyorum ki sağlamış olacaktır." dedi.

Rusya'dan gelen turist sayısına ilişkin de Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2017 yılında misafir ettiğimiz Rus vatandaşlarının sayısı 4,7 milyona ulaştı. Böylece Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında özellikle Rusya Federasyonu'ndan gelen turistler birinci sıraya yerleşmiş oldu. Önümüzdeki yıl bu rakamın 6 milyona ulaşması bekleniyor." açıklamasında bulundu.

Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi

Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'ne ilişkin olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yarın İranlı mevkidaşımızın (Ruhani) da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında, bu sürecin, Astana görüşmelerinin seyri hakkında, görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkanımız olacak." diye konuştu.

Türkiye'de ve Rusya'da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2019 yılında Türkiye'de ve Rusya'da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri büyük önem taşıyor. Toplumsal Forumun Moskova Yunus Emre Kültür Merkezi ve Ankara'daki Rus Kültür Merkeziyle birlikte bu sürece katkı sağlayacağını da düşünüyoruz" dedi.

Afrin operasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonuna ilişkin Putin'e bilgi aktardığını da belirterek, "Sayın Putin'e Afrin Operasyonunun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatını buldum. Harekatın, ülkemizin güvenliği yanında komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü ve milli birliği açısından da önemini vurguladım. İnşallah bundan sonra da Suriye'de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

'İkili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kimi çevrelerin Türk-Rus iş birliğini zehirleme gayretlerine şahit olduk ama hamdolsun ilişkilerimiz, bu zorlu sınavları başarıyla atlattı. Boşa çıkan her provokasyonla ikili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi." dedi.

'Suriye'nin geleceği DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılamaz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin geleceğiyle ilgili de "Bulunduğumuz nokta itibarıyla Suriye'de Rus dostlarımızla birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye'nin geleceğinin DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak işbirliğimizi devam ettireceğiz." ifadelerini kaydetti.

S-400 füzeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 füzelerinin teslimatıyla ilgili "S-400 füzeleriyle alakalı konu, tamamıyla Türkiye'nin kendi kararıdır ve bu konuda değerli dostlarımız Rusya Federasyonunun bu talebimize olumlu yaklaşımı, aramızda bu anlaşmanın yapılmasını getirmiştir ve biz de S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş. Şu anda artık bu işin imalat süreci devam etmektedir. Hatta hatta biraz da teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan bu noktadaki samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiştir." bilgisini paylaştı.

Putin: S-400'ün teslimatı hızlanacak

Putin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemizde S-400 sistemlerinin teslimat sürelerinin azaltılmasına karar verdik. Ortak imalat ve teknoloji ihracatı güven meselesi değil, tamamen ticari bir meseledir. Herhangi bir sınırlama yok." ifadelerini kullandı. Putin, TürkAkım'la ilgili, "TürkAkım'da deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre içinde kara kısmında da hat kurmaya başlayacağız." dedi. 

Putin, "Öncelikle hedefimiz Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini sağlamak ve oradaki terör yuvalarını ortadan kaldırmaktır. Bu doğrultuda Türkiye ile işbirliği yapıyoruz ve ileride de işbirliği yapacağız. Vize rejiminin ne gibi belgelerle yapılabileceğini, yani kaldırılması için neler yapılabilir bunları da konuştuk. Geçen yıl yaklaşık 5 milyon Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti. Bu yıl bu rakam 6 milyona çıkabilir." ifadelerini kullandı.

Putin, ajan krizi ile ilgili "Tabii ki biz kapsamlı bir soruşturma istiyoruz. Biz de bu soruşturmanın bir parçası olmak, soruşturmaya katılmak istiyoruz." dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir