Ergün: Geride durma gibi bir lüksümüz yok

Bakan Ergün, ekonomik verilerdeki istikrarlı gidişatın, kriz etkilerinin aşama aşama geride bırakıldığını gösterdiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dün açıklanan kapasite kullanım oranını değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekonomik parametrelerdeki istikrarlı gidişatın, küresel krizin üzerindeki etkilerinin aşama aşama geride bırakıldığını gözler önüne serdiğini söyledi. Yatırımcıların, iş dünyasının bu gerçeklere göre hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Sanayi Bakanı, "Morallerimizi bozma, aşırı temkinli davranma ve geride durma gibi bir lüksümüz yok. Dünyada ne olup bittiğini, Türkiye'de toplamda ne olup bittiğini görmek için olaylara biraz daha yukarıdan bakmalıyız" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılı Şubat ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 7,5 puan arttığını, bir önceki aya göre ise değişim göstermeyerek yüzde 67,8 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Sektörel kapasite kullanım oranlarında da benzer şekilde hemen hemen tüm sektörlerde bir önceki yıla göre artış olduğunu gözlemlediklerini belirten Bakan Ergün, ekonomik toparlanma paralelinde ve baz etkisi nedeniyle kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmenin önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Bu süreçte, mevsim ve takvim etkilerinden kaynaklanan birtakım küçük dalgalanmalar meydana gelebileceğine de işaret eden Ergün, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ancak ekonomik parametrelerimizdeki istikrarlı gidişat, küresel krizin Türkiye üzerindeki etkilerinin aşama aşama geride bırakıldığını gözler önüne sermektedir. Küresel kriz, Türkiye'yi sadece biraz yavaşlatmıştır, bizi istikametimizden alıkoyacak kalıcı bir tahribat meydana getirmemiştir. Önemli olan kriz sürecinden orta ve uzun vadede olumsuz etki oluşturacak kalıcı bir hasar almadan yolumuza güven ve istikrarla devam ediyor olmamızdır."

"Büyüme hamlesinde öngörülen hedefleri aşabileceğimiz ortada"

Yine Merkez Bankası tarafından dün açıklanan 2010 yılı Şubat ayı reel kesim güven endeksinin de bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 105,4 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Nihat Ergün, yatırımcının, sanayicinin ekonomiye güveninin artmasının, Türkiye'nin 2010 yılı büyüme hamlesinde öngörülen hedefleri aşabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Yatırımcıların, iş dünyasının bu gerçeklere göre hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Sanayi Bakanı, "Morallerimizi bozma, aşırı temkinli davranma ve geride durma gibi bir lüksümüz yok. Dünyada ne olup bittiğini, Türkiye'de toplamda ne olup bittiğini görmek için olaylara biraz daha yukarıdan bakmalıyız" dedi.

Dünyada Türkiye'nin imajının hızla yükseldiğini ve Türkiye'nin bölgesinde önemli bir güç ve cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Ergün, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'de üretilen ürünlere, Türk malı ürünlere, Türk markalarına dünyada ilgi artmaktadır. İş adamlarımızın bu gerçeği görmesi ve bu gerçeğe uygun hareket etmesi gerekmektedir. Yani dünyaya, dünya pazarlarına daha çok açılmak için bundan daha uygun bir fırsat, bir zemin olamaz. Fırsatlar hazırlıklı olanlar için fırsattır ve bu fırsatı kaçırmamalıyız."

Bu konularda ilginizi çekebilir