Ergenekon'da gerekçeli karar tamamlandı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 kitaptan oluşan yaklaşık 16 bin 600 sayfalık Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının tamamlandığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Geçtiğimiz yıl ağustos ayında karara bağlanan ve aralarında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan ve Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın da bulunduğu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararı 8 ay sonra UYAP'a yüklendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 kitaptan oluşan yaklaşık 16 bin 600 sayfalık Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının redaktesinin tamamlandığını bildirdi. 

Onaylama işlemi bugün gerçekleşecek

Mahkeme, 5 Ağustos 2013'te verdiği kararın gerekçesinin redaktesini 12  günde tamamladı. Karar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) yüklendi. Kararın, onaylama işleminin elektronik imza sorunu nedeniyle bugün gerçekleşeceği, ardından sistem üzerinden görülebileceği belirtildi.  

"Gerekçeli karar makul sürede tamamlandı"

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gerekçeli kararın yazımının uzun sürdüğü şeklindeki eleştirilere yönelik, "Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu" dedi.

Özese, üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk, Silivri'deki adliye binasında bulunan duruşma salonunda, gerekçeli kararın tamamlanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Hasan Hüseyin Özese, davanın 20 Ekim 2008'de başladığını, 5 Ağustos 2013'te de kısa kararın açıklandığını belirterek, bu geçen sürede de gerekçeli kararın yazımının 21 Mart'ta tamamlandığını, redakte işlemlerinin de bugün itibarıyla bittiğini söyledi.

Özese, "Gerekçeli kararın yazımı için makul bir süre" diyerek, davanın 4 yıl 9 ay 15 gün görüldüğünü, 621 duruşmanın yapıldığını, 275 sanığın yargılandığını, 242 mahkumiyet kararı verildiğini, 20 kişi hakkında beraat verildiğini anlattı.

"Karar, Türk milleti adına verildi"

Dosyadaki 803 suçtan 614'ünden hüküm kurulduğunu ifade eden Özese, "Mahkeme kaldırıldı. 15 günde karar yazma öngörüldü. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu. Gerekçeli kararın yazılmasının uzun sürdüğü yönünde tartışmalar var. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı dikkate alındığında makul sürede yargılama yapıldı. Türk milleti adına yargılama yaptığımızı söylemiştik. Mahkemeler bağımsızdır. Talimat almaz. Karar Türk milleti adına verilmiş bir karardır" diye konuştu.

"Türk Hukuk Sistemi'nde benzeri olmayacak şekilde kaleme alındı"

Mahkeme Başkanı Özese'den sonra söz alan üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ise, "Gerekçeli kararımız şu ana kadar Türk Hukuk Sistemi'nde benzeri olmayacak şekilde kaleme alınmıştır. Bu ürün, gece gündüz çalışılarak ortaya konuldu. Çok ciddi bir emek sarf ettik" dedi. Haşıloğlu, "Gerekçeli karar 3 kitap şeklindedir. Birinci kitapta iddialar, savunmalar ve olaylar anlatılmaktadır. İkinci kitap, Ergenekon Terör Örgütü'nün varlığı ve delilleriyle ortaya konulmasından oluşuyor. Üçüncü kitapta ise sanıkların hukuki durumları ortaya konularak değerlendirildi" dedi.

UYAP sitemi

Üye hakim Hüsnü Çalmuk da, kararın UYAP sisteminde onaylanacak şekilde hazır olduğunu belirterek, "Mahkememiz kapatıldığı için, sistem elektronik imza dışında onay kabul etmiyor. Bugün UYAP sitemi de oldukça yavaştı. Bu yüzden gecikme oldu. Karar UYAP'ta yüklü. Onaylandığı andan itibaren avukatlar, sanıklar UYAP'tan görebilecek" dedi.

Çalmuk, metin uzun olduğu için kararın UYAP üzerinde dosya ekleri kısmında yer alacağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir