Erdoğan'ın "TL zone" önerisi AP gündeminde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
BRÜKSEL – AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu'nda bir soru önergesi dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ın, "Euro değil TL bölgesi düşünüyorum" yönündeki açıklamalarını değerlendirirken Müzakere Çerçevesi'nin "Türkiye Euro'yu ulusal para birimi olarak kabul edecek" şeklindeki hükmünü hatırlattı. Ancak Füle, Türkiye ile ekonomi ve para politikaları faslının açılmadığına da dikkat çekti. 
 
"Türkiye euroyu kabul edecek mi?" diye soru önergesi verdiler
Avrupa Parlamentosu Üyesi Mario Borgezio, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AB'ye girilmesi durumunda Euro'nun kabul edilmeyeceğine ilişkin açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan'ın tam tersine, Türk lirası bazında yeni para birimi bölgesi kurulacağını söylediğine değinen Borghezio "Komisyon bu açıklamaya nasıl yanıt vermeyi planlıyor. Komisyonun bakış açısı itibarıyla Türk Başbakanı'nın AB katılım süreci önerisiyle uzlaşmak nasıl mümkün olacak?" sorularını yöneltti. 
 
Füle'nin yanıtı
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında, Türkiye ile Müzakere Çerçevesi'nin "Türkiye derogasyon almış bir üye devlet olarak, gerekli koşulların tam olarak yerine getirilmesi temelinde Konsey'in bu yönde vereceği karardan sonra, AB'ye girişten itibaren ekonomik ve parasal birliğe katılacak ve Euro'yu ulusal para birimi olarak kabul edecek. Bu alanda kalan müktesebat katılımdan itibaren tamamen geçerli olacak" hükmünü hatırlattı. 
Füle yanıtına, "Bugüne kadar Konsey Türkiye'yi, Ekonomi ve Para Politikası alanında kendi müzakere pozisyonunu sunmak için davette bulunmamıştır" diye son verdi. 
 
Erdoğan: Eurozone değil TL zone
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ekim ayı sonunda Almanya'da yaptığı bir konuşmada Eurozone'a katılmak yerine "TL zone" fikrini düşündüğünü açıklamıştı. Avrupa Birliği çapında siyasi istikrarın sağlanmasının, Avrupa toplumlarının birliğe ve Euro'ya olan güvenlerinin yeniden tesis edilmesi bakımından kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Ben biliyorum ki AB üyesi ülkeler içerisinde 'ben Euro'ya karşıyım ben Eurzone'da yer almam' diyen ülkeler var. Başta İngiltere. Ve şu anda halinden de memnun. Hatta bize de tavsiyede bulunuyorlar 'sakın Eurozone'a girmeyin, siz de TL zone yaparsınız' diyorlar. 'Zaten ben de öyle düşünüyorum' diyorum. Bunlar önemli. Artık para konusunda da AB kendini çek edecek. 'Eurozone'da yer alalım mı almayalım mı?' diyecek. İngiltere yerini almadı, şu anda da halinden memnun. Örnekse buyrun, böyle bir durum var" demişti.