Ergin kardeşlere müebbet hapis cezası

40 sanığın yargılandığı davada, 31 sanık 5 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Kamuoyunda "Karagümrük Çetesi" adıyla tanınan çıkar amaçlı suç örgütünün elebaşı olduğu iddia edilen Nuri Ergin ile kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu 40 sanığın yargılandığı davada, 31 sanık 5 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen ve cezaevi aracından indirilerek jandarma eşliğinde duruşma salonuna götürülen tutuklu sanıklardan Vedat Ergin, tehditler savurdu.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Nuri Ergin, kardeşleri Vedat ve Nurettin Ergin'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık hazır bulunduruldu.

Duruşma salonunda sanıklar arasında kavga çıkmaması çeşitli önlemler alındı.

Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında bitmek tükenmek bilmeyen yorumların yapıldığını ve Uşak Cezaevi'ndeki isyanda alınan görüntülerinin savcı Zekeriya Öz tarafından basına servis edildiğini ileri süren Ergin, "Ergenekon davasına bakan hakimlerin izni olursa bizim de söyleyecek çok sözümüz olacak. Adalete hesap veremeyeceğimiz hiç bir suçumuz yoktur" diye konuştu.

Karar

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Nuri Ergin'e, "Kemal Şarapçı ve Yüksel Yılmaz'ın öldürülmesine azmettirme" suçunu işlediği için ağırlaştırılmış müebbet, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Abdülkerim Gökoğlu'nun öldürülmesine azmettirme", "Erkan Ulaş'ı öldürmeye teşebbüs","Levent Tenis Klübü, İnter Star TV'nin, Mali Bar'ın ve Orhan Kalkuz'un iş yerinin kurşunlanmasına azmettirme" ve "Raşit Öztürk'ün silahla yaralanmasına azmettirme" suçlarından da toplam 39 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Erkut Yargüder ve Tuncer Gülşen'in "Kemal Şarapçı ve Yüksel Yılmaz'ın öldürülmesi" suçu nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan ise 34 yıl 3'er ay hapisle cezalandırılmalarına hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Vedat Ergin'e benzer suçlardan toplam 52 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, 11,5'er yıl hapis cezasına çarptırdığı Şükrü Türe, Rüştü Vatansever ve Muharrem Korkut Beşiroğlulları ile 11 yıldan az olmamak üzere çeşitli cezalar verdiği Yavuz Erdoğan, Bülent Tarlak ve Nurettin Ergin'in tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak tahliye edilmelerine karar verdi.

19 sanık hakkında da çeşitli suçlardan 5 ay ile 27 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarına hükmeden heyet, sanıklardan Mehmet Parmak, Kemal Yurttürk, Soner Ergin, Murat Ergin ve Nejat Ergin'in davalarının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına, sanıklardan Serkan Çalışkan, Rıfai Heryer ve Hüseyin Uzun'un da beraatine karar verdi.

Hakkında yakalanma infazı olan sanıklardan Cemil Parlatan ile cezaevinden duruşmaya getirilmeyen Erkan Esengil davalarının ayrılmasına hükmeden mahkeme heyeti, yargılama aşamasında ölen sanık Barış Çiftçioğlu'nun davasının da düşürülmesini kararlaştırdı.

Kararların yüzlerine okunmasının ardından adliyeden götürülürlerken Vedat Ergin'in "Osman Sınav, sana bazı arkadaşlarımı yolluyorum. Sana çay ısmarlayacaklar", Nuri Ergin de "Bu maç bitti, devamı var. Beni izlemeye devam edin. Osman Sınav'a çok selam edin " diye bağırdıkları duyuldu.