Ergenekon Davası'nda 200. duruşma

İlk duruşması 20 Ekim 2008'de görülen davada 3 yıllık yargılama sürecinde birleşen dosya sanıklarıyla birlikte 33 kişi tahliye edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birinci Ergenekon Davası'nın 200. duruşması bugün yapılıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesindeki salonda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 24 tutuklu sanık ile bu davada tutuksuz yargılanan başka suçtan tutuklu sanık Semih Tufan Gülaltay katıldı.

Tutuklu sanıklar Ergün Poyraz ve Sevgi Erenerol ise duruşmaya gelmedi.

Ressam Bedri Baykam'ın da izlediği duruşmada, sanıkların talepleri alınıyor.

3 yılda 200 duruşma

12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturma sonucunda 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianame 25 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İlk duruşması 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan dava ile yargılama sürecinde, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava birleştirildi.

Aynı mahkemedeki Vatanseverler Birliği Derneği (eski adıyla Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği) davası, Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahın satılmasıyla ilgili Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikast hazırlığı davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü "Ergenekon" soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit edilmesi davası ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması davası da bu davayla birleştirildi.

Birleşen dosyalarla birlikte dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 26'sı tutuklu olmak üzere 108'e çıkarken, Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi'nin de aralarında bulduğu 33 kişi yargılama süresince tahliye edildi.

Dava kapsamında, sanıklardan Saipir Deblevidze, yakalanamadığı için, rahatsızlanması ve 21 Haziran 2010'da da yaşamını yitirmesi üzerine de İlhan Selçuk'un ifadesi alınamadı.

Bu konularda ilginizi çekebilir