Ergün'den otomotivcilere "Türkiye'de üretim yapın" çağrısı

MAN'ın Türkiye'deki 45. yıl resepsiyonuna katılan Bakan Ergün, otomotiv sektörüne çağrı yaparak, Türkiye'de fabrika kurmalarını ve mevcut markalarını çeşitlendirmelerini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektöründeki yatırımcılara, Türkiye'deki üretimlerini ve markalarını artırmaları ve çeşitlendirmeleri çağrısında bulundu.

Bakan Ergün, MAN'ın Türkiye'deki 45. yılı dolayısıyla Ankara Palas'ta düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, MAN'ın Almanya dışındaki ilk yatırımını Türkiye'ye yaptığını anımsatarak, markanın Türkiye'deki üretim ve yatırımına 45 yıldır ara vermeden devam etme başarısı gösterdiğini söyledi.

MAN'ın Sanayi Devrimi'nin ilk zamanlarından beri var olmaya başladığını ve 2,5 asrı geride bıraktığını vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

"Üretmek önemli ama onu markalaştırmak ve teknolojik desteklerle güçlendirmek daha önemli. MAN, 250 yıl boyunca bunu gerçekleştirmiş. Türkiye'de de 45 yıldır bu çabayı göstermiş bir firma. Bu nedenle MAN'a dair algılama hiçbir zaman 'yabancı bir firma' şeklinde olmadı."

Türkiye'nin otomotiv sektöründe söz sahibi olabilecek imkan ve kabiliyeti olduğunu ifade eden Ergün, "Zaten bundan dolayıda Türkiye önümüzdeki süreci tasarımından pazarlamasına kadar bir marka ve model inşa etmekle taçlandırmış olacaktır. Sadece otomobilde 1 milyonu yakalamak üzere olan bir pazara sahibiz. Güçlü bir yan sanayimiz var ve gelir düzeyinin sürekli yükseldiği bir ekonomiye sahibiz. Bütün bunlar otomotiv sektöründeki gelişmeleri Türkiye'de ciddi manada tahrik etmektedir. Otomotiv sektöründeki bütün yatırımcılara, Türkiye'deki üretimlerini ve markalarını artırmalarını ve çeşitlendirmelerini öneriyoruz. Türkiye'de üretim yapmayan ama Türkiye pazarında önemli bir payı olan markalara da bunu söylüyorum. Gelin Türkiye'de otomotiv sektöründe yatırımlarınızı artırın ve çeşitlendirin." şeklinde konuştu.

"Türkiye'deki üreticiler taleplere yetişemiyor"

Türkiye'deki tüketicilerin taleplerine Türkiye'de üretilen otomobillerin marka ve model olarak yetmediğini ifade eden Bakan Ergün, "Geçen yıl 510 bin otomobil satışı gerçekleşti bu yıl 600 bini geçecek. Bunun sadece üçte biri Türkiye'de üretilen otomobiller olurken üçte ikisi tamamen ithal otomobillerden oluşuyor. Demek ki Türkiye'deki otomobil tüketicisinin taleplerine Türkiye'de üretilen marka ve modeller karşılamaya yetmiyor. Yeni marka ve modellerin Türkiye'de üretilmesine ihtiyaç var. Bu yüzden Ford'u, Volkswagen'i, Opel'i Türkiye'de üretim yapmaya davet ediyoruz. Ayrıca Türkiye yeni bir marka ve modeli de tasarlamaya, pazarlamaya ve rekabet ortamına o markayı da sürmeye hazır bir ülkedir. Dünya pazarında da Türkiye pazarında da herkese yer var. Herkes bu pazardan rekabet ölçülerinde elbette payını alacaktır. MAN ile Volkswagen'in ortaklığından bizim bir şey çıkartmamız lazım. Çünkü 45 yıllık Türkiye birikimiyle Volkswagen'in Türkiye'ye yatırım yapması gerektiğini en iyi MAN anlatabilir" diye konuştu.

Resepsiyona Çiçek'de katıldı

MAN'ın üst yöneticisi Dr. Georg Pachta-Reyhofen de Türkiye'ye ve Türk insanına yabancı olmadığını, daha önceden MAN'ın Türkiye fabrikasında 4 yıl çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin dışarıya daha açık hale geldiğini ve konumunu güçlendirdiğini belirten Pachta, "Türkiye MAN için çok önemli bir piyasa. Bunun yanında burada yaptığımız üretimin yüzde 75'ini 40'a yakın ülkeye ihraç ederek ekonomiye katkı sağlıyoruz. Zaten Türkiye ekonomisi güçlü bankacılık sistemiyle büyüyen bir niteliğe sahip ve bugün Avrupa ülkelerine rol model olmuş durumda" dedi.

Resepsiyona, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve eski bakanlardan Faruk Özak ile birçok davetli katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir