Erdoğan'dan Baykal'a yanıt: Kendi söylesin kendi dinlesin

Başbakan Erdoğan CHP lideri Baykal'ın kendisini 'trafik polisi' olarak nitelendirmesine karşılık verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile herhangi bir "tartışmanın içine girmeyeceğini, cevap vermeyeceğini" ifade ederek, "Seçime kadar kendi söylesin kendi dinlesin" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Dedeman Oteli'nde düzenlenen 5. Aile Şurası'ndan ayrılırken gazetecilerin çeşitli sorularının yanıtladı. Bir soru üzerine, "yarın terörle mücadele konusunda bir zirve yapılması için bir planlama içinde olmadıklarını" söyleyen Erdoğan, bir başka soruya yanıt verirken dün Eğirdir Dağ Komando Okulu'na yaptığı ziyareti değerlendirdi.

Erdoğan, bir gazetecinin, "(Pompalı silah) tartışması dün siyasetin gündemindeydi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal çerçevesinde sizi 'trafik polisi' diye nitelendirdi..." sözleri üzerine, "Sayın Baykal ile... Dedim ya, onunla herhangi bir tartışmanın içine girmeyeceğim, ona cevap vermeyeceğim. Seçime kadar kendi söylesin kendi dinlesin" dedi.

"ABD halkına hayırlı olsun"

ABD'deki başkanlık seçimini Barak Obama'nın kazanmasının Türk-Amerikan ilişkilerine etkisini bir soru üzerine yanıtlayan Erdoğan, seçimin ABD halkına hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, "ABD'nin siyasi tarihinde ilk kez, yıllar yılı siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve ağır bedellerinin ödendiği bir ülkede, böyle bir seçim neticesinin çıkmış olmasının, bu noktada bir kırılmanın yaşandığını gösterdiğini" ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Orada da artık siyah-beyaz diye bir sorunun kalmadığını söyleyebiliriz, bu alınan neticeyle. Çünkü sadece siyahların değerlendirmesiyle böyle bir neticenin yakalanması mümkün değildi. Beyazların da ciddi bir oy kayması oldu ki, böyle bir netice çıktı. Bundan dolayı tabii ki Obama'yı, kampanyadaki enerjik sürecini, ekibinin bu noktadaki çalışmasını tebrik ediyorum.

Amerika'nın, şu anda dünyadaki imkanları noktasında güçlü bir ülke olması sebebiyle üzerindeki yük çok farklı. Küresel krizin yaşandığı bir dönemde Obama böyle bir yükü sırtlanıyor. Dünyadaki küresel barışa katkı sorumluluğu ABD'de çok çok daha fazla. Bu noktada seçim kampanyalarında işlenen bazı tezleri, seçim kampanyasına yönelik kalan tezler olarak değerlendiriyoruz, orada kalır diye düşünüyoruz. Türkiye-Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum ve öyle olacağına inanıyorum. "

Bir gazetecinin, 15 Kasımda ABD'de bir toplantıya katılacağını belirtmesi ve yeni seçilen başkan Obama ile bir görüşmenin söz konusu olup olmadığını sorması üzerine Erdoğan, "İlgili arkadaşların Barak Obama ile bir görüşme imkanı arayacağını" söyledi.

Erdoğan, "Eğer bir görüşme imkanı bulabilirsek tabii onların programı ne durumdadır şu anda bilemiyoruz, onlar şimdi kendi kabineleriyle ilgili çalışmalarını sürdürecekler, yoğun bir çalışmaları olacaktır. Böyle bir imkanı kendileriyle bulursak, görüşme fırsatını arayacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile zaten söz konusu programda bir arada olacağını belirtti.  Türk-Amerikan ilişkileri açısından hayırlı bir gelecek olmasını temennisinde bulunan Erdoğan, dünya demokrasisi, barışı, dayanışması ve Orta Doğu'daki barış sürecine katkısı olacak bir sürecin başlamasını arzu ettiğini dile getirdi.