Eroğlu : Fidan borsası kurulacak

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Türkiye'de fidan borsası yok. Sapanca Gölü civarında fidan borsası kuruyoruz. Bu yıl sonunda kurulmuş olacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de "fidan borsası" kurulacağını söyledi.  

Kurulda konuşan Eroğlu, geçmiş yıllarda yılda ortalama 70-75 milyon fidan üretilirken geçen yıl bu rakamı 470 milyona çıkararak rekor kırıldığını, tüm belediyeler proje getirdiği zaman ücretsiz fidan tahsis ettiklerini anlattı.  Eroğlu, "Türkiye'de fidan borsası yok. Sapanca Gölü civarında fidan borsası kuruyoruz. Bu yıl sonunda kurulmuş olacak" dedi. 

Meral Akşener başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline söz verdi.  

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili gündemdışı konuşmasında, Türkiye'nin orman yönünden zengin olmadığını belirterek, Hükümet'in başta iklim değişikliğiyle mücadele olmak üzere ormanların korunması ve ağaçlandırma konusunda önemli çalışmalar yaptığını söyledi. 

Kahveci'nin gündemdışı konuşmasına Hükümet adına yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'de arttığını ifade etti. Eroğlu, erozyon riski yüksek oğrafyada bulan Türkiye'nin son yıllardaki ağaçlandırma çalışmalarıyla orman varlığını artırma gayretinde olduğuna işaret ederek, yaplan çalışmalar sonucu 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığı 2012 yılı 21,7 milyon hektara çıkarılmıştır. Son 11 yılda 3 milyon 691 bin hektarlık alanda çalışma yapılarak, ülkeye 9 milyon dekar yeni orman alanı kazandırılmıştır. Türkiye; alan ve ağaç olarak orman servetini artıran ülke olma gururunu yaşıyor" dedi. 

Ormanların yaklaşık yüzde 7'sinin sertifikalı hale getirildiğini belirten Eroğlu, yapılan ağaçlandırma ve bakım çalışmalarıyla odun servetinin arttığını vurguladı. Eroğlu, 2008-2012 yılları arasında gerçekleştirilen Türkiye'de ağaçlandırma ve erozyon milli seferberliğinin başarılı olduğunu, 2 milyon 300 bin hektar alanda çalışma yapacaklarını ve 2 milyar fidanı toprakla buluşturacaklarını ilan ettiklerini, bu hedefi aşarak 2 milyon 419 bin hektara ulaştıklarını söyledi.   

AOÇ, kışlalar, yol kenarları, okul ve hastane bahçeleri, ibadethane ve mezarlıklara fidan dikildiğini ifade eden Eroğlu, fidan üretiminde rekor kırdıklarını, geçmiş yıllarda yılda ortalama 70-75 milyon fidan üretilirken geçen yıl bu rakamı 470 milyona çıkardıklarını, tüm belediyeler proje getirdiği zaman ücretsiz fidan tahsis ettiklerini anlattı.  

Eroğlu, "Türkiye'de fidan borsası yok. Sapanca Gölü civarında fidan borsası kuruyoruz. Bu yıl sonunda kurulmuş olacak" dedi. 

Üç ayrı eylem planı ile ağaçlandırma ve erozyon kontrolünü artıracaklarını anlatan Eroğlu, orman teşkilatının büyük başarılara imza attığını, üniversite kampüslerini ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını, KKTC'deki kampüslere de 63 bin adet fidan dikme kararı verdiklerini söyledi.  

GAP, DAP, KOP, DOKAP  gibi bölgesel kalkınma projelerinin kalkınmada önemli rol oynadığına işaret eden Eroğlu, "GAP'da, enerjide büyük ölçüde yatırımlar tamamlandı. Ilısu Barajı kaldı; bunun da yüzde 65'i fiziki olarak gerçekleşti. Bu baraj tamamlandığında sadece enerji değil, aynı zamanda Dicle Barajı vasıtasıyla o bölgedeki toprakları sulayacaktır. Sulamada 2012-2013 yılını GAP'ta hamle yılı ilan ettik. Şu ana kadar sulanan alan 378 bin hektara ulaştı. Barajlar büyük ölçüde tamam, ana kanalların büyük bölümünü de tamamladık. Çünkü esas zor olan bu... Atatürk Barajı'ndan aldığımız suyu ana iletim hattıyla, dünyanın en uzun sulama tüneliyle, Suruç Ovası'na intikal ettiriyoruz. Bunun da yüzde 90'ı tamamlandı. Suruç Ovası'nı sulayacağız. DAP doludizgin devam ediyor. Trakya Gelişim Projesi ile Trakya hayat bulacak. Ergene'yi de biz kurtaracağız" diye konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir