Erdoğan'ın İran ziyareti Arap basınında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a gerçekleştirdiği bir günlük ziyaret, Arap basınında geniş yankı buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti Arap basınında büyük yankı buldu. Yemen sorununun temel alındığı haberlerde, ziyaretle Türkiye ve İran'ın, birbirlerine yönelik "keskin görüşlerini" yumuşatacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

Bahreyn'deki el-Vasat gazetesi, ziyareti, "Erdoğan, bölgenin krizlerini yatıştırmak için Tahran'da" başlığı altında verdi.

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ile ülkesi arasında son zamanlarda yaşanan gerginliklere rağmen, başta Yemen olmak üzere bölgedeki sorunları yatıştırmak için dün Tahran'a gitti" diye yazan gazete, "Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, siyasi çözümde anlaştı. Ancak Erdoğan, Ruhani ile düzenlenen ortak basın toplantısında Yemen konusuna değinmedi" ifadesini kullandı. 

Suudi Arabistan'da basılan Londra merkezli el-Hayat gazetesi ise "Ruhani, Erdoğan'a Yemen'de uzlaşma girişimi önerisinde bulunuyor" başlığını kullandığı haberinde, şu bilgileri aktardı:

"Ruhani, dünkü görüşmede Yemen krizine ateşkes sağlayacak ve ülkede tekrar güvenlik ile istikrarın sağlanmasıyla diyalog görüşmelerini başlatacak bir çözüm önerisini Erdoğan'a sundu. Erdoğan ise bu konuyu Suudi Arabistan ile takip etme sözü verdi." 

"İran ve Türkiye siyasi çözümden yana"

Katar'ın Er-Raye gazetesi de Tahran ziyaretini, "Erdoğan ve Ruhani, Yemen krizi için barışçıl çözüme çağırıyor" başlığıyla geniş yer verirken, Umman'ın El-Vatan gazetesi, Ruhani'nin, "İran ve Türkiye siyasi çözümden yana" sözlerini sayfasına taşıdı.

"Erdoğan'ın Tahran ziyareti.. sorunlar.. suçlamalar.. anlaşmalar" başlığı atan Kuveyt'in el-Kabes gazetesi, "Türkiye ve İran, bölgesel ihtilafları ve bu konuda birbirlerini suçlama dalgaları, iki tarafın bölgeyi işgal etme ve hakimiyeti altına alma gibi ithamları, Erdoğan'ın İran  ziyaretiyle kapanmıştır" değerlendirmesini yaptı.

Eş-Şarku'l-Avsat gazetesi de ziyaretin, iki ülkenin bölgede ayrı görüşleri olduğu halde aralarındaki ticaret ilişkilerini düzeltmesine ve ekonomik boyutuna vurgu yaparak, "Erdoğan, Ruhani ile Tahran'da bir araya geldi ve Hamaney'i ziyaret etti. İki ülke arasında ticaret alanında 8 anlaşma imzalandı" ifadesine yer verdi. 

"Ticaret, Erdoğan ve Ruhani konuşmalarının seyrini belirledi"

Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayımlanan el-Beyan gazetesi de ziyareti, "Ticaret, Erdoğan ve Ruhani konuşmalarının seyrini belirledi" başlığıyla verdi. Suudi Arabistan'ın er-Riyad gazetesi ile Irak'ta yayımlanan es-Sebil gazetesi, Erdoğan'ın İran ziyaretini Suudi Arabistan Veliaht Vekili ve İçişleri Bakanı Prens Muhammet Bin Naif Bin Abdülaziz'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretiyle bağladı.

Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesi ise İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in, iki ülkenin de Yemen ve Suriye'ye dış müdahale istemediğini hatırlatarak, "Erdoğan, Tahran'da Suriye için arabuluculuğu umuyor" başlığını attı.

"Türkiye ile İran'ın, birbirlerine yönelik 'keskin görüşlerini' yumuşatacak"

Lübnan’da yayımlanan ed-Deyyar gazetesi, ziyaretin, iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak ve ilişkileri düzeltmek için gerçekleştirildiği yorumunu yaptı.

Mısır resmi ajansı MENA'da geçen haberde de Erdoğan'ın temaslarının, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler bakımından önemli olduğu vurgulanarak, ziyaretin, Türkiye ile İran'ın, birbirlerine yönelik "keskin görüşlerini" yumuşatacağı değerlendirmesinde bulunuldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir